Preţul de a fi „stegar”

Acum multă vreme mă uitam la televizor la un meci din străinătate şi, printre altele, comentatorii spuneau că o cercetarea făcuta atunci a arătat că fanii echipei Chelsea Londra sunt cei mai scumpi din Anglia. Cei mai scumpi în sensul preţului plătit pe bilete şi a preţurilor articolelor promoţionale cu „The Blues”.

Nu ştiu care ar fi situaţia în România dacă s-ar face şi la noi un studiu. Dar pot să vă spun care e situaţia la Braşov. Din Adevărul de Seară, de marţi, 17 august 2010, aflăm că media şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani este de aproape 7% (6,9% mai exact). Galeria Steagului, adevărata galerie, cea de la peluză care cântă tot meciul, este compusă în proporţie covârşitoare de tineri până în 25 de ani. Mulţi sunt elevi şi liceeni, deci şanse nule să aibă, în afară de alocaţia şi aşa mică, o altă sursă de venit în afară de banii părinţilor. Nici cei care sunt studenţi nu stau mai bine, puţini fiind cei care au un serviciu.

În luna august, FC Braşov a jucat trei meciuri pe teren propriu (U Cluj, Steaua şi Urziceni) şi două în deplasare (Vaslui şi Oţelul). Nu mai punem la socoteală meciul de la sfârşitul lunii iulie de la Târgu Mureş.

La cele trei meciuri de acasă, biletele la peluză au costat 15 lei pentru meciurile cu U Cluj şi Urziceni, şi 25 pentru meciul cu Steaua. De unde rezultă că în luna august suporterii „stegari” au plătit numai pentru bilete suma de 55 de lei.  Alocaţia pentru elevi este de 42 de lei. Însă biletele nu sunt singurele cheltuieli pe care un „stegar” le efectuează în ziua meciului. Mai e şi preţul biletului (sau biletelor) pentru mijloacele de transport în comun sau taxi dacă meciul se încheie după terminarea programului RAT Braşov.

Caz personal: stau în Noua. Pentru a ajunge la stadion schimb două autobuze. Preţul unui bilet cu două călătorii e 3 lei. De obicei de la stadion vin pe jos până în Livada Poştei. După meciul cu Steaua am fost nevoit să iau taxiul. Până în Noua cost aproximativ 10 lei.

FC Braşov – U Cluj:

bilet la meci: 15 lei

bilete autobuz: 17 şi 5: 3 lei (două călătorii) pentru 17 şi 1.5 lei (o călătorie) pentru 5. Deci 4.5 lei

o bere înainte de meci: 3 lei.

un sandwich luat din autogară: 5 lei.

Total: 27.5 lei.

FC  Braşov – Steaua:

bilet la meci: 25 de lei

bilet autobuz: 3 lei

taxi: 10 lei

bere şi sandwich: 8 lei

Total: 46 de lei

Aşadar, pentru a asista la două meciuri ale Steagului am cheltuit 73.5 lei. La pauză unii îşi mai cumpără un suc, ceai cald sau floricele.  Un suporter care merge la toate meciurile de pe teren propriu (12 meciuri cu bilet de 15 lei şi cinci cu bilet de 25) şi face consumaţie la limită înainte şi după meci ar plăti următoarele sume: 560 de lei pentru bilete. 136 de lei pentru un sandwich şi o bere. 50 de lei pe taxiu dacă cinci meciuri s-ar termina după încheierea programului RAT. 54 de lei pentru mijloacele de transport în comun. Tragem linie şi aflăm că în decursul unu sezon, un singur suporter „stegar”, vă plăti pentru a putea asista la meciurile de acasă ale Steagului cel puţin 800 de lei. Dacă acel suporter efectuează şi deplasări unde, să zicem, preţul universal al biletului la meci ar fi de 10 lei , acel suporter, dacă va merge la toate deplasările, va mai plăti încă 170 de lei numai pe bilete. Ajungem astfel la un total de 970 de lei. Nu mai pun la soocteală banii de benzină, banii pentru microbuz sau tren, necesari pentru a ajunge în alt oraş. Totuşi, numai ca idee, să spunem că drumul pentru o deplasare ar costa mereu, dus-întors, 25 de lei, indiferent de mijlocul de transport. Pentru 17 deplasări ar însemna un total de 425 de lei. De data asta chiar nu mai pun la socoteală comsumaţia care înseamnă mai mult decât o bere şi un sandwich. Doamnelor, domnişoarele şi domnilor, la finalul unui sezon competiţional ce numără 34 de etape (excludem meciurile din Cupa României şi eventuale cupe europene) un suporter „stegar” care ar merge la toate meciurile ar cheltui cel puţin 1395 de lei.

Un tată care să zicem are un singur copil pe care îl ia meci ar plăti numai pe bilete între 30 şi 50 de lei. Un sandwich lui şi celui mic, 10 lei. O bere lui şi un suc micului „stegar”, între 8-10 lei. Un suc pe stadion pentru cel mic şi o pungă cu floricele, 8 lei. O eşarfă şi un steag, 10 lei. Bilete RAT, 6 lei. Total: 74 de lei.  Dacă celui mic i-a plăcut pe stadion, tati va trebui să îi dea nişte explicaţii lu’ mami privind bugetul familiei.

Sper că pe viitor conducătorii clubului nostru îşi vor mai veni în fire şi vor face şi ei cu adevărat ceva pentru suporteri. Altfel, când voi fi tată, îmi voi dori ca băiatului meu (sau fetiţei mele) să nu-i placă fotbalul.

P.S. un abonament pe tur costă 100 de lei la peluză şi Tribuna a II-a. Ar veni 200 de lei pe tot sezonul. Iertat să-mi fie, dar 100 de lei un abonement la peluză este exagerat. Alocaţia nu ajunge iar dintr-un salariu de, să zicem 6-700 de lei, 100 să dispară doar pentru jumătate de sezon nu e chiar bine. Mai convenabil ar fi fost un abonament de 100 de lei valabil tot sezonul. Conducerea clubului trebuie să fidelizeze suporterii  şi să le arate respect atunci când aceştia vin la stadion. Nu să aplice o politică de „dacă vreţi să veniţi scoateţi banii, dacă nu staţi acasă.”

4 gânduri despre “Preţul de a fi „stegar”

  1. Chiar foarte bun articolul.Cred ca ar trebui pus si pe site-ul ligii.Pacat ce situatie e la Brasov in acest moment.Mafia domina si in fotbal din pacate.

  2. RUSINE conducerii clubului!!!

    Cel mai grav e ca la preturile asta nu au acces copii, elevii, liceeni sau studentii, deci fanii de maine! Astia nu distrug numai prezentul dar si viiorul! Inconstiienti astia nu isi dau seama ca ei alunga suporterii!!

  3. Mie imi trece din ce in ce mai mult prin cap ca se doreste liniste pentru spalare de bani, etc… De aceea si incercarea de a indeparta sustinatorii infocati din peluza, refuzuri de mesaje, abuzuri ale oamenilor de ordine si stewarzilor, etc etc etc PELUZA ORICCUM NU ESTE UN SECTOR DESTINAT PROFITULUI… ci face clar parte din tot fenomenul „fotbal” chiar reprezinta o mare bucata sin spectacolul de pe stadion. Ma uitam la baietii din peluza la meciul cu Urziceniul… putini, tristi… si ei totusi sustin echipa… dar.. pe ei nu-i sustine nimeni niciodata. dar macar fara bete-n roate. da-o dracu’ ciao. bafta baieti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.