Ioan Alecu | „Foca” Braşovului

A sosit momentul pentru un nou episod de istorie „stegară”. Subiectul de astăzi este… „foca”. Cum care „focă”? El, „foca”. El? Da, el. Adică Ioan Alecu.

Ioan Alecu e de loc din Ploieşti şi a făcut parte din marea echipă a Petrolului de la începutul anilor ’60. La mijlocul aceleiaşi decade Ioan Alecu vine la Braşov atras de posibilitatea unui nivel de viaţă mai ridicat dar şi de privilegiul de a lucra sub comanda legendarului Silviu Ploeşteanu. S-a îndrăgostit de oraş, de echipă, de suporteri şi aici a rămas ani buni. A făcut şi o escală studenţească la Politehnica Ieşeană, atât pentru a pune umărul l-a menţinerea echipei din Dealul Copoului în Divizia A cât şi pentru a-şi continua studiile universitare. După studenţie Ioan Alecu se întoarce la Braşov şi aici îşi încheie şi cariera fotbalistică. A mai fost şeful centrului de copii şi juniori de la Steagul în anii ’80 contribuind la formarea unei generaţii de excepţie.
În prezent îşi trăieşte liniştit viaţa undeva pe Mureşenilor sorbind din amintiri ca dintr-un vin tot mai bun şi mai bun.

Destul cu notele biografice, să trecem la fapte. De ce „foca”? În afara faptului că Ioan Alecu era un jucător foarte tehnic, deşi era fundaş central, acesta poseda şi un truc extraordinar ce i-ar face invidioşi până şi pe cei mai tehnici fotbalişti din istoria fotbalului. În ce consta acest truc? Ridica mingea de pe gazon şi printr-un gest de mare fineţe o aşeza cuminte pe două puncte de sprijin: vârful nasului şi frunte. Apoi, balansând perfect obiectul muncii se lăsa uşor pe abdomen. Se învârtea de două-trei ori cu ea şi gata.”Foca”? Exact, „foca”!

Priviţi poza de mai jos cu o focă adevărată şi apoi urmăriţi clipul în care Ioan Alecu descrie propriul gest tehnic exemplificând cu ajutorul unui colaj cu fotografii de epocă şi spuneţi dacă similitudinile nu sunt năucitoare?


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.