Citeam pe un site ultras cum Ministerul Administraţiei şi Internelor pregăteşte o lege devastatoarea pentru noţiunea de libertate. Anume, protestele în jurul centrelor de putere ale statului, Preşedenţie, Parlament, Guvern etc. vor fi… interzise. Bine, textul legii nu spune exact aşa, dar asta se deduce:
Se interzice organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, unităţilor spitaliceşti, obiectivelor militare sau a celor asigurate cu pază militară…”
fragmen din Articolul 7 al proiectului de Lege privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice
Reţineţi acea ultimă parte. Guvernul, Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială reprezintă acest tip de obiective. Astfel, ofurile cetăţenilor vizavi de aceste instituţii ale statului vor trebui strigate în locuri special puse la dispoziţie de către Primării în colaborare cu Jandarmeria. Mai mult, întrunirile publice nu mai sunt enunţate ca fiind un drept ce-l are fiecare cetăţean al acestei ţări, ci sunt prezentate ca o favoare făcută de anumite instituţii. „Hai bă, ia şi tu de-aici o aprobare, şi du-te şi strigă de Guvern. Da’ vezi că poţi să faci asta în parc, nu în faţa Guvernului”. Desigur, o exprimare grosieră, dar, când tragem linie, cam aşa stă, de fapt, situaţa. Guvernul, Parlamentul şi alţii au acum liniştea mult dorită. Cam cum e legea 4 a lui Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, care interzice injurii şi proteste la adresa şefilor fotbalului de la noi.
Desigur, mulţi se vor întreba, în dulcele stil bizonic, „care-i problema?”. No, dacă e să ţinem cont de câţi români îşi exercită cu adevărat dreptul de a protesta, n-ar fi aşa o mare problemă, nu? Că doar la noi, la proteste, lumea dansează dansul pinguinului şi se simte bine. Doar că, odată şi odată, o generaţie se va trezi din letargie. Şi vor fi mulţi, vor lua străzile cu asalt, iar apoi, în baza legilor de genul acesta, care spun ce ai voie, cât ai voie şi unde ai voie să protestezi, va curge sânge. Pentru că dacă e sânge cu acoperire legală, atunci poate curge în valuri.
Buna deductie.
Dupa parerea mea, evenimentele din 1989 au reprezentat ultima revolutie clasica din Romania .Daca va mai fi vreo miscare de asa amploare, ea nu se va mai manifesta in strada. ci pe reteaua de internet, Generatiile actuale sau viitoare vor trai andrenalina revoltei din fata calculatorului, iar hackerii care vor bloca siteurile guvernamentale vor primii certificate de revolutionari.