Unu’ este Toto!

Cu puţin noroc, Andrei „Toto” Şanta ar fi fost al 3-lea „stegar” din istorie care a apărat buturile oraşului în 100 de meciuri din Liga 1. O hepatită, însă, l-a forţat în retragere în prima parte a anilor 1990.

Astăzi, emblematicul portar şi antrenor braşovean împlineşte 57 de ani, 51 dintre aceştia fiind învăluiţi de culorile galben-negre ale echipei de sub Tâmpa. Asta da o viaţă de „stegar”!

De la debutul în Liga 1, pe 2 septembrie 1984, într-un 3-1 cu FC Baia Mare, Toto a adunat fix 97 de apariţii în prima ligă, plus alte cinci în Cupa României pentru un total de 102 prezenţe care-l clasează pe locul 5 în clasamentul portarilor „stegari”.


33 de meciuri (31 în Liga 1 şi 2 în Cupa României) le-a terminat fără gol primit, ceea ce echivalează cu un procentaj de siguranţă de 32.35%


Cel mai bun sezon al său a fost în ediţia 1989/90, când a terminat fără gol primit nouă din cele 19 meciuri în care a apărat. Din păcate, „stegarii” s-au autosabotat spre finalul campionatului, o serie de meciuri dubioase lăsându-i în afara cupelor europene.

O semifinală de Cupa României, în 1987, este celălalt punct înalt unde Toto şi-a adus aportul, închinzând poarta în optimi, la Târgu Secuiesc, cu Bacăul (2-0), apoi în prelungirile sfertului de la Sibiu cu FC Argeş (2-1).

Încă nu împlinise 30 de ani când a aflat că hepatita îl va obliga într-o retragere prematură.

Andrei Şanta a rămas în anturajul echipei, începându-şi cariera de antrenor cu portarii, una care avea să-i aducă numeroase satisfacţii. În decembrie 1995, cu toate problemele de sănătate a încercat să apere poarta „stegară” pentru o ultima dată, dar atacul giuleştean nu a schiţat vreo empatie.

Toto rămâne un reper de loialitate în istoria recentă, zâmbetul său fiind rezervat doar celor pe care îi consideră demni să poarte un astfel de secret.

„Silviu Ploeşteanu” e un loc mai trist fără prezenţa lui Toto, dar poate că într-o zi neînţelegerile misterioase dintr-o zi de vară vor ajunge la o rezolvare.

LA MULŢI ANI, TOTO!

Treabă rară să-ți stea Toto chill la poză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.