Va rog sa-mi permiteti sa ma prezint: ma numesc Mihai-Athanasie Petrescu, profesor de limbi straine la Liceul Economic-Administrativ din Rosiorii de Vede, brasovean prin obarsie (nascut in 1957 in … Orasul Stalin), emigrat in Sud prin repartitie guvernamentala in 1981. Domiciliat, ani de zile (de fapt, in acte, pana in 2005!) pe strada Mihai Viteazu 4, alaturi de fostul bazin de retentie al orasului, sau de actualul bazin de stiinta si cultura „Aula Universitatii”, in drumul suporterilor stegari care revin de la stadion spre centru. Bolnav de „stegomanie” inca din frageda pruncie, incurabil.
De aseara am devenit unul dintre cei care isi spun oful pe blogul creat de Razvan Dobrica. Ii multumesc lui pentru adoptie, dar si lui Adrian Aliman pentru sugestia de a fi cooptat in gasca. Sper sa nu va plictisesc prea tare cu amintirile si parerile mele, daca da, va rog protestati la timp, nu ma lasati sa calc in strachini (sau in altceva)
Pentru prima interventie independenta am ales sa va arat ultimul meci la care m-am dus inainte de a deveni teleormanean:
La cateva zile dupa ce am scapat de „convocarea metodica” la armata, dar cu foarte putin timp inainte de a ma exila din Brasov, pe stadionul de la coltul strazii mele, cum imi place mie sa denumesc „Tineretului” sau „Silviu Ploiesteanu”, Steagu’, sub denumirea lui de atunci „Fotbal Club Muncitoresc” se batea cu Progresul (Vulcan). Era un meci intre echipa noastra si una dintre mult „iubitele” adversare din capitala. Ai nostri cu Nae Pescaru (daca nu gresesc, de abia se lasase de joc?) la butoane, ai lor … cui ii pasa? Iar in teren : Popa, Stefan, Naghi, Panache, Manciu, Chioreanu, Sulea, Boriceanu, Benta, Paraschivescu, Marinescu.
I-am batut, binenteles, asa cum le trebuia, cu 2-1. Nu mai tin minte cine a bagat golurile, poate scrie prin statistici sau prin analele clubului.
Vreau, insa, sa expun aici programul de meci, realizat de gazetarul Stefan Pervulescu, de la Drum Nou, omul care, in anii ’70 – ’80 publica in paginile singurului ziar brasovean de limba romana cronicile de meci. Era un suporter care scria la ziar, eu asa mi-l amintesc.
Interesant faptul ca la pagina 3 scrie 1946 ca an de infiintare! De ce oare?
Am mai găsit într-un program de meci de dinainte de 1990 trecut ca an al înfiinţării alt an decât 1936. Era 1945, 1947 sau 1948, dacă nu mă înşeală memoria, o să verific de curiozitate.
Oricum, să vă răspund la întrebare. Are legătură cu preluarea Uzinelor „Astra” Braşov (construite la Braşov în 1921) de către noua conducere comunistă a României de după cel de-al Doilea Război Mondial. Deşi echipa de fotbal a uzinei fiinţa de dinainte de război, schimbarea numelui echipei odată cu intrarea uzinei sub patronajul statului a fost văzută ca înfiinţarea unei noi echipe. Mania asta o putem punem lejer pe seama faptului că noua conducere dorea ca orice legătură cu „vechiul regim” (Monarhia) să fie ştearsă. Astfel, Steagul Roşu se dorea o echipă nouă, reprezentantă demnă a clasei proletare.
Da, dar mi se pare ciudat, tare ciudat! Pana la urma echipe precum U Cluj, Rapid, UTA (daca nu ma insel) nu le-a fost ascunsa varsta! Si totusi Astra era o echipa „muncitoreasca”(mizand pe faptul ca era echipa uzinei), deci in aparenta favorabila discursului comunist (probabil singurul motiv pt care nu ne-au desfintat)! Ma rog, probabil doar un fost secretar de partid imi poate raspunde la intrebare! Curios faptul ca nu cazusera deacord nici macar cu anul daca ziceti ca ati gasit si cu 1945, 1947 sau 1948! Bine, dar mai important e ca Steagu exista si azi, nu ce an de infiintare ne dadeau pe vremea respectiva!
PS: Tot astept miercuri/joi din saptamana si nu apare articolul de dumneavoastra promis cu ceva vreme in urma, e drept si faptul ca nu ati mentionat luna si anul!
Într-adevăr, echipa avea deja statutul de reprezentantă a clasei muncitoare şi e ciudat de ce a tot variat anul înfiinţării. Totuşi, fiind vorba în mare parte de aceiaşi oameni care au „militat” pentru ca Braşovul să se numească Oraşul Stalin (fapt înfăptuit în 1950), nu e de mirare că s-a „lucrat” şi la acest aspect din istoria echipei de fotbal a oraşului.
Legat de PS, vă referiţi la continuare anchetei privind cel mai bun prim „11” stegar. Am probleme în identificarea de jucători pt postul de mijlocaş/extremă stânga. În afara de Nicolae Selymesi şi Csaba Gyorffy, stau prost rău de tot la capitolul ăsta. Mă gândeam la Buga (deşi mai nou e atacant), dar mi-ar trebui şi un reprezentant al anilor 80, să fie cel puţin patru nominalizaţi.
Din cite imi aduc eu aminte, Alexandru Andrasi a fost mai degraba extrema la inceputuri. Prin 1987-1990 ii aveam atacanti pe Kramer, Terhes, chiar Barbu… Ca mijlocasi, ar mai intra Margarit si Mandoca (de nu ma insel, jucator de picior sting), dar si Sulea (parca pe dreapta) si Avadanei(mai mult in centru – celbru pentru ghiulelele sale). Iata cum era structurata o formatie a stegarilor, intre-un program de meci din 1987:
Antrenor: Costica Stefanescu. Dispunere: 4-3-3
Polgar – Balan, Moldovan, Patru, Kiss – Dumitriu, Kramer, Margarit – Andrasi, Terhes, Barbu.
La alt meci, tot din 1987:
Polgar – Balan, Moldovan, Naghi, Kiss – Sulea, Avadanei, Mandoca – Terhes, Kramer, Andrasi
Da, ma refeream la cel mai bun prim “11″ stegar. Va multumesc pentru lamurire si sper sa gasiti datele necesare pentru a finaliza aceasta initiativa! Din pacate nu pot sa va ofer solutii dar sunt sigur ca exista persoane care citesc acest minunat blog si au cunostintele necesare pentru a va ajuta! Oameni buni domnul Dobrica are nevoie de date despre o extrema stanga care a evoluat la Steagu’ in anii ’80 si a ramas in sufletele voastre pentru realizarile sale pe acest post!
‘sa ne aducem aportul’- pleonasm clasic. poate in 1981 nu se clasicizase.
retine atentia si numele presedintelui brasovean- infamul dumitru dragomir. ca si cateva nume de la lotul de sperante.
cat despre bagarea progresului in aceeasi oala cu alte echipe bucurestene, mi se pare o mare nedreptate, sa nu spun mai mult.
”ai lor … cui ii pasa?” mie, mie imi pasa! de exemplu antrenor era marele viorel mateianu.