Suporteri şi suporteri…

Ceea ce o să scriu aici, tipologiile de suporteri, merg foarte bine pentru orice echipă din lumea asta, dar eu o să-i numesc fani „stegari” pentru că ăsta e un blog despre Steagu’.

Aşadar, în viziunea mea, suporterii „stegari” sunt de mai multe feluri:

1. Tipul suporterilor care nu concep ca atunci când echipa lor joacă acasă ei să nu fie pe stadion. Fac tot posibilul să ajungă şi-n deplasări, dar pentru meciurile de acasă fac pe dracu’ în patru ca să fie prezenţi. Ori îşi fac abonament la începutul campioantului, ori strâng din timp bani pentru pentru un meci la care preţul biletului se percepe cu taxă la „vamă”. În opinia mea, genu’ ăsta de suporteri este cel mai tare şi cel mai „stegar” dacă mă pot exprima aşa. Nu contează că stă în peluză sau la tribună. Dar, de regulă, pe ăştia îi găseşti la peluză, atâta pasiune trebuie descărcată prin cântece au fluturat steaguri că altfel faci naibii implozie.

2. Tipul suporterilor care vin la meci în funcţie de alte activităţi adiacente. Adică n-o să vezi un suporter din această tipologie sărind peste un curs la facultate sau chiulind o jumătate de zi de la şcoală pentru un meci. Ca să nu mai zic de lipsit de la serviciu. Dacă timpul îi permite, vine la stadion găsind aici prilejul unei detaşări de cotidian, o relaxare binemeritată. Pentru el, dat fiind faptul că nu vine constant la meciuri, nu contează numele adversarului şi nici preţul biletului. De regulă, aceşti suporteri sunt localizaţi fie la Tribuna I sau la Tribuna a II-a. Rareori trec şi prin peluză numai pentru a vedea „cum e la galerie”. Apoi, poate le place, iar peste un sezon sau două fac saltul la tipologia numărul 1.

3. Acest tip de suporteri îl detest la culme. Mi se par nişte abjecţi nepereche. Şi să vă spun şi de ce. Vin la stadion doar dacă vreme le permite. Vin la stadion doar dacă adversarul e de calibru sau dacă meciul are o miză foarte mare. Deşi calcă rar pe stadion, îşi permit să înjure anumiţi fotbalişti de parcă ar fi mâncat din aceeaşi farfurie cu ei. Li se pare că galeria e o mâna de oameni care n-are ce face şi că mai bine ar fi mai mulţi decât să fie aşa puţini (sic!). Nu prea ştiu anul în care s-a înfiinţat clubul, oscilând permanent între 1937 şi 1939, la fel cum nu sunt în stare să numească primul 11 de pe teren.

4. Exista si o alta categorie de suporteri. Care iubesc patimas clubul, care citesc tot ce gasesc pe net despre echipa favorita, care cauta sa-si procure orice material promotional apare, care si-au instalat antene parabolice in primul rand pt. a urmari la televizor meciurile, dar pe care valurile vietii i-au dus departe de orasul natal. Sunt cei care sufera la fel de mult pentru Steagu’, FEPA ´74 Barlad, Nitramonia Fagaras samd, dar care sunt numiti, de multe ori, eufemistic, suporeri de telecomanda si/sau de tastatura. Stiu ca exista o doza de subiectivism, dar acesti suporteri nu cred ca sunt cu nimic mai prejos decat cei de la punctul 1.

Completarea de la punctul 4 vine din partea cuiva care chiar trece prin toate aventurile astea. Nu contează că e unul singur sau 100. E „stegar”.

5 gânduri despre “Suporteri şi suporteri…

  1. Exista si o alta categorie de suporteri. Care iubesc patimas clubul, care citesc tot ce gasesc pe net despre echipa favorita, care cauta sa-si procure orice material promotional apare, care si-au instalat antene parabolice in primul rand pt. a urmari la televizor meciurile, dar pe care valurile vietii i-au dus departe de orasul natal. Sunt cei care sufera la fel de mult pentru Steagu’, FEPA ´74 Barlad, Nitramonia Fagaras samd, dar care sunt numiti, de multe ori, eufemistic, suporeri de telecomanda si/sau de tastatura. Stiu ca exista o doza de subiectivism, dar acesti suporteri nu cred ca sunt cu nimic mai prejos decat cei de la punctul 1.

    • Da, Ovidiu, ai dreptate aici și scuze pentru omisiunea acestei categorii. Eram pe „fast forward” când am scris. Se completează 😉

  2. In cea mai mare parte a articolului ai dreptate.Defapt nu vreau sa contrazic nimic din ceea ce ai scris tu,doar vreau sa incadrezi urmatorul tip de suporter intr-una din categorii.
    Suporterul care de 23 de ani vine neincetat la meciurile de pe teren propriu iar cand poate mai merge si la ceva meciuri in deplasare:suporterul care de cate ori s-au facut abonamente si-a procurat unul:suporterul care sta la tribuna a 2-a si canta neincetat odata cu cei ce canta acolo si acel suporter care cam de fiecare data se cearta cu cei care injura jucatorii echipei favorite:acel suporter care dupa o infrangere fie ea chiar si acasa isi aplauda favoritii si moare de nervi cand ceilalti ii injura.
    Astept incadrarea ta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.