IMNUL

Pe 19 noiembrie 1973, Phoenix cânta pentru prima dată melodia „Andrii Popa”. Evenimentul avea loc la Sala Palatului (Bucureşti), în faţa a trei mii de spectatori. Anul următor, Pheonix-ul scoate LP-ul intitulat „Mugur de fluier”. Partea A, poziţia a 4-a, „Andrii Popa”. Linia melodică a fost realizată de Mircea Baniciu, versurile (uşor modificate), ar aparţine lui Vasile Alecsandri.

În primăvara lui 1974 Steagul Roşu din Braşov îşi lua elanul pentru atacarea şi menţinerea pe podiumul Diviziei A, lucru echivalent cu calificarea în Cupa UEFA. Trecuseră 9 ani de la ultima participare în această competiţie.

Când Tâmpa punea în scenă simfonia culorilor  după vara braşoveană, Steagul se pregătea de returul cu Beşiktaş Istanbul din Cupa UEFA. Povestea o ştim cu toţii: după 0-2 pe Bosfor, „stegarii” realizează minunea cu trei goluri marcate în ultimele cinci minute ale meciului. Delirul a luat în braţe oraşul. După ce-au invadat terenul la sfârşitul meciului, suporterii au luat cu asalt şi străzile, într-o sărbătoare galben-neagră în miez de toamnă.

Înainte de toată această nebunie însă, a fost naşterea cântecului, a cântecului care va deveni imn. În noaptea de 1 spre 2 octombrie 1974 doi tineri, Ioan „Bebe” Bara şi Viorel Morari, puneau pe foaie „În oraşul de sub Tâmpa”. Iată în continuare întreaga poveste, spusă chiar de de Viorel Morari:

„Lucram împreuna la Centrul Teritorial de Calcul Electronic de pe Bdul Victoriei şi în noaptea respectivă am tipărit 2000 exemplare pe care le-am distribuit pe stadion într-un format mic pe care mai aparea şi “Galben galben-negru, Sunt culori frumoase, Galben galben-negru sunt victorioase. Refren: Hai hai stegarii, La victorie, Hai hai hai, Hai hai stegarii, La victorie! Galben galben-negru, Sunt culori frumoase, Galben galben-negru, Sunt victorioase, Refren.”.

  • Ascultă mai jos imnul în variantă de studio, cântat de Mircea Baniciu, fostul solist al legendarei Phoenix.

Scurt şi la obiect. Imnul s-a născut într-o seară când totul oraşul visa ca a doua zi echipa să recupereze deficitul de două goluri din Istanbul.

Din 1974 şi până-n prezent (timp de 37 de ani şi numărătoatea continuă), „În oraşul de sub Tâmpa” s-a auzit la toate meciurile Braşovului. Acasă, deplasare, murmurat de o mână de oameni sau intonat de zeci de mii de suflete.

Pe stadion se cântă doar primele două strofe. Mai jos aveţi imnul în versiunea completă.

În oraşul de sub Tâmpa

Strofa 1: În oraşul de sub Tâmpa,

Este o echipă mare,

Steagul Roşu este ea

Şi noi ne mândrim cu ea!

Şi noi ne mândrim cu ea!

Refren

Haide, haide, Steagule!

Du-ne la victorie!

Haide, haide, Steagule!

Du-ne la victorie!

Strofa 2: Cu Pescaru în echipă,

De nimeni nu ne e frică.

Şi cu Gyorffy pe extremă,

Rezolvăm orice problemă!

Rezolvăm orice problemă!

Refrenul

Strofa 3: Şi-n orice împrejurare,

Braşovenii sunt cu voi.

Şi acas’ şi-n deplasare

Steagu’ Roşu suntem noi!

Steagu’ Roşu suntem noi!

Refrenul

9 gânduri despre “IMNUL

  1. Am cantat si eu imnul asta de atatea ori … chiar si de cand am emigrat in Teleorman, in fata televizorului, la unison cu galeria.

  2. Măi băieţi ce afoni sunteşţi.Ăsta nu e imn , nu e melodie ,e un răget afon.CĂUTAŢI UN COMPOZITOR SĂ VĂ FACĂ O MELODIE. HAI STEAGU..

  3. Varianta originala avea numai 3 strofe si strofa a-3-a prezentata de dvs nu este cea compusa de mine si Bebe Bara. Ea suna astfel:
    „Si in orice imprejurare
    Brasovenii sint cu voi!
    Si acas’ si-n deplasare
    Steagul Rosu cantam noi,
    Steagul Rosu cantam noi!

    REFRENUL:..
    …..

      • La strofa a-III-a varianta originala a primului vers:
        „Si in orice imprejurare……
        Altfel nu se poate canta usor.
        Multumesc pentru intelegere

    • Vă mulţumesc din nou pt lămuriri.

      Nu vă faceţi griji să corectaţi inexcactităţile pe care le întâlniţi, pt că doar aşa putem reface pe blogul ăsta o istorie cât mai exactă a Steagului şi a suporterilor său. Şi cum altfel să refacem istoria asta dacă nu oameni ca dvs au trăit-o/scris-o.

  4. Stimate Victor da care este imnul nostru daca nu asta..zgomotul ala care il tot pun pe stadion disponibil si pe site-ul oficial?
    De 13 ani imnul asta il cant si il voi canta o viata intreaga

  5. Am petrecut Momente de neuitat Cu toatà galeria si Cu toti Prieteni mei.As dori din toatà inima sà se ré mai reîntoarcà acele peripeteni care le-am petrecut Cu toti (de neuitat ) pentru fiecare în parte.
    Tipografiate în amintirile noastre pentru eternitate.Indiferente dacà au Fost plàcute sau neplàcute.În inimile noastre .A FOST NEMAIPOMENIT,FÀRÀ CUVINTE.Le-am dori la multi sà aibà si sà simtà aceeasi ce am simtit si noi. Chiar si mai bine.HAIDE STESGU ROSU. HAÏ FCM BRASOV.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.