Documentar despre Uzina Steagul Roşu

Cuvânt înainte: “Terenul de joc, surprinzător de neted, pare o imensă masă albă de biliard. Aflăm că a fost amenajat de jucători cu mijloacele lor … specifice : la volanul a patru camioane de tip Steagul Roşu ( SR )  Campo, Sigheti, Naghi şi Năftănăilă l-au “călcat” metru cu metru, făcându-l neted ca în palmă.”  – ziaristul Marius Popescu descrie un antrenament „stegar” din ianuarie 1966.

Documentarul a fost realizat de cei de la postul local MixTV, şi face parte dintr-o serie menită a pune în lumină trecutul industrial al oraşului de sub Tâmpa. Pe lângă documentarul de faţă, care tratează subiectul autocamioanelor produse la Braşov, cei de la Mix au mai realizat două documentare – unul despre fosta fabrică Tractorul şi altul despre IAR Braşov-Ghimbav. DVD-urile cu aceste documentare au fost lansate în cadrul expoziţiei „Miracolul Tehnic”, organizată de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov Aristotel Căncescu şi găzduită de Muzeul Civilizaţiei Urbane (Piaţa Sfatului nr. 15). Expoziţia durează până la 1 martie, aşa că dacă aveţi drum prin centru, nu rataţi o vizită la muzeu.

Bun. Revenind la documentarul despre Uzina Steagul Roşu, sau Întreprinderea de Autocamioane, sau Roman S.A. . Conţine nişte imagini de arhivă excepţionale cu uzina, cu muncitorii, cu autocamioanele – un veritabail deliciu pentru pasionaţii de vechi. Sunt chiar şi nişte imagini de la protestele „stegarilor” de la începutul anilor 2000, cu intersecţia Căii Bucureşti-Saturn-Poienelor blocată de mulţimea ieşită în stradă pentru a protesta. Este evocat şi momentul 15 Noiembrie 1987, lipseşte însă orice remarcă legată de latura sportivă a uzinei, şi nu e ca şi cum nu ar fi existat nimic de spus. Mă rog, e decizia producătorilor, însă acest aspect lipsă precum şi gradul redus de spectaculozitate sunt bilele mele negre acordate acestui film. Un 8/10 ar fi nota finală.

În orice caz, este un documentar de care aveam nevoie, pentru că uzina asta şi numele ei – „Steagu’ „- face parte din cultura urbană a oraşului, fiindu-ne practic imposibil să ne imaginăm Braşovul fără ea. Iar pentru noi, suporterii „stegari”, e o ocazie de a descoperi un nou aspect din istoria clubului preferat. Vizionare plăcută!

Filmul are cinci părţi. Mai jos aveţi prima parte. Am încercat să fac un playlist care să încorporeze toate părţile, dar wordpress-ul moca nu suportă aşa ceva. Dacă vreţi să vedeţi tot documentarul, intraţi pe YouTube.

6 gânduri despre “Documentar despre Uzina Steagul Roşu

 1. Am vazut si eu cele trei documentare, asa e, nici unul nu intra si in istoria sportiva a fabricilor (cel despre Tractorul doar arata stadionul). Pe langa asta, insa, m-am tot gandit … din cei cincizeci de mii de oameni care lucrau in trei uzine, au mai ramas cam a douazecisicincea parte. E o problema sociala asta, oare unde sunt cei 48000 de brasoveni ?

  • E o problema sociala asta, oare unde sunt cei 48000 de brasoveni ?

   Am si raspunsul pentru intrebarea ta. Sunt plecati peste granita sau intorsi la tara. Sunt pensionati pe caz de boala .. boli inchipuite si platite la medici. Sunt revolutionari inchipuiti care traiesc din sumele primite de la stat. Si ultimii sunt oameni cinstiti ce-si cauta de munca, asteapta pensia sau au primit-o cu tot cu umilinta aferenta

 2. Un posibil raspuns la intrebarea ” unde sunt fostii angajati ai marilor intreprinderi brasovene?”.
  Multi dintre ei s-au pensionat, profitand de legislatia permisiva din anii 90-2000. O parte lucreaza prin strainatate. Cei mai multi au fost absorbiti de firme cu profil industrial ( majoritatea germane), care au dezvoltat afaceri in zona noastra. Cele mai mari sunt INA Schaeffler( la Cristian, 4.000 de salariati ), Rolem la Codlea, Autoliv, Stabilius si altele mai mici. Plus cele din Parcul industrial Prejmer.

 3. Cu privire la exodul brașovenilor, trebuie avut în vedere și faptul că mulți dintre ei veniseră la Brașov din alte zone ale României. Astfel, după pensionare ori colapsul uzineri, mulți dintre ei s-au întors în locurile de proveniență, nemaiavând nimic ce să-i lege de orașul acesta. Alte motive sunt cele enunțate mai sus de Adrian.

 4. Sigur ca intrebarea mea era retorica, nu sunt foarte bine pus la curent cu evolutia economiei brasovene, dar ceva mai stiu eu. Totusi, cand faci socotelile alea nu poti sa nu te gandesti la trecut.

Hai să vorbim

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.