Steagul şi fanii săi în 1973, de Ion Cupen

Într-una din revistele „Sport” ale anului 1973, două pagini erau dedicate prezentării echipei Steagul Roşu Braşov ce trecea atunci printr-un moment de tranziţie, cum de altfel se menţionează şi în revistă, un schimb de generaţii ce survine în existenţa oricărei echipe.

După o analiză a situaţiei lotului „stegar” din ’73, autorul materialului, inconfundabilul Ion Cupen, binecuvântează echipa şi suporterii cu harul său scriitoricesc.

„Echipa Steagul Roşu are o condiţie aparte în fotbalul nostru, care o detaşează de masă, îi conferă un statut special: ea este băiatul sărac care a ajuns rapid în elita societăţii prin merite personale. Căci a pornit la drum în fotbalul postbelic, de jos, de foarte jos, prin 1950, când se găsea în campionatul districtual. În numai şase ani a urcat, luptând cinstit în tranşeele fiecărei etape succesive de promovare, în prima divizie a ţării (şi este cazul să amintim aici de contribuţia regretatului antrenor Silviu Ploeşteanu, „părintele” acestei echipe vreme de 19 ani).

Poate că o asemenea biografie interesantă s-ar fi cerut prelungită pe culmi mai înalte. Spectatorii braşoveni îşi amintesc de „faza” cea mai fericită – Ghiţă – Zbârcea, Zaharia, Naghi – Seredai, Szigety – Haşoti, Fusulan, Proca, David, Meszaroş  şi se încăpăţânează să creadă că această cotă va fi depăşită. Mai ales că publicul braşovean are un patos şi nişte trăsături asupra cărora merită să ne oprim, întrucât ni se pare a fi nucleul publicului adevărat de mâine (vorbind la modul general). Publicul braşovean  (nu tot, doar tribuna a doua) cântă, se leagănă cu mâinile petrecute pe umeri, poartă şepci în culorile clubului, agită steagurile clubului. Este poate prea drastic cu echipa adversă, dar nu se dă în lături să admonesteze şi propria echipă când greşeşte grav. Oricum, este un public activ, angajat, pasionat.

Acum, datoria echipei este să întreacă calitatea propriilor săi suporteri.”

Lotul cu care la finalul sezonului 1973-1974, antrenorul Nicolae Proca secondat de Alexandru Meszaroş, va reuşi calificarea în Cupa UEFA ocupând locul 3 în Divizia A

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.