ACS Steagul Roşu şi AS „SR” Braşov – ce e cu echipele astea?

Un articol pentru oricine are ceţuri şi alte neclarităţi în legătură cu echipele care pretind că duc mai departe faima „stegară”, după falimentul din acest an al FC Braşov – echipă înfiinţată în 1936 şi care de-a lungul anilor s-a numit şi UAB, Steagul Roşu, FCM, dar în care memoria afectivă a fanilor de sub Tâmpa este cunoscută simplu drept Steagu’.

Fără patimi, doar informaţiile de bază. Concluziile uşor picurate de patima membrului cotizant al AS „SR” Braşov la final. Încep cu echipa mai veche.

ACS Steagul Roşu Braşov

Data înfiinţării: 25 octombrie 2010

Stadion: ICIM

Clubul a luat fiinţă ca şcoală de fotbal sub administrarea lui Eduard Gherghe şi Dragoş Ivăncescu, fiii a doi dintre marii jucători din istoria FC Braşov – Vasile Gherghe şi Mihai Ivăncescu. Date fiind rădăcinile lor, Eduard şi Dragoş au ales „Steagul Roşu” ca nume pentru şcoala de fotbal.

Secţia de seniori ACS Steagul Roşu a fost creată în vara anului 2016, pe când FC Braşov încă exista şi se pregătea de startul sezonului 2016-2017 în Liga a 2-a.

Seniorii ACS Steagul Roşu, cu Adi Hârlab antrenor, s-au aliniat pentru sezonul 2016-2017 la startul Ligii a 4-a, iar trei dintre actualii componenţi ai AS „SR” Braşov, Laurenţiu Căpăţână, Alin Damian şi Octavian Poenaru, au făcut parte din primul unsprezece al meciului de debut de pe teren propriu, o victorie clară, 9-1, contra Olimpic Voila.

Pe parcursul sezonului lotul de jucători a suferit modificări semnificative, care au alterat rezultatele, echipa terminând sezonul său de debut pe ultimul loc în clasamentul Ligii a 4-a Braşov.

Am avut mari probleme pe parcursul acestui sezon, din păcate am rămas aproape singur, iar rezultatele au fost mult sub aşteptări. Am rulat cam 50 de jucători în acest sezon, iar în ultimul timp am fost şi antrenor, şi şofer, şi magazioner, şi delegat.

Eduard Gherghe, vicepreşdintele ACS Steagul Roşu, pentru Monitorul Expres din 25 mai 2017

Deşi nu a avut un pre-sezon şi un început de sezon 2017-2018 strălucit, ACS Steagul Roşu a reuşit să ajusteze lucrurile din mers şi în prezent ocupă locul 6 în Liga a 4-a Braşov, cu 6 victorii, 4 înfrângeri şi golaveraj 35-14, echipa fiind neînvinsă de trei etape.


AS „SR” Braşov

Data înfiinţării: 14 iulie 2017

Stadion: Silviu Ploeşteanu (Tineretului)

Cum din cauza problemelor financiare FC Braşov avea un retur în sezonul 2016-2017 al Ligii a 2-a tot mai dezamăgitor şi falimentul se arăta din ce în ce mai mult ca o realitate imediată, suporterii „stegari”, prin Liga Suporterilor Stegari, au lansat pe 20 mai 2017, în etapa a 35-a, platforma digitală www.steagunumoare. Scopul iniţial al acesteia era de a colecţiona o bază de date cu suporteri „stegari” dispuşi să se implice financiar într-un proiect nou în eventualitatea în care FC Braşov nu ar fi avut parte de o nouă miraculoasă salvare de la faliment.

După o întâlnire decisivă în prima săptămână din iulie între reprezentanţii Ligii Suporterilor Stegari şi cei ai ACS Steagul Roşu, primii au considerat că în interesul a tot ceea ce înseamnă FC Braşov, cu bunele şi relele sale din 1936 şi până-n prezent, ar fi pornirea de la zero şi formarea unei noi echipe de fotbal.

Astfel, pe 14 iulie 2017 a luat fiinţă Asociaţia Sportivă „SR” Braşov, unde iniţialele SR substituie atât denumirea purtată de FC Braşov vreme de 31 de ani (1948-1979) şi care este şi cea mai aproape de inima „stegarilor” – Steagul Roşu, precum şi noul slogan al suporterilor – „Steagul Renaşte prin noi!”.

Din acel moment, pe platforma www.steagunumoare.ro a fost lansată şi campania de strângeri de fonduri în vederea formării bugetului pentru viitorul sezon competiţional.

În cadrul şedinţei Asociaţiei Judeţene de Fotbal Braşov din 10 august 2017 s-a decis ca AS „SR” Braşov, deja denumită generic de mass-media cât şi de lumea fotbalului „echipa suporterilor stegari”, să fie acceptată în campionatul Ligii a 4-a. În prezent, această echipă ocupă locul 1, cu 9 victorii, un egal şi golaveraj 53-8.


DE CE A EŞUAT POSIBILITATEA UNEI COLABORĂRI ÎNTRE ACS STEAGUL ROŞU ŞI LSS?

Deşi din start ideea de a susţine o echipă înfiinţată pe când FC Braşov încă juca nu era chiar pe placul nostru (suporterii „stegari”), ne-am zis că nu strică să avem o întâlnire cu reprezentanţii ACS Steagul Roşu şi să vedem concret în ce fel am putea conlucra spre continuarea tradiţiei „stegare”. Faptul că ACS-ul avea deja grupe de copii şi juniori, o echipă de seniori şi experienţa unui an competiţional în spate reprezentau atuuri.

Semnalul că există incompatibilităţi de viziune a fost dat de dl. Nicolae Văduva, antrenor în cadrul centrului de copii şi juniori al ACS Steagul Roşu, care ne-a spus cu o seninătate aproape tulburătoare:„voi credeţi că-i aşa uşor să promovezi din Liga a 4-a? Trebuie să ştii ce faci, cum funcţionează subteranele, astea.”

Mă îndoiesc că dl. Văduvă s-a referit la orice altceva în afară de aranjarea meciurilor sau mituirea arbitrilor.

[am fost contactați de domnul Văduva, care ne-a informat că se simte jignit de concluzia personală din ultima frază și a declarat că a avut altceva în vedere prin folosirea termenului „subterane”. Din păcate nu a dorit să dezvolte acea explicație]

Voi, suporterii, strângeţi douăzeci-treizeci de mii de euro, şi de restul ne ocupăm noi.

Nicolae Văduva, explicându-le delegaţilor Ligii Suporterilor Stegari ce şef bun ar fi el pe banii altora

În cadrul emisiunii TV Zona Neutră de pe postul local NovaTV, din 17 iulie, Eduard Gherghe declara că a perceput modelul financiar propus de suporteri, membri cotizanţi cu drept de vot în deciziile majore care ţin de bunul mers al clubului şi transparenţă totală în privinţa cheltuielilor, drept o metodă prin care aceştia, suporterii, voiau „să acapareze” ACS Steagul Roşu.


CINE E CU ADEVĂRAT CONTINUATOAREA FC BRAŞOV?

Din punct de vedere juridic, nici una dintre cele două echipe nu este continuatoarea FC Braşov. Echipa suporterilor „stegari”, AS „SR” Braşov, şi-a însuşit supranumele, alintul – sau oricum vreţi să-l numiţi – de Steagu’ prin simplu fapt că majoritatea suporterilor activi care au fost alături de FC Braşov (adică de Steagu’) până în ultimul sezon al existenţei sale sunt aceiaşi care s-au băgat în linia întâi a formării noii echipe.

Brandul FC Braşov, cu tot ceea ce implică acesta, va fi scos la licitaţie cel mai devreme peste un an. În eventualitatea în care una dintre echipe achiziţionează brandul şi palmaresul FC Braşov, atunci aceea va fi, din punct de vedere legal, continuatoare Steagului.

În acest moment, din punct de vedere emoţional şi spiritual AS „SR” Braşov este unica urmaşă a UAB-Steagul Roşu-FCM-FC prin faptul că a fost înfiinţată abia după ce falimentul devenise cert, pentru că beneficiază de sprijinul suporterilor „stegari” şi pentru că a primit binecuvântarea a doi dintre cei mai mari jucători „stegari” din istorie, Csaba Györffy şi Nicolae Pescaru.


[ACTUALIZARE 18.05.2021]

Pe 17 decembrie 2018 clubul ACS Steagul Roșu condus de Eduard Gherghe și Dragoș Ivăncescu a finalizat o acțiune de îndregistrare a mărcii „Steagul Roșu” la Tribunalul București, într-o încercare disperată de a crea o legătură între acel club și fostul Steagu’ de pe vremuri, precum și de a contracara proiectul suporterilor.

Mai departe, cu ocazia unui articol aniversar publicat în Bună Ziua Brașov pe 28 octombrie 2019, Eduard Gherghe afirma următoarele: „Suntem Steagul Roşu şi nu dorim să fim continuatori ai lui FC Braşov. Cu acest prilej dorim să precizăm şi că nu dorim să fim consideraţi continuatori ai lui FC Braşov şi urăm succes oricui îşi doreşte acest lucru.

Astăzi va fi supusă dezbaterii în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Brașov propunerea consilierului Sebastian Bădulescu privind asocierea Primăriei Brașov cu clubul ACS Steagul Roșu în vederea implicării acesteia, prin marca înregistrată fraudulos, în proiectul viitorului FC Brașov – brand deținut acum de primărie.

Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

1,00 EUR

9 gânduri despre “ACS Steagul Roşu şi AS „SR” Braşov – ce e cu echipele astea?

  1. Păcat, nici în al 12 lea ceas nu putem sa ne unim cu toți sa avem o echipa de fotbal cu care sa ne mândrim, am crescut cu această echipă ” Steagu Roșu Brașov”,, eram pur și simplu încântat de golurile marcate de Bențea date din corner lui Speriatu (Dinamo), Șulea, Pescaru, Selimeși, Lăcătuș, Adamache, etc.., sa le fie rușine nesimțiților de la primărie, ptr că a lăsat sa moara aceasta echipa la fel și măgarului de „nicolae” (intenționat am scris cu „n”) care a spălat bani negri cu ajutorul acestui club, sper sa fie pedepsit la fel de aspru cum a pedepsit el acest oraș că a distrus acest club.

    • Foarte Bine Zis Marian Să-l Ia Dracu Pe Nicolae Şi Pe Tot Neamul Lui Sper Să-l Sugrume Cineva El A Distrus Clubul Nostru De Suflet Dar Întro Zi FC BRAŞOV VA RENAŞTE SUNT SIGUR.

  2. Inteleg ca asta e denumirea sub care s-au obtinut cele mai bune performante, dar „Steagul rosu” este denumire comunista de la o posta, nu se mai preteaza cu vremurile de azi. Dupa principiu ca aia era denumirea de atunci de ce nu o intregiti ca sa avem tacamu’ complet: Steagul Rosu Orasul Stalin?

    • Faptul că steagul roșu – drapelul în sine – a fost însușit de comuniști ca un simbol al politicii lor, este adevărat și suntem perfect conștienți de asta. Pentru noi brașovenii, suporterii în special, Steagul Roșu înseamnă cu totul altceva, iar echipa ca și suporterii au fost de multe ori în opoziției cu regimul comunist – fie prin jucători care au sărit din dubă ca să nu fie transferați la cluburi departamentale, fie prin antrenori care au afirmat că ei nu acceptă să li se spună tovarăși, prin suporteri care au ieșit în stradă în noiembrie 87 sau au cântat Deșteaptă-te române la Sibiu, în 88.

      Înțeleg perfect cum unui neutru afinitatea suporterilor pentru denumirea Steagul Roșu poate părea bizară, tare, doar că, așa cum am spus, pentru noi înseamnă cu totul altceva – rebeliune împotriva sistemului. Ceea ce și însemna de fapt steagul roșu la origini.

      • Nu cunosc despre semnificatia steagului rosu inainte sa fie adoptat de comunisti, intuiesc insa ca are legatura tot cu miscarea de stanga muncitoreasca, proto-comunism, proto-socialism, deci nimic bun. Era folosit parca pe la rev franceza cand prostimea analfabeta taia capetele elitelor. Sub acest stindard „nobil” au cazut victime cei care faceau parte din alte clase, incepand cu savantul francez Antoine Lavoisier, ghilotinat in timpul revolutiei franceze, in caz ca exista vreo iluzie ca acest simbol ar fi reprezentat ceva bun vreodata.. Finalmente numele echipei a venit de la intreprinderea „Steagul rosu”, intreprindere botezata in cinstea fix a steagului cu secera si ciocan nu a altuia, deci denumirea este comunista 100%. Paradoxul situatiei este ca echipa nu se mai cheama „Steagul rosu” de peste 40 de ani, chiar si suporterii vor „FC Brasov” nu „Steagul rosu”, cel putin sper :))). Deci pot intelege, hai sa strigam echipa „Steagu” in cinstea denumirii sub care a fost perioada de aur a echipei, dar sa ne faurim filme despre alte semnficatii ale steagului rosu exceptand socialism, comunism etc inseamna autopacalire. Sa fi anticomunist si sa strigi „hai Steagu rosu” se bate cap la cap.

        • Ai dreptate, vrem să revenim la numele de FC Brașov. Steagul roșu este, cum ai zis, un simbol comunist. Nici măcar originile nu mai au vreo putere asupra semnificației. Doar de dragul discuției, citisem pe undeva că și pirații foloseau steagul roșu pentru a transmite un semnal nu foarte prietenos celorlalte nave.

          Revenind. Când s-a înființat SR-ul nu puteam folosi denumirea FC Brașov sau derivate, și am optat pt SR pentru că erau inițialele cusute pe tricourile de joc din anii 60.

          Cântecele noastre fac în principal referiri la Steagu, dar sunt și 2-3 care au numele complet – Steagul Roșu. Nimeni nu se gândește la comunism când le cântă, dar suntem și noi conștienți de paradox.

  3. Doar un non-stegar se poate gândi la comunism atunci când aude de Steagul roșu sau îi pronunță numele. În 1979 suporterii galben-negri au primit cu o oarecare rezervă schimbarea denumirii din Steagul roșu în FCM Brașov, motiv pentru care s-au și încăpățânat să o încurajeze folosind noul nume al echipei. Ce-ar fi să schimbăm și culorile acum, pentru că negrul e simbolul doliului, iar galbenul al geloziei. Exemple mai sunt cu duiumul în Europa răsăriteană în care s-au păstrat denumirile inițiale. Și vorbim de echipe mult mai titrate, cum ar fi Partizan, Steaua Roșie, Dinamo Moscova, Drezda și chiar București. Ai amintit, Răzvan, de cele 3 cântece în care figurează denumirea completă (Steagul roșu), dar unul dintre acestea este chiar imnul, vechi de 47 de ani. Iar în 1980 degeaba a compus Victor Socaciu noul imn cu FCM Brașov, și degeaba a venit în galerie de câteva ori cu chitara în mână să ne învețe noul imn, fiindcă tot cel compus cu 5 ani mai devreme a rămas favoritul nostru.

    • Am tot auzit de acel imn al lui Victor Socaciu compus odată cu promovarea din 1980. E cumva vorba de cântecul ”E galben și negru e Steagu străbun?”

  4. Da. Știu că erau printate versurile pe un program de meci, și de acolo ne insipram când făceam ”repetiție”.
    În mare suna cam așa:

    În vechiul Brașov, și-n lume de mergi
    Și fotbalul dacă-l iubești,
    O galerie ai să-ntâlnești,
    Ce cântă ca-n povești,

    Refr. Haide Brașov, Hai FCM
    Du-ne la victorie.

    E galben și negru steagul bătrân,
    Dar tânăr cum altul nu e,
    Trăiască Brașovul și oamenii lui,
    Victorii mereu FCM.

    Refr. Haide Brașov, Hai FCM
    Du-ne la victorie.

    La poalele Tâmpei cât vom trăi,
    Echipă de aur să fii,
    Cu toți copii, tineri, bătrâni,
    Alături de tine vom fi.

    Refr.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.