Noi am fost primii! | episodul 4: „Kavarna”

Dacă vreodată aveți de gând să mergeți într-un concediu în afara României, Kavarna e locul ideal. Am văzut câteva poze din locul cu pricina şi arată frumos tare. Ce mai, o oază de paradis.

Dar suficient cu promovarea turistică a vecinilor de la Sud şi să trecem la importanţa acestui oraş pentru istoria „stegară”. Pe 14 septembrie 1932, atunci când Cadrilaterul făcea parte din România Mare, în oraşul-staţiune de la malul Mării Negre venea pe lume Emanoil Haşoti, „cea mai mare extremă din istoria Steagului”, aşa cum afirmă chiar Csaba Gyorffy, nimeni altul decât precursorul lui Haşoti pe postul de extremă dreapta.

În 1955 a venit la Steagu’ şi nu a mai părăsit clubul decât în 1966, când s-a retras pentru a se dedica muncii de antrenor la juniorii Steagului, ai Portului din Constanţa şi apoi pentru a antrena echipa mare a Farului.

Dar, ce-l face oare pe Emanoil Haşoti, omul cu aproape 300 de meciuri în tricoul Steagului, un om atât de deosebit? Ar putea fi tehnica, viziunea jocului sau fair-play-ului, dar, de fapt, este vorba despre un meci. Un meci din cele cinci pe care Emanoil Haşoti le-a jucat pentru Naţionala României.

Pe 8 noiembrie 1959 acesta debuta în Naţională contra reprezentativei Bulgariei. Din nou fotbalul îşi arată faţa ironică, nu? Debutul lui Haşoti pentru „tricolori” l-a făcut pe acesta să fie primul jucător născut în afara granițelor țării și care îmbracă tricoul primei reprezetative. Recordul lui Emanoil Haşoti, de a fi timp de 50 de ani primul „stranier” din Naţională, a fost egalat de Maximilian Nicu pe 1 aprilie 2009, când jucătorul născut în Germania a debutat pentru Naţionala României în meciul cu Austria. Totuşi, „stegarul” Haşoti a fost primul.

Episodul următor: „Fiii Tiranei”

Episodul trecut: „Doi în unu”

Un gând despre “Noi am fost primii! | episodul 4: „Kavarna”

  1. Pingback: Noi am fost primii! | episodul 5: “Fiii Tiranei” « La Stegaru'

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.