Imn FC Braşov?

Citeam acum ceva vreme pe Steagu.ro cum clubul plănuieşte să lanseze în viitorul foarte apropiat imnul echipei noastre. Foarte fain, mi-am zis în sine, se mişcă treburile. Apoi citesc ştirea. Nu e nici un bai că un membru al formaţiei Mandinga se ocupă de orchestraţie şi versuri, poate e chiar un om foarte priceput în acest domeniu. Baiu’ cel mai mare e că „Steagul Roşu suntem noi” constituie refrenul „imnului”. Cum vine asta? Dacă nu mă înşeală memoria, „În oraşul de sub Tâmpa”, imnul echipei din ’74 până azi, nu conţine niciunde sintagma „Steagul Roşu suntem noi” (asta o strigăm noi, ăştia din galerie, când ni se căşună pe mai marii clubului).

insa se doreste inglobarea versurilor de la „In orasul de sub Tampa/Este o echipa mare…”, astfel incit toti stegarii sa se regaseasca in acest imn, sa-si doreasca sa-l cinte!

Cum adică se doreşte „înglobarea versurilor… „? Vorbim aici de nişte versuri oarecare care trebuie puse că „e” moftu’ unora?

Cum am zis, poate că omu’ acela de la Mandinga ştie meserie, dar clubul îmi lasă impresia că n-aude şi nu vede ceea ce e evident. Cântecul, așa cum e el acum, în varianta lui demo, nu poate fi imn sub nici o formă. Poate fi, cel mult, un cântec dedicat echipei. Catalogat astfel, el e ok pentru că de mult ne doream cântece cu şi despre FC Braşov. Însă, a pune ștampila de imn al echipei pe acest cântec va atrage dezaprobarea suporterilor.

Melodia mi se pare interesantă, ideea de marş e frumoasă, ritmul bun, parcă vocea ar fi trebuit un pic mai bărbătească sau un cor, însă nu îndeplineşte criteriile de imn. Suporterii mai naivi vor spune că ăia de la CFR, spre exemplu, au mai multe imnuri. Nu poţi avea mai multe imnuri, ci poţi avea doar  un singur imn. Motiv pentru care mi se pare pur şi simplu jenant să ai unul dintre cele mai vechi imnuri de fotbal din ţară (al doilea ca vechime dacă e s-o luăm cronologic) şi în loc de a-l pune pe note muzicale, cauţi o adaptare la modernitate, de parca asta-i tot ce ar conta fotbal, să fii în trend cu restul lumii. „Steagu’ Roşu suntem noi”? No, serios? Steagu’ Roşu suntem NOI !

Mulţi, probabil, vor merge pe gândirea defectuoasă: „lasă, e bine că măcar se face ceva”. Felicitări pentru încercare, e un semn că se vrea. Dar dacă se vrea ceva, de ce nu se vrea a duce acel ceva până la capăt aşa cum trebuie şi nu cu jumătăţi de măsură?  Nu e bine că „măcar se face ceva”. Cu imnul, care e parte din identitatea noastră ca „stegari”, nu te joci de-a remixurile ca să-ţi dea ţie cu virgulă un „imn oficial” pe care să-l pui apoi pe tavă suporterilor. Să nu mai încercăm „să facem ceva, măcar”, ci să facem ceea ce trebuie!

Ia spuneţi, care aveţi prieteni ce ştiu să cânte la chitară? Nici nu ne trebuie mai mult pentru a înregistra adevăratul imn. Ne aşteaptă din 1974.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

10 gânduri despre “Imn FC Braşov?

 1. Este foarte bune scris! Razvan, aceste randuri trebuie sa le citeasca si Kovacs sau cine a avut ideea neinsipirata cu acest cantec. Neaparat!!! Trebuie poate facut chiar un protest care sa fie preluat de presa, sa fim siguri ca acest cantecel nu va fi perceput de nimnei drept Imnul FC Brasov.

 2. Bine. Acum o să se găsească unii să zică că trebuie să ne mulțumim și cu ăsta, că tot timpul suntem nemulțumiți, că bla-bla.
  Imnul este „În orașul de sub Tâmpa!”

 3. Ovidiu, la club nu știu ce înțelegere am putea găsi. Dacă ei și-au fixat în cap ideea asta, sincer, nu-i văd dispuși să revină, cum s-ar spune, pe calea cea dreaptă.

  Nu ne rămâne decât să facem noi, suporterii, o înregistrare cu versurile originale. Și asta cât mai repede, să n-aibe timp cântecul acesta să fie asimilat drept imn.

  Rareș, le mulțumim că au făcut un cântec dedicat echipei, pentru că stegarii adevărați nu-l vor accepta ca imn.

 4. nu cred ca e imnul oficial… adica mi se pare facut la misto de cineva. de exemplu nu inteleg versul „pe teren si in tribune vom canta fara incetare”… cum adica „pe teren (..) vom canta fara incetare”? canta jucatorii in timpul meciului? nu are sens. la fel si in general ritmul, nu mi se pare potrivit… intr-un fel e ok pt ca se poate canta dar e ff anost, nu-ti da o stare de emotie, euforie etc

 5. avem inca un motiv sa aratam ca fara noi fotbalul nu exista! noi stim care e imnul nostru, ramane acelasi, poate reusim si dovedim ca putem…

 6. Zilele trecute am citit in Adevarul de Seara Brasov un articol despre Marele Nicolae Pescaru. Un articol decent, apropo. Despre ce imn vorbim cand versuri precum „Cu Pescaru in echipa, de nimeni nu ne e frica” lipsesc?!? Aveti perfecta dreptate, trebuie sa inregistrati urgent adevaratul imn!

  Iar parerea suporterilor despre acest surogat (sau despre oricare altul) ar putea aparea in presa locala si nu numai. Adi Marica, Melania Gavrila, Calin Pistea, Ilie Viju ar trebui contactati. Pot exista zeci, sute de cantece dedicate clubului nostru, dar IMNUL este unul singur. Iar la boxele de pe „Tineretului” trebuie sa ascultam „Haide, hai, Hai Steagule, / Du-ne la victorie”! (Ca o paranteza, stiu de la cumnatul lui Ioan Bara ca acesta era refrenul original, cu „Haide-hai, Hai Steagule” si nu cum l-am preluat noi gresit, „Haide-hai… ‘de Steagule…”)

  Sper ca mai aveti acea scrisorica, la o adica poate fi actualizata. Dar pt. ca se pare ca oamenii din conducerea clubului nu sunt f. destupati, atunci pur si simplu trebuie pusi in fata faptului implinit. Inregistrati IMNUL urgent, duceti-le CD-ul si asta e tot. Multa bafta!

 7. Orice cantec dedicat echipei FC Brasov este bine-venit, dar imnul tuturor stegarilor nu poate fi decat unul singur : ” In orasul de sub Tampa ” !
  Este timpul pentru o varianta de studio, eventual in mixaj cu corul galeriei.
  O observatie, daca imi permiteti.La inceput, acest imn nu se canta asa alert ca acum.Cantat un pic mai lent incarca atmosfera cu mai multa tensiune spirituala, iar emotia creste progresiv. ( in genul ” You ll Never Walk Alone ” de pe Anfield )

  • Într-adevăr, orice cântec e binevenit, dar nu orice cântec poate fi imn, total de acord !

   Altfel, bună observaţia legată de ritmul imnului. O să încercăm s-o remediem şi să revenim şi la acel „haide, hai, hai Steagule!” de care zicea Ovi în refren.

   Norge, mon cher, preferata mea în materie de viteză e aia scandarea aia cu bătaie din palme urmate de „Steagu’ „.

 8. Revin cu inca o chestie.
  Pe ‘ Anfield ” , la intonarea imnului, in boxe se difuzeaza doar negativul melodiei ( partea instrumentala ), interpretarea vocala fiind asigurata de suporteri. E bestial cum iese.
  Mi se pare o solutie ok, caci toata lumea pastreza ritmul melodiei si se asigura sincronizarea intre grupurile din tribune diferite ( in cazul nostru doar doua, P si T2 )
  Spre exemplificare vezi clipul asta :

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.