Goarna

Motto: Niciodată să nu uiţi de unde ai plecat…”

Înainte de apariţia goarnelor din plastic şi apoi moda vuvuzelelor, arsenalul acustic suporterilor cuprindea, pe lângă o voce dreasă bine cu mult alcool înainte de meci, şi un obiect ce se numea simplu: goarna.

Înainte de apariţia legilor care stabileau cu ce au şi cu ce n-au voie suporterii să intre pe stadion, goarna era din fier şi aluminiu. Cred că mai toate goarnele care răsunau în vremile de demult pe „Tineretului” erau „turnate” în secţiile din Uzina „Roman”. Sunetul lor era inconfundabil. Infinit mai cristalin decât al cel al instrumentelor de fluierat ce se regăsesc azi pe stadioane. Şi mai era o regulă: nu erau prea multe. Ori azi, contra a 5 sau 10 lei, îţi poţi achiziţiona o pipă din asta colorată de plastic în care să sufli până-ţi bubuie creierii. Înainte, cel puţin din amintirile mele, goarna de fier era utilizată cu un scop precis. La intrarea echipelor pe teren. La corner şi lovituri libere. Uneori acompania şi bătaia ritmică din palme la vreun cântec. Astăzi, în schimb, de dezvoltă un adevărat haos dacă, Doamne-fereşte!, sute de indiviz pun mâna o ţeavă de plastic alungită. Ai impresia că între ei se naşte o competiţie de genul care-şi bulbucă ochii mai tare în timp ce suflă până obrajii ajung în pragul unei implozii.

Înainte, goarna se suda. Era, dacă vreţi, manufactură microbistă. Practic, unei bucăţi cilindrice de metal, goală pe dinăuntru, i se adăuga o bucăţică mai mică. La capătul de sus al bucăţii mai mari se punea o bucată de cauciuc. Calitatea sunetului era dată de grosimea cauciucului respectiv. De regulă, era preferat un cauciuc mai subţire. Astfel se obţinea un sunet mai ascuţit. Un cauciuc prea gros şi sunetul se auzea „înfundat”. Adiţional, în partea de jos a cilindrului se putea adăuga, pentru o „autonomie de zbor crescută” a sunetului o pâlnie metalică.

E drept că în moda galeriilor de astăzi un astfel de obiect ar părea… arhaic. Şi asta ca să mă exprim elegant. Totuşi, de dragul ironiei, vă puteţi imagina că astăzi aţi putea intra la un meci de fotbal cu un astfel de obiect?

Un gând despre “Goarna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.