Noi am fost primii! | episodul 2: „Fotbalişti, vă ordon, treceţi Prutul!”

Vara anului 1956 aducea împlinirea visului „stegar”, promovarea în Divizia A. Sivliu Ploeşteanu, care avea deja aproape zece ani de când era la Braşov, construise sub Tâmpa o echipă capabilă de a face faţă rigorilor primei divizii.

Metalul Steagul Roşu, aşa cum se numea echipa în vremea aceea, reuşea să se claseze pe primul loc în seria a 2-a la o distanţă de 13 (!) puncte faţă de a doua clasată, Progresul Bucureşti. Cu cel mai bun atac al ligii, 75 de goluri înscrise, şi cea mai bună apărare, numai 15 goluri primite (26 de meciuri), „stegarii” se recomandau drept una din echipele incomode pentru viitorul sezon de Divizia A ce avea să consemneze revenirea la sistemul toamnă-primăvară.

Datorită impresiei frumoase făcută în Divizia B „stegarii” sunt recompensaţi cu un turneu peste hotare, în Uniunea Sovietică mai exact. Astfel, până la debutul noului sezon în august 1957 băieţii aveau să se menţină în formă testându-şi forţele contra unor echipe din prima ligă sovietică.

„Fotbalişti, vă ordon, treceţi Prutul!”

La sfârştiul lui august 1956 „stegarii” luau drumul Basarabiei , la numai 12 ani după ce sovieticii ne-o furaseră. Desigur, nu ştiu ce sentimente au avut braşovenii în momentul trecerii Prutului, însă un lucru ştim sigur. Ştim ce au simţit basarabenii. Aproximativ 1500 de oameni au invadat Gara din Chişinău pentru a-i întâmpina pe „stegarii” lui Silviu Ploeşteanu al căror tren a ajuns în capitala Republicii Moldova (pe atunci parte a URSS-ului) la orele 3 şi jumătate dimineaţa! Flori, urale şi câte un „bine aţi venit, fraţi români!” strigat din adâncul mulţimii. Asta da declaraţie de dragoste!

Debutul „stegarilor” nu a fost unul fericit. Pe stadionul „Republican” din Chişinău Steagul pierde cu 2-3 în faţa echipei Burevestnik Chişinău, în fapt, echipa Zimbrul Chişinău din ziua de azi. Ciudată metamorfoză, de la „rândunele” (burevestnik=rândunică) la „zimbrii”. În orice caz, a fost un debut cu stângul contra locului 6 în prima divizie sovietică, nu prim prisma jocului şi a şansei dar, cu toate astea, Chişinăul fusese cucerit.

Arena „Republican”, locul debutului internaţional pentru „stegari” dar care a fost demolat.

Din frumoasa Basarabie „stegarii” luau trenul pentru Kiev, din nou aclamaţi în Gara Chişinău de mii de oameni.

La mijlocul lunii septembrie, în capitala Ucrainei, „stegarii” nu au mai fost întâmpinaţi cu căldură ci cu ostilitate. Tot răul spre bine, pare-se, întrucât braşovenii reuşesc un 1-1 de senzaţie contra vice-campionilor sovietici din 1952 iar acest rezultat a fost imboldul de care băieţii noştri aveau nevoie în vederea „asediului” Odessei.

La sfârşitul lui octombrie 1956 „stegarii” soseau în Odessa pentru ultima confruntare din turneul sovietic. Echipa din oraşul situat pe malul nordic al Mării Negre purta o denumire la modă în epoca respectivă: Casa Ofiţerilor din Odessa. Un fel de CCA (Casa Centrală a Armatei). În fapt, era o selecţionată compusă din cei mai buni fotbalişti din divizia secundă sovietică. „Stegarii”, ce cu numai două luni în urmă încheiaseră socotelile cu fotbalul de luptă din liga secundă, reveneau la origini.

Pe stadionul pe care acum joacă Cernomoreţ Odessa, „Tsentralnyi”, braşovenii au parte de un meci extrem de solicitant, în primul rând fizic, întrucât „ofiţerii” Odessei nu prea se dădeau în lături de la un joc dincolo de limitele regulamentului. Apoi, fotbaliştii noştri au trebui să facă faţă şi presiunii psihice venită din partea celor peste 10 mii de spectatori ce nu concepeau o înfrângere în faţa românilor. Ei au jucat dur şi erau mânaţi de ură, noi i-am bătut cu 2-1. A fost sfârşitul perfect pentru acest prim turneu internaţional prin care „stegarii” deveneau prima echipă românească ce mergea în Basarabia după sfârştiul celui de-al Doilea Război Mondial.

Episodul următor: „Doi în unu”

Episodul trecut: „Am cucerit Balcanii!”

Un gând despre “Noi am fost primii! | episodul 2: „Fotbalişti, vă ordon, treceţi Prutul!”

  1. Pingback: Noi am fost primii! | episodul 3: “Doi în unu” « La Stegaru'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.