Braşovul, Naţionala şi „Stegarii” | a cincia parte

După ce România lui Victor Piţurcă pierde pe 1 aprilie 2009 meciul de calificare din Austira cu 2-1, compromiţându-şi sansele de a ajunge la Mondialul din Africa de Sud, se produc schimbări majore la lotul reprezentantiv. Noul antrenor ales să pregătească Naţionala este cel al echipei FC Braşov, Răzvan Lucescu. Cum Steagu’ se afla în plin sezon competiţional, Lucescu antrenează în paralel echipa de club şi Naţionala, încercând să recupereze terenul pierdut în lupta pentru calificare. În ceea ce priveşte echipa de sub Tâmpa, aceasta dădea pentru a doua oară antrenorul primei reprezentative, după Silviu Ploeşteanu în 1963. De asemenea, prezenţa lui Lucescu pe banca Naţionalei va aduce în primul 11 tricolor debutul şi redebutul unor „stegari”.

27 MAI 2004 >>> după ce pierduse în Copenhaga cu un an în urmă calificarea la barajul pentru Euro 2004, Naţionala României întâlneşte într-un amical cu câteva zile înainte de debutul Europeanului Irlanda la Dublin. În minutul 82 al confruntării de pe Lansdowne Road, Marius Constantin, fundaş la FC Braşov, îl înlocuieşte pe Mirel Rădoi. Din nefericere pentru tânărul fotbalist braşovean, Matt Holland avea să marcheze golul victoriei în minutul 84, stricându-i meciul de debut.

Atunci, în 2004, FC Braşov era antrenat tot de Răzvan Lucescu, aflat la sezonul de debut în antrenorat, acesta reuşind să salveze echipa de sub Tâmpa de la retrogradare şi, iată, să propună pentru prima dată de la Marian Ivan încoace un nou „stegar” pentru lotul Naţional. Cinci mai târziu, cu calificarea stând mai mult în argumentele teoretic, România joacă pe 6 iunie 2009 în Lituania avându-l titular între buturi pe Dănuţ Coman, portarul echipei FC Braşov, acesta revenind în poarta primei reprezentative după o absenţă de doi ani. Coman ţine poarta în siguranţă iar România obţine o victorie la limită care-o face să creadă că poate recupera diferenţa calificării într-un sprint final. Mai mult, în minutul 73 al meciului de la Marijampole „stegarul” Mihai Roman îl înlocuieşte pe Bogdan Mara şi pentru prima dată după amicalul cu Uruguay din 1967, în Naţionala României sunt prezenţi doi „stegari” în acelaşi timp pe teren.

5 septembrie 2009: Primul 11 al României pozează înaintea confruntării cu Franţa de la Paris. Dani Coman (centru), a făcut unul din meciurile sale bune. sursa: FRANCK FIFE/AFP/Getty Images

Pe 12 august, la Budapesta, România obţine o victorie de orgoliu în amicalul cu Ungaria, Dănuţ Coman fiind iarăşi titular, Mihai Roman bifând şi el a doua selecţie după ce-l înlocuieşte pe acelaşi Mara în minutul 73.

Coman rămâne titularul buturilor tricolore până când dezastrul loveşte Naţionala la Belgrad, pe 10 octombrie. Ieşită din cursa calificării după remizele de la Paris şi de acasă cu Austria, Naţionala română este pulverizată cu 5-0 de Serbia în cel ce a fost ultimul meci sub tricolor pentru Dani Coman. În epilogul acelei campanii de la calificare, un alt „stegar”, Nicolae Grigore, debutează şi el sub tricolor, fiind integralist în meciul cu Insulele Feroe de la Piatra-Neamţ.

Mihai Roman – „stegarul” cu cele mai multe selecţii

Pâna ca mijlocaşul de bandă al Steagului să facă pasul sub lumina reflectoarelor în tricoul Naţionalei, „stegarul” cu cele mai multe selecţii sub tricolor era portarul Stere Adamache. „Baronul” strânsese 7 prezenţe pentru prima reprezentativă, 3 dintre acestea ca titular la Guadalajara în 1970, dar curând Mihai Roman avea să doboare recordul de selecţii al fostului număr 1 al Braşovului şi României.

Mihai Roman (alb) într-o fază a meciului din deplasare cu Lituania, din preliminariile Cupei Mondiale Africa de Sud 2010 – meciul său de debut.

Fiind prezent pe teren din minutul 61 al meciului de la Paris (1-1) şi titular în partida de la Bucureşti cu Austria (1-1), Mihai Roman strânsese deja patru prezenţe la Naţională. Absent de la ultimele două meciuri de calificare, la Belgrad şi acasă acasă cu Insulele Feroe, Roman este iarăşi titular în primul 11 românesc în victoria cu 1-0 obţinută în faţa Poloniei, la Varşovia, pe 14 noiembrie 2009, dar joacă doar o repriză.

3 MARTIE 2010 >>> Mihai Roman egalează recordul de selecţii al lui Stere Adamache, înregistrând al 7-lea meci pentru Naţională, fiind titular în înfrângerea 0-2 de acasă cu Israel.

29 MAI 2010 >>> Titular în amicalul de la Lvov cu Ucraina în care joacă 76 de minute, Mihai Roman devine fotbalistul „stegar” cu cele mai multe meciuri pentru Naţionala României. La finalul sezonului 2009/2010 se transferă la Rapid, următoarele sale selecţii, 3 la număr, fiind contabilizate sub stindardul giuleştean.

Primul gol „stegar” la Naţională după 49 de ani

Pe 10 august 2011, debutează în tricoul Naţionalei Mihăiţă Chipciu. Aceste este titular şi joacă o repriză în amicalul din San Marino, încheiat cu victoria tricolorilor, 1-0.

Apoi, pe 15 noiembrie acelaşi an, decarul de la FC Braşov intră pe teren în minutul 67 al amicalului cu Grecia jucat în Austria, fiind cel care închide tabela la 3-1 cu zece minute înainte de finalul meciului, profitând de o eroare a defensivei elene.

Prin acest gol Alex Chipciu devenea primul „stegar” care marchează pentru Naţională după o pauză de 49 de ani, precedentul braşovean care reuşise să înscrie un gol pentru România fiind Vasile Szeredai, cu Maroc, pe 30 septembrie 1962.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.