Încercarea explicării unei rivalități | Brașov – Craiova

Meciurile în care se întâlnesc echipele FC Brașov și Universitatea Craiova pot fi socotite drept derby-uri prin prisma faptului că se întâlnesc echipele unor oraşe-capitală: Braşovul a Transilvaniei, Craiova a Olteniei. Dar rămâne la latitudinea fanilor şi a jucătorilor de a considera aceste confruntări „mai speciale”, pentru că n-are avea nici un rost să transformăm un duel de tradiţie al fotbalului românesc într-un derby artificial, cum este cazul unui aşa-zis „Derby de România” inventat şi susţinut artificial de o presă sportivă aproape mizerabilă.

Cum s-a născut rivalitatea dintre olteni şi ardeleni? Nu pot da un răspuns exact. Înainte oricărui meci cu „juveţii” aud „stegari” mai vechi vorbind despre o ură care trebuie dusă mai departe şi de valul tânăr. Mărturisesc că eu n-am resimţit niciodată această „ură” împotriva oltenilor, ba chiar după un 2-0 împotriva lor în toamna lui 2009, am stat la o bere câţiva „stegari” cu „juveţii”.  Totuşi, să vedem mai jos firul cronologic al celor mai ardente dispute din istoria confruntărilor Braşov – Craiova.

6 iunie 1973 – Univ. Craiova – Steagul Roşu Braşov 0-1 : oltenii se aflau în lupta pentru titlu iar braşovenii în lupta pentru evitarea retrogradării. Deşi aveau jumătate de echipă invalidă sau suspendată, „stegarii” reuşesc să marcheze primii pe „Central” şi păstrează avantajul minim graţie paradelor dumnezeieşti ale lui Adamache. Înainte de meci, craiovenii îşi punea doar problema scorului. Aveau să piardă titlul în acel sezon la golaveraj, având acelaşi număr de puncte ca şi echipa campioană din 1973, Dinamo Bucureşti. Dacă obţineau măcar o remiză în meciul cu noi…

13 iunie 1979 – Steagul Roşu Braşov – Univ. Craiova 0-0, 0-0, 4-3 : la Plopeni, în sferturile Cupei României, „stegarii”, aflaţi la acel moment în Divizia B, eliminau din competiţie deţinătoarea trofeului la penalty-uri, după un meci dramatic. Dincolo de rivalitatea dintre jucători, acest meci pare a fi primul cu implicarea suporterilor, a celor „stegari” mai exact. În timpul meciului, şeful galeriei braşovene, celebrul Lătrău, urcat gard îi strigă jucătorului craiovean Negrilă: „Mă, Negrilă, cine ia Cupa anu’ ăsta?”, jucătorul, fără a anticipa ce urmează răspunde, evident, că echipa sa, moment în care Lătrău îşi scoate bărbăţia din pantaloni strigându-i: „Uite, asta luaţi voi !”.

6 mai 2000 – Univ. Craiova – FC Braşov 1-0 : meci decisiv pentru evitarea retrogradării jucat pe un stadion „Ion Oblemenco” arhiplin. Suporterii „stegari” s-au deplasat în Bănie în număr de peste 1000 iar acesta poate fi considerat practic izvorul acelei „uri” de care ziceam mai sus că vorbesc „stegarii” bătrâni. După incidente cu fanii olteni în oraş, cu intersecţii blocate după ce braşovenii au coborât din autocare pentru a riposta, iureşul a continuat şi pe stadion. „Se ştie, se ştie, p**a e-n Bănie!” (aluzie la finala Cupei pe care Craiova urma s-o joace cu Dinamo) , puiul de leu adus de craioveni la stadion care a început să sfâşie bannerele fanilor ardeleni, ratările de oriunde ale lui Vasile Ghindaru şi autogolul lui Bodea din minutul 66 au fost ingredientele ce au dat naştere unei rivalităţi acerbe şi între suporterii celor două echipe. Craiova scăpa de retrogradare în acel an, la fel şi Braşovul după un joc de rezultate miraculos.

Altfel, iată şi descrierea experienţei a unui suporter „stegar” prezent în deplasarea de atunci:

-1 in 2000, in tricoul stegar sfasiat de acel pui de leu se afla o bucata mare de carne
-2 tot in 2000 apropiindu-ne de Craiova, de pe la Slatina olteni(in varsta 50-60 de ani) ne aratau curul din dreptul curtilor lor si pancarde pe care scria “B”
-3 tot in 2000 pana in pauza si noi strigam alaturi de ei, “se stie, cupa-i in Banie” asta doar pana inexplicabil a inceput o ploaie de bolovani asupra noastra in urma careia multi stegari au avut capetele insangerate.Inevitabil a urmat scandarea”se stie, se stie, pula-i in banie”
-4 Tot in 2000 jandarmii prezenti pe Oblemenco ne articulau pe noi , nu pe oltenii care aruncau cu diverse obiecte in noi.
-5 Tot in 2000 la intoarcerea spre casa, vre-o trei autocare din cele 12 prezente in Craiova s-au intors cu geamurile sparte.
Una peste alata a fost singurul meci la care am fost si au fost peste 40000 de spectatori incat la autogolul lui bodea aproape am asurzit la strigatul de bucurie al oltenilor.

10 martie 2001 – FC Braşov – Univ. Craiova 1-2 : sosise ora revanşei pentru cele întâmplate cu un an înainte la Craiova. De această dată ambele echipe erau implicate în lupta pentru calificarea în cupele europene. Aflate la egalitate de puncte înaintea meciului, victoria putea însemna scoaterea uneia dintre contracandidate în afara cursei. Cum vedem, scorul a fost favorabil craiovenilor, care nu s-au sfiit a-şi manifesta ostentativ satisfacţia succesului chiar pe terenului braşovenilor. Aceştia din urmă i-au atacat pe olteni, mai întâi pe stadion, cu diferite obiecte (pietre, sticle, beţe de steag), ducând apoi „bătălia” pe liniile ferate din apropierea stadionului şi bombardânu-i pe craioveni cu pietre până la Gara Centrală. De parcă nu le era suficient, oltenii au fost nevoiţi să îndure şi bastoanele jandarmilor. În final, „stegarii” au fost cei care au prins Europa.

8 septembrie 2001 – Univ. Craiova – FC Braşov 0-0 : să fie acesta meciul în care rivalitatea dintre suporterii celor două tabere s-a stins? Un meci jucat în etapa a 5-a sezonului, deci fără implicaţii majore pentru nici una din echipe şi, mai mult, absenţa suporterilor braşoveni par a fi dus la stingerea rivalităţii tribunelor. De ce n-au fost braşovenii în tribune? N-ar fi fost lăsaţi de forţele de ordine să asiste la meci tocmai pentru a se evita noi conflicte între suporteri. Ştiu că am văzut meciul la televizor şi ţin minte o imagine cu galeria oltenilor părăsind stadionul la puţin timp după începerea meciului, probabil pentru a lua urma „stegarilor”.

4 mai 2005 – Univ. Craiova – FC Braşov 1-3 : ambele echipe agonizau pe ultimele două locuri din clasament (locul 16 braşovenii cu 18 puncte, locul 15 craiovenii cu 19 puncte) iar o victorie de oricare parte însemna o şansă în plus la salvare pentru unii şi o condamnare sigură pentru alţii. Cu stadionul plin-ochi, craiovenii mizau iarăşi pe o repetare a istoriei din urmă cu cinci ani. N-a fost să fie pentru ei. „Stegarii” se impun de o manieră entuziasmantă şi îi „îngroapă” în Divizia B pe olteni odată cu ei, ambele echipe retrogradând la final.

22 aprilie 2009 – FC Braşov – Univ. Craiova 1-1 : din nou meci cu implicaţii pentru cupele europene. Şi din nou meci în care rivalitatea s-a manifestat exclusiv la nivelul gazonului, cele două galerii rezumându-se la un duel al cântecelor decât la unul fizic. Cu un gol marcat de craioveni în ultimul minut al meciului, braşovenii aveau să rateze Europa în urma acestui egal. Dacă acea minge din minutul 90 s-ar fi dus oriunde altundeva numai nu în poarta braşoveană, „stegarii” ar fi avut cele două puncte necesare clasării pe un loc de cupe europene. Craiovenii au ratat Europa cu un punct.

Duminincă, 24 aprilie 2011, în prima zi de Paşte, la Craiova, se va consuma un nou episod din acest palpitant duel al fotbalului românesc, început în 1966. Craiovenii se află pe primul loc retrogradabil, în vreme ce noi suntem la cinci puncte deasupra liniei, cu şapte etape până la finalul sezonului. Un succes „stegar” în Oltenia sau măcar un egal ar însemna condamnare la liga secundă aproape sigură pentru craioveni. Palpitant, nu?


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

20 de gânduri despre “Încercarea explicării unei rivalități | Brașov – Craiova

  1. Din punctul meu de vedere ura a inceput la acel meci din 2000. Desi l-am vazut la tv, l-am trait la maxim iar apoi, cand am auzit ce au patit baietii in deplasare am fost foarte contrariat.

    In sezonul urmator (2001) am participat si eu la nebunia de pe Tineretului… acum nu ai voie sa intri cu o bricheta, atunci gaseai pietre oriunde pe stadion 🙂 Si oltenii au fost atacati cu pietre pana la gara, nu erau cu autocarele. Iar jandarmii in loc sa ii apere, ii bateau :))

      • CRAIOVA. In martie 2001, la partida dintre FC Brasov si Universitatea Craiova (1-2), dupa ce oaspetii au marcat cel de-al doilea gol, o parte din suporterii brasoveni au aruncat cu pietre catre sectorul oltenilor. Paradoxal, decizia fortelor de ordine a venit invers: jandarmii au intrat peste craioveni, i-au luat la bataie si i-au evacuat din tribune, chiar daca platisera 567 de bilete. Drumul pana la gara a fost facut in fuga de olteni, cu cainii si cu bastoanele jandarmilor pe spinare, pentru ca apoi sa fie date si amenzi.

        de aici

    • Dupa cum am spus si in comentariul postat, ce au facut atunci jandarmii a fost consecinta a ceea ce au facut jandarmii olteni cu un an in urma cand deasemenea ei ne asediau cu bolovani iar noi luam pulane.

  2. As mai adauga cate ceva:

    -1 in 2000, in tricoul stegar sfasiat de acel pui de leu se afla o bucata mare de carene
    -2 tot in 2000 apropiindu-ne de Craiova, de pe la Slatina olteni(in varsta 50-60 de ani) ne aratau curul din dreptul curtilor lor si pancarde pe care scria „B”
    -3 tot in 2000 pana in pauza si noi strigam alaturi de ei, „se stie, cupa-i in Banie” asta doar pana inexplicabil a inceput o ploaie de bolovani asupra noastra in urma careia multi stegari au avut capetele insangerate.Inevitabil a urmat scandarea”se stie, se stie, pula-i in banie”
    -4 Tot in 2000 jandarmii prezenti pe Oblemenco ne articulau pe noi , nu pe oltenii care aruncau cu diverse obiecte in noi.
    -5 Tot in 2000 la intoarcerea spre casa, vre-o trei autocare din cele 12 prezente in Craiova s-au intors cu geamurile sparte.
    Una peste alata a fost singurul meci la care am fost si au fost peste 40000 de spectatori incat la autogolul lui bodea aproape am asurzit la strigatul de bucurie al oltenilor.

  3. La ala din 2001 au fost evacuati oltenii din sectorul lor, dupa ce toata galeria Brasovului a plecat dupa ei dintr-o peluza pana in cealalta? 😀
    Tin minte ca eram langa galeria oltenilor in peluza dinspre Fartec, cand s-a declansat nebunia. Imparteau jandarmii de parca era super oferta.

    • Da, atunci i-au evacuat. Si eu eram in zona de unde pleca ploaia de pietre si tin minte ca imi era destul de teama ca ploaia sa nu se intoarca si asupra noastra. Pentru ca erau pietre nu pietricele. Nu mai tin minte daca eu sau vreun amic am aruncat, dar nu m-as mira sa o fi facut (eram tineri, prea copii sa intelegem gravitatea situatiei).
      Si da, galeria stegara a pornit la razboi inspre ei. Chiar a fost nebunie atunci.

  4. A mai fost un meci cu incidente, nu imi amintesc in ce sezon. Galeria oltenilor statea la T1 in coltul dinspre Fartec. Imi amintesc ca un brasovean (destul de bine facut) a reusit sa intre printe ei (singur!!!) si a inceput sa imparta in stanga si in dreapta. A fost recuperat rapid de jandarmi, dar curajul baiatului e demn de mentionat.

    • Am râs în hohote la faza asta :))) Pare desprinsă din filemele alea gen „Green Street Hooligans” sau „Football Factory” :))) Incredibil !

  5. Au plecat in grup organizat de club, 1406 suporteri brasoveni, de la Arad au fost cateva zeci de masini, si cu trenul si masini personale s-a ajuns sa fie undeva la 2000.
    Eu am fost cu masina, imi aduc aminte ca am oprit undeva dupa Pitesti, de am umplut parcarea restaurantului, cred ca eram vreo 100……….

    Ca si numar de spectatori pe care i-a avut Steagu in deplasare, ar fi cam pe locul 15-16.
    Cea mai numeroasa deplasare s-a facut la Sibiu, unde au fost peste 5000 si la Targu Mures, peste 3000. Anii 80.

    • apropos de deplasarea de la Sibiu, chiar la deplasarea din stana, un stegar mai veteran, imi povestea ca atunci au fost 8000 de stegari la acel meci contra FC Arges.

  6. Am uitat sa zic, ca dupa evacuarea galeriei oltene in 2001, la Gara din Brasov am vazut cel mai mare cordon de jandarmi, gardurile Jandarmeriei erau la jumatatea campului gol, acum se afla UNIREA Sh, si de la vechiul bazar nu se mai putea intra in gara decat cu bilet sau ceva sa ateste ca se va calatorii.

    Am un amic care e oltean si-mi povestea ca de la stadion pana la Gara au fugit in ritm de pulan, unde, pe peron au luat fiecare 3-4 bastoane.

  7. sa nu uitam ca din cei care erau jandarmi in acea vreme la brasov cat va faceau deplasari ca fani ai steagului cu noi.

  8. Nu stiu de unde a pornit ura asta, dar ii urasc si eu pe olteni. Cum echipa Olteniei este Craiova, si oltenii sunt prosti de bubuie si nu tin nici la glume nu-i departe pana la o ura din aceasta.

    O bataie intre olteni si brasoveni (erau din Bran, zona aia dar tot brasoveni sunt) a mai avut loc in turul campionatului 2004-2005 (s-a terminat 1-3 pentru ei). Din acel incident oltenii s-au ales cu un microbuz spart, cu doi internati, din care unu foarte grav care sa ales cu o coasa in cap, si cu o intarziere la meci de vreo 40 de minute.

  9. Servus,
    urmaresc cu placere efortul tau de a aduna cit mai multe informatii despre „stegari“. Cu ceva vreme in urma am discutat cu Ciprian Muntean de la Stegu.ro despre posibilitatea de a centraliza undeva toate aceste informatii, amintiri samd. Dupa cunostintele mele exista un ziarist brasovean care a documentat o istorie a clubului, insa nu inteleg de ce nu o face publica.

    Referitor la cele aparute despre rivalitatea Brasov – Craiova am si eu doua observatii:

    1. Ura dintre galerii nu putea sa apara decit relativ recent si numai din cauza unor altercatii corporale.. Noua ne-a fost mereu frica de olteni (la fotbal), in sensul ca nu prea puteam cistiga impotriva lor (vezi statistica). Desigur ei nu pot uita niciodata ca au fost la un pas de a cistiga campionatul si doar aroganta lor le-a fost impotriva. Se stie ca ai nostri s-au rugat de ei sa nu-i bata asa de rau etc.(povestea e cunoscuta). La nivelul galeriilor nu au existat decit „contre“ verbale, de altfel in oras erau ca si astazi multi olteni. Ei se grupau chiar linga noi, in stinga la tribuna a doua si isi fluturau steagurile linga noi. Pietele erau golite de praz si cind ei se agitau in tribuna, noi ridicam legaturile de praz, strigind „ ia prazul neamule!!!“. Nu-mi aduc aminte de nici o problema cu ei in afara de „mistourile“ in timpul si dupa meci. As putea chiar spune ca aveam o simpatie fata de Stiinta, deoarece erau la un moment dat singurii din provincie care se puteau bate cu Bucurestiul. Rezultatele lor din cupele europene le dadeau de asemenea impresia ca pot sa bata peste tot, de acolo si ingimfarea lor. Prin peluze au stat mereu cei cu care „traditional“ aveam probleme, la fel cauzate de batai sau sicane ale militiilor locale.
    2. Latrau nu a fost niciodata „oficial“ seful galeriei. Saracul Aurel a inceput sa frecventeze stadioanele, timid exact ca un copil de trupa. Deoarece avea mereu timp liber, mergea in toate deplasarile in care era cooptat. Incet, incet a devenit o mascota a galeriei, vocea lui dominind o tribuna intreaga. Pina la un anumit punct a fost totul bine, insa „excesele“ au facut din el mai apoi un mascarici al tribunelor. Asta nu inseamna ca el n-a fost si nu va ramine, unul din cei mai cunoscuti suporteri al stegarilor.

    Sper sa mai apar pe aici, voi lua legatura din nou si cu Ciprian si poate se va gasi o solutie sa se adune undeva toate informatiile astea. Spor la treaba si numai bine.

    Hamlet

    P.S. Aseara am batut noi la Craiova, uite asa se scrie istoria.

  10. Si eu am simtit dusmania asta la cateva meciuri, chiar din vremea anilor 70. Imi amintesc ca in ziua meciului castigat de noi la Craiova in 73 eram la sala Tractorul, era o serbare in limba fraceza a liceenilor si am participat si eu, ca mesotist (sper sa nu ma injure sagunhistii cititori, daca se mai pastreaza rivalitatea de pe vremea mea). Am intrat tarziu in scena si, spre disterarea dnei profesoare Taras noi, baietii, eram cu urechile pe la tranzistoare in loc sa incercam sa ne concentram.
    De cand traiesc in Teleorman (nu e chiar Oltenia, dar nici foarte departe) incerc ca in prejma meciurilor dintre Steagu si Stiinta sa nu deschid nici o discutie despre asta. Sunt aici destui suporteri de-ai Craiovei si nu vreau sa o iau de la ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.