Divide et impera

Titlul se traduce prin „divide şi cucereşte” şi se referă la actuala situaţie a suporterilor braşoveni.

Când există o problemă, în cazul nostru „Patronul”, iar o parte a comunităţii, oricât de mică, să zicem 20 de „băieţei” de la peluză, se manifestă foarte activ pentru rezolvarea acelei probleme, „problema” va încerca prin toate mijloacele posibile să planteze, foarte subtil, bombe în sânul întregii comunităţi, suporteri de la tribuna I şi de la tribuna a II-a, astfel încât să se întoarcă frate contra frate (orice „stegar” îmi este ca un frate) şi să se se înjure, să se certe, să se urască, distrăgând astfel atenţia de la … „problemă” şi dinamitând cu succes energiile comunităţii, care ar fi putut fi folosite pentru rezolvarea problemei. Că avem 5 ani, 15 ani, 35 de ani sau 80 de ani, că vedem meciul de la VIP, T1, T2, Peluză sau prin satelit, nu e nimeni „mai” stegar decât altul, iar ţelul este o comun: să avem o echipă pentru care putem ţine fruntea sus în faţa oricui.

„Problema” nu vrea să priceapă că problema minorităţii foarte active de la peluză este lipsa demnităţii cu care s-a acoperit clubul cândva mult iubit. Pentru că demnitate nu înseamnă obişnuinţa câştigării multor trofee şi alte performanţe, demnitatea este o stare sufletească, pe care nu mulţi o au, pe care noi am avut-o cândva şi pe care n-o mai avem în prezent. Or, ce este un club care şi-a pierdut demnitatea? Ce este un om legat de ceva lipsit de orice urmă de demnitate dacă nu el însuşi un decăzut? Da, clubul a fost foarte sever amendat de forururile conducătoare ale fotbalului românesc din cauza acestei minorităţi active, pentru că ea a îndrăznit să conteste conducătorii dubioşi ai fotbalului românesc şi să le bată obrazul conducătorilor propriului club. A făcut rău? Poate că se găseau şi metode mai eficiente de a face aceste contestări dar, la momentul la care au fost făcute acelea păreau metodele cele mai bune. Vor schimba ceva prin atitudinea lor cei 20 de „băieţei” de la peluză? Probabil că nu, pentru că sunt puţini. Dar vă rog să reţineţi un lucru: capul plecat, sabia nu-l taie; dar nici soarele nu-l vede.

Şi pentru că am hotărât să punem punct acestei decăderi într-o stare de spirit care ne este total străină (în fotbal, nu doar liga în care evoluezi, banii şi eventualele trofee contează ci „important e cât şi cum gândesc”), „problema”, prin metode care-şi trag seva din sumbrul deceniu stalinist, îi acuză pe cei 20 de „băieţei” de la peluză de interese ascunse. Îi acuză că sunt plătiţi de cineva pentru a crea această stare de tensiune. Ba chiar poate şi dovedi acest lucru, pentru că „problema” are mereu surse sigure. „Problema” vede orice altceva mai puţin ceea ce este evident: ea este problema! Chiar dacă „problema” s-a constituit cândva ca soluţie, întruchipând la vremea respectivă integritatea care garanta salvarea de la abis, astăzi ea s-a transformat în problemă.

Braşovenii, mare parte din ei, au identificat problema de multă vreme şi au ales s-o trateze prin absenţa de la meciuri. Alţii, noi cei 1000-2000, ne-am lăsat purtaţi de valurile amăgirii. Uneori, ca să devii mai puternic e nevoie să mori. Măcar un pic.

P.S. e ultimul articol pe blog legat de prezentul ăsta tot mai de neînţeles. N-a fost intenţia mea să dezbat astfel de teme aici atunci când am creat blogul, dar se pare că, uneori, am fost tras c-ntr-un vârtej. Revenim în trecut.

20 de gânduri despre “Divide et impera

  1. Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget. Cativa baieti se considera Ultras sau cum cacat se mai spune, pentru ca termenii „microbist” sau „suporter” nu mai sunt la moda, si vor sa faca precum Ultrasii stelisti, care impun ca jucatorul x sa nu plece, vor sa dea jos patronul, vor vor vor.
    Fanii Man UTD au gasit solutie pentru conflictele cu patronii (google it).
    Sunt oameni care vin la meciuri de 20 de ani, ei de ce nu contesta patronul, pe mitica, pe sandu, pe sf petru sau pe zana maseluta? Fotbalul e un spectacol pe care unii il transforma in bataie de joc pentru orgolii meschine (aici ma refer si la oficiali si la spectatori).

    • Permite-mi să mă îndoiesc că dorinţa de a-i imita pe unii e motorul a tot ceea ce se întâmplă. La urma urmei, chiar mă uitam la nişte fotografii pe romanian ultras şi am observat că suporterii Stelei care erau cei mai înverşunaţi adversari ai patronului lor, acum se duc bine-merci la meciuri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Va fi şi noi la fel? Nu prea cred. Şi nu că am fi noi mai cu moţ, doar că la ei erau nişte frustrări legate de lipsa cupelor cu care au fost obişnuiţi de când sovieticii i-au inventat. Acum, de când echipa lor e pe val…

      La noi e o chestie mai de esenţă. Poate suntem nişte idealişti, nu ştiu, care speră la un fotbal şi un club detaşat de toate non-valorile şi porcăriile prezentului. Ah, la naiba, na c-a ieşit că, într-adevăr, am fi mai cu moţ :)))

  2. @makavelliro
    tu intelegi fenomenul de care vorbesti mai sus? fenomenul ultras, cum il numesti.
    n-am iesit in strada poate cand s-au taiat pensiile, asta inseamna ca am fost de acord, sau a fost un lucru bun? fiecare se manifesta intr-un anume mod.

  3. 1. voi nu vreti decat sa creati haos! nu exista solutie in brasov mai buna decat „problema” pentru ca nimeni nu e dispus sa bage bani, iar „marii” afaceristi ai judetului fug de echipa pentru ca nu vor sa-si risipeasca avutiile
    2. doar voi si cei care va pun sa protestati ca prostii, oameni mici ca si voi, credeti ca realizati ceva benefic echipei facand astfel de tampenii
    3. ca nu aveti nici o valoare si vreti sa ramaneti la stadiul de ciudati neintelesi o dovedeste faptul ca de cativa ani de zile de cand va tot constituiti sau activati nu puteti sa va strangeti mai multi de 30 sau cati sunteti
    4. voi vorbiti de onoare sau de demnitate?! pai, cand altii isi bateau joc de echipa si clubul asta voi ati ales sa va bucurati si sa profitati de destramarea galeriei, ca incepuse sa va placa sa va dati importanta, si ati sustinut, tacand din gura si aplaudand, cel mai mare jaf care a existat la Steagu de la infiintarea echipei!
    5. unde e demnitatea voastra si mandria de a fi stegari si spiritul de suporteri?! voi cei din peluza ati platit 45 de lei pentru un abonament, iar ceilalti oameni, care nu se mai bat cu pumnul in piept ca-s stegari si suporteri au platit mult mai mult… pai, voi va credeti in mintile voastre putine sefii clubului, nu sustinatorii lui… voi vreti sa dictati din peluza pe 45 de lei pe sezon ce si cum se se intample la echipa!!!
    6. apreciez calitatile literare si talentul tau Razvane, dar esti departe de a putea fi lider sau de a mana ostirea in lupta… esti un baiat debusolat in aceasta problema, influentat de unul pe care il vezi mare idol pe la tv si atat. si ca sa castigi o lupta, trebuie sa-ti alegi o cauza dreapta, nu una falsa ca a voastra!

    • 1. Haos? Noi, cei 20, 30 de „băieţei”? Avem noi puterea asta? Hai să fim serioşi. Nu ştiu dacă motivul pt care afaceriştii judeţului fug de echipă este echipa însăşi sau altul.

      2. Cei care ne pun să protestăm? Dacă ai da şi nişte detalii, ar fi de-a dreptul delicios.

      3. Toate la timpul lor, mon cher. Altfel, noi, aşa 30 câţi suntem, am făcut clubului mai multă propagandă decât şi-a făcut el vreodată după ’90. Prin filmuleţe, prin acţiuni (Turneul „Ibrahim Dossey”), cum ne-am priceput. Acum că dăm o „m#!e” bine-meritată sunt unii care belesc ochii şi se întreabă stupefiaţi „de ce?”

      4. Te referi probabil la sosirea lui Vamă. Află că tot returul s-a răguşit în spatele băncii noastre de rezerve pt a-i cere demisia lui Stoica, antrenorul, şi lui Vamă, cel care l-a demis pe Gabi Stan. Cum am contribuit la destrămarea galeriei? Că n-am vrut să mai intrăm gratis în ţarcul acela care era unde se află acum sectorul oaspeţilor, ci am ales să stăm alături sau să mergem la T1, cumpărându-ne bilete (5 lei, cum costa atunci) şi să strigăm ce-avem pe suflet? Măi să fie!

      5. 45 pt studenţi şi elevi, alţii au plătit 80 sau cât era preţul întreg. Aproape oriunde la peluză e mai ieftin, că stă sau nu galeria acolo, pt că vizibiltatea nu e aceeaşi ca la T2 sau T1, spre exemplu. Am fost astă-vară la Roma, la un meci: biletul e 12 sau 16 euro la Peluză, 54 de euro la T2. Tu ai impresia că normalitatea e vreun favor pe care mi-l face mie sau altora clubul? O altă manevră a clubului de a încerca să bage râcă între suporteri a fost ideea de a le da celor de la peluză, unde s-au anulat abonamentele, locuri la T1 şi T2, unde abonamentul sare de 200 de lei. Dar, iată că se adevereşte ce am scris şi în articol : orice „stegar” îmi este ca un frate; şi abonaţii de acolo n-au protestat faţă de decizia asta.

      6. Nici nu-mi doresc să fiu lider. Altfel, poate, ca şi-n cazul celor care ne pun să protestăm, îmi zici şi numele idolului meu.

      Pace!

  4. Pentru cei care comenteaz aiurea, pupandu-l in dos pe nicolaie: Brasovul are ~300.000 de locutori, voi ii certati pe aia 50 care protesteaza pe stadion…. de ce nu ii certati pe aia 297.000 care protesteaza nevenind la stadion, neinteresandu-i de echipa scarbiti de mizeriile care se fac la acest club de ani de zile?????????

    Nu exista solutie mai buna decat unul care nu baga un leu la echipa ba mai rau tine clubul din drepturile TV si banii din transferuri (milioane pe chipciu, roman, sburlea etc) ii baga in buzunar???? Au trecut 11 ani de cand am jucat in uefa… spuneti un lucru bun facut de nicolaie in ultimii 10 ani??? Sa facem o retrospectiva, in anii astia am stat mereu capra in fata celor care se luptau la titlu (vezi meciu cu steaua cand a dat gol dorinel munteanu, vezi meciu de anu trecut etc), am fost membrii importanti ai cooperativei, din doua meciuri trei erau blaturi, am crescut jucatori care i-am dat la echipele din bucuresti, am fost intr-o mediocritate totala… singurii fericiti sunt cei a caror singura bucurie e ca au ocazia o data pe an sa vada pe stiaua sau dinamo la Brasov!!!

    Voi aveti impresia ca aceei 50 sunt o minoritate nesimnificativa care e impotriva lui nicolaie, importriva blaturilor, impotriva vanzarii de jucatori, impotriva schimbarii excesiva a antrenorior, impotriva dezinteresului fata de suporteri etc… iar voi 2000-3000 de la t2 si altii care sunteti de acord cu treburile astea sunteti majoritatea. dar de fapt sutele de mii de brasoveni (inclusiv autoritatiile locale, firme, eventuali sponsori etc) care nu mai vor sa auda de echipa si de ce face nicolaie sunt majoritatea!

  5. Eu sunt unul dintre spectatorii mai pacifişti de la T2. Nu prea o să mă auziţi pe mine injurând. Asta nu înseamnă că nu am şi eu nemulţumirile mele legate de politica clubului. Dar mi-am propus să fac abstracţie de patron şi să-mi iau abonament an de an doar pentru lucrurile pozitive de pe stadion: dăruirea jucătorilor, întâlnirea cu prietenii mai vechi sau mai noi de la tribuna a 2-a, cântările şi încurajările frumoase. Poate par naiv sau blazat, dar după o anumită vârstă apetitul pentru revoluţii scade, devii mai tolerant şi îi laşi pe Gavroche, Che Guevara şi ceilalţi din peluză să fie portavocea nemulţumirilor cvasigenerale.

  6. Mi se pare infiorator ceea ce se intampla si s-a ajuns la exagerari si convingeri tampite. Vreau sa spun pentru cei care acuza galeria ca ar fi fost platita de cineva doar ,,Hotu’ striga hotii ” . Peluza nu face concurenta cu nimeni , dar in pizda-masii de treaba ce s-a facut cu spirit de sacrificiu trebuie recunoscut. Imi place sa fiu persona non-grata in asemenea cazuri, pentru ca sta in firea umana sa se dea cu cel mai puternic sau sa se complaca intr-o asa-zisa stare de libertate si pace, ceea ce eu nu accept. Asta nu va duce decat la plafonare. Dar e mult mai usor sa critici din umbra toate actiunile decat sa te manifesti pentru ca, evident toti am dorii sa stam pe un fotoliu si sa ne corectam din umbra, dar nu se poate si trebuie sa infruntam realitatea cu bune si rele.
    Este incredibil cata raca pot baga unele persoane un pic mai influente, care desigur nu-si pot dezvalui identitatea din lipsa de tupeu. Cum puteti dormi noaptea, pe bune ?
    Dragul meu prieten, Adi Aliman, am trait pe propria piele si am vazut un veteran de razboi care la varsta de 80 de ani nu a uitat simtul civic si desi ,,apetitul” probabil ca era scazut, a cautat libertatea….poate in zadar (dar asta e o alta poveste) . Ce vreau eu sa subliniez e faptul ca nu poti fi indiferent la asemenea probleme.
    Acest blog superb, nu va deveni loc de dezbateri intre niste anonimi tupeisti si altii cu cultura stegara care cunosc si infrunta reaitatea. Unde sunteti toti acei suporteri care nu va lasati calcati in picioare? Din pacate, pretul libertatii va fi libertatea insasi.
    Eu sunt un tip credincios si vreau sa raspund in locul bunului meu prieten, Razvan. Singurul meu idol este Dumnezeu.
    @MakavelliRo username-ul tau ma duce cu mintea la 2PAC. Aici am sa raspund strict. Oamenii sunt impotriva lui Mitica si a lui Sandu din simplu fapt ca au ingradit libertatea de exprimare prin Legea 4/2008 , ulterior actualizata in 2012. Daca ai dorinta, te invit s-o citesti de aici : http://ultras.sportlocal.ro/modificarea-legii-42008-votata-de-parlament.html Vreau sa-ti aduc aminte un pic si de suporterii lui Liverpool si despre cum au protestat ei si ce au reusit sa faca 🙂 .

    Va multumesc pentru atentie. Doamne-ajuta !

    • @Pop Radu-Alexandru : iti multumesc, pana acum raspunsul tau m-a lamurit cel mai mult.
      Dar hai sa privim si celalt aspect: suporterii protesteaza pe stadion, amenda vine la clubul organizator. E ca si cum ai face revolutie sau lovitura de stat in sufragerie si vine politia si iti amendeaza parintii.
      Nu se poate gasi o forma de protest care sa nu afecteze clubul?
      Iar apropo de legea lui dragomir (om care imi este extrem de simpatic, ar trebui sa faca stand-up comedy, nu sa stea la liga), dupa multe accidente petrecute pe stadioane din cauza tortelor si al altor materiale pirotehnice, nu vad ceva rau in a le interzice. Nu suntem nici Grecia nici Serbia nici Turcia.
      Nu am vazut torte nici in Germania, Anglia sau Olanda, in schimb atmosfera de pe stadion e mult mai placuta. Legea nu e perfecta, ar mai trebui revizuita, dar spune-mi daca ti se pare ceva rau in asta:
      art.10 (1)
      e) sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive; (vezi steaua – rapid si avertismentele de la UEFA).
      j) sa afiseze, în locuri vizibile, atentionari asupra faptului ca în arena sportiva participantii vor fi supravegheati video;
      o) sa afiseze lizibil, în locuri vizibile, la portile de acces, regulile ce trebuie respectate la competitiile si jocurile sportive, materialele sau obiectele interzise a fi introduse în arena sportiva, precum si sanctiunile care se aplica în astfel de cazuri;
      r) sa interzica afisarea în arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionate;
      b) sa nu permita accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla în stare vadita de ebrietate sau se afla, în mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme si munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru socuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cutite, pumnale, sisuri, castete ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere ori lovire, precum si al persoanelor care au asupra lor mijloace de publicitate vizuala de genul celor prevazute la alin. (1) lit. r);
      CAPITOLUL IV
      Obligatiile spectatorilor

      Art. 20. – Spectatorilor le este interzis:
      a) sa patrunda sau sa încerce patrunderea în incinta bazei sportive ori, dupa caz, a arenei sportive fara documente de acces sau prin încalcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
      b) sa foloseasca, în scopul patrunderii în incinta arenei sportive, documente de acces individualizate care nu le apartin si care, potrivit normelor stabilite de organizator, pot fi folosite doar de catre titular;
      c) sa patrunda în stare de ebrietate sau sa consume bauturi alcoolice în arena sportiva;
      d) sa introduca sau sa încerce introducerea de bauturi alcoolice în arena sportiva;
      f) sa refuze prezentarea documentelor de acces si, dupa caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificata a fortelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranta;
      g) sa refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv si al bagajelor de catre fortele de ordine;
      h) sa ocupe alte locuri decât cele prevazute pe documentele de acces, urmat de refuzul eliberarii acestora la avertismentul verbal al reprezentantilor societatii specializate de protectie si paza sau al fortelor de ordine;
      i) sa arunce asupra celorlalti spectatori, asupra oficialilor sau a jucatorilor, asupra fortelor de ordine sau a personalului de ordine si siguranta, asupra bunurilor mobile si imobile aflate în incinta bazei sportive, precum si în directia suprafetei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substante corozive ori care murdaresc;
      j) sa escaladeze gardurile care delimiteaza spatiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;
      k) sa se catere pe gardul care delimiteaza spatiul de joc de tribuna;
      l) sa patrunda pe suprafata de joc, cu exceptia cazurilor de forta majora;

      @Razvan: Tot respectul pentru evenimentele organizate, turneul Ibrahim Dossey, mediatizarea clubului, totul incepe sa arate mai civilizat, mai vestic. Insa mai e drum lung pana acolo. Eu iti tin pumnii si imi doresc sa evoluam cat mai repede catre imaginea de club si suporteri civilizati.

      @adamache Bravoo frate! Hai sa ii strangem in Piata Sfatului pe toti cei care nu au nici o treaba cu sportul, sau fotbalul, si sa ii batem cu pietre ca nu sustin echipa. Pacat, milioanele de stegari din toata lumea nu mai vin la stadion din cauza ta, ca injuri si scuipi seminte! huoooo! Serios amice, esti cumva membru PPDD? De unde ai scos 297.000 oameni care protesteaza nevenind la stadion? Trezirea!
      Apropo, au trecut 11 ani de cand am fost in UEFA, nu? Vrei un club civilizat, ca in strainatate? Ia arunca o privire la suporterii lui Leeds, Nottingham Forest, Herta Berlin,Villarreal, cum cacat mai vin la stadion cand echipa e in liga a doua? Si hai sa fim seriosi, Leeds si Nottm au fost puteri in fotbalul european al anilor ’70. Herta si Villarreal au avut participari in UCL….Curios dar la ei inca vine lumea la stadion.
      Sa nu mai vi la stadion pt ca echipa nu are rezultatele pe care le vrei TU, ca patronul nu baga cati bani vrei TU, e cum i-ai spune lu’ mata ca nu o mai iubesti daca nu iti face de mancare.

      Dar, deh, poate gresesc, din tribuna a doua se vede altfel.

  7. ma amuza cum unii spun ca fara nicolaie clubul asta nu va mai exista, cand tocmai nicolaie e cel care il omoara!!! de nu cumva deja l-a omorat… i-a omorat spiritul ma refer. Steagul pe care il stim noi era sustinut de tot orasul, era frenezie in oras la fiecare meci… steagul pe care il stim noi isi pastra jucatorii valorosi, jucatorii emblematici Pescaru, Gyorffy, Adamache si inca mai cati nu au fost transferati dupa 2-3 jocuri la „granzi”.

  8. La steagul pe care il stim noi numarai antrenorii pe degete (ma refer in toata istoria nu pe cate un sezon) si tot asa… ce avem astazi? un club care joaca in cvasi-anonimat cu tribunele goale, care e un fel de satelit creste jucatori pentru „granzi”, isi bate continuu joc de antrenori, jucatori, suporteri etc

    • Ai dreptate in legatura cu antrenorii, nici pe „marele” Cartu nu vad sa-l prinda primavara prin Brasov. E o gluma de antrenor din punct de vedere tactic.

      • @MakavelliRo nu suntem impotriva intregii legi. Sunt niste articole care pur si simplu ingradesc libertatea de exprimare ( a fost demonstrata si de un profesor la drept de la Babes-Bolyai ) . Acum pe bune , nu se poate face o lege doar cu chestii absurde . Mama ei de birocratie :D.

  9. MakavelliRo… din modul in care vorbesti mi-e clar ca tie de fapt nu-ti pasa de echipa asta, e doar un motiv de „caterinca” pentru tine. asa ca nu inteleg de ce mai vi pe un site unde sunt suporteri mai infocati si cauti cearta. in orice caz, ti-am explicat de unde am „scos” 297.000, iti propun sa citesti mai atent si daca este cazul de mai multe ori daca intelegi mai greu de fel. asa e, un club de genul asta are ca public tinta toata populatia din orasul sau regiunea pe care o reprezinta. asta ar trebui sa fie scopul, spre asta ar trebui sa tinda.

    Cat despre ultima parte, n-am nimic impotriva sa faci comparatii cu echipe din strainate, asta doar demonstreaza ca nu prea ai treaba cu realitatea de la noi. in loc sa ne vedem in curtea noastra unii viseaza comparatii cu echipa din anglia… de parca ar exista vre-un aspect (ca fotbal, ca societate, ca mentalitate… ca tot) in care sa ne putem compara. ce-i drept finalul postului tau e apoteotic de-a binelea. nu dovedeste decat ca n-ai inteles nimic din ce se discuta aici

  10. adamache tu esti mult prea incet la minte sa pricepi ce vrea sa spuna MakaveliiRo si in afara de huo si muie nu sti altceva cand esti pe stadion… cat despre cei 297.000 de suporteri ai Steagului din Brasov esti dus tare… gandeste-te doar cati caini, stelisti si rapidisti sunt intre acestia, plus cei carora nu le place fotbalul deloc

    • Tipu’ se referea, probabil, la baza de suporteri care există în Braşov. Că din cei 297.000 (folosim cifra asta pt că ne-am obişnuit cu ea), nu sunt mii de abonaţi în Ghencea, Ştefan cel Mare ori Giuleşti, cei mai mulţi sunt rătăciţi. Cu o abordare coerentă poţi atrage lumea la stadion şi asigura o medie de 6000 de spectatori. În fine, haideţi să atacam ideile şi nu persoanele.

      Altfel, Makavelli, aşa cum a zis şi Radu, nu contestăm toate articolele legii, doar pe cele care bat la fundu’ gol şi cea mai SF carte despre îngrădirea libertăţilor şi despre manipulare. La noi în ţară, sincer să fiu, până să fie dată legea asta, de câte cazuri de oameni răniţi pe stadion de materialele pirotehnice ai auzit, citit, văzut la TV. Eu de nici unul. Din contră, a exista doar incidentul acela cu o fată de la Rapid, acum doi ani parcă (deci dintr-o perioada în care legea funcţionează), lovită de o rachetă.

      • @Razvan: Problema cu legea asta nu trebuie privita doar din Brasov. Sa fim seriosi, lasand la o parte orice fel de patriotism local, Brasovul nu a avut parte de manifestari extreme de huliganism sau incidente pirotehnice. Daca privim mai spre sud, Ploiesti, Craiova, Bucuresti, realizez ca este nevoie de o lege care sa protejeze suporterii care vin sa urmareasca meciurile cu copiii. Am 2 amici din craiova care au patit-o pe pielea lor, la un meci acasa sa le ia foc hainele de la o torta scapata de cineva cu 5 randuri mai sus.
        Corect, legea in forma actuala are anumte pasaje care sunt duse la extrem, dar sunt de acord cu interzicerea accesului la anumite competitii a persoanelor violente.
        Ca un exemplu, acum cativa ani, un prieten baschetbalist a fost lovit de un suporter la un meci la sibiu si a stat in coma 3 zile. Consideri ca interzicerea accesului acelui spectator la competitiile sportive ca fiind ceva aberant? (era un meci de juniori(!!!), sportivii aveau 16-17 ani, iar agresorul era unul din parintii jucatorilor gazda)
        Vezi scandalurile provocate de suporterii bucuresteni in deplasari, cum ai putea preveni incidentele, inafara de a le interzice accesul la meciuri si amenzi + inchisoare?

        Revenind la cifra de 297.000. Fotbalul este un fenomen al maselor, dar nu trebuie bagat pe gat tuturor. Nu sunt de acord cu religia ca face asta, nu sunt de acord nici cu sportul. Nu ma intereseaza cine tine cu rapid, steaua, dinamo, sportul studentesc sau ambianta valea ciorii, sunt oameni care vin la stadion doar sa vada un meci. Ei platesc biletul, banii vin in la club. Simplu!
        Altii merg la hochei, baschet, handbal sau volei. De ce sa ii bag in aceiasi oala cu cei ce urmaresc fotbalul ?

        @adamache: ai fi de acord (in cazul in care esti salariat) sa ti se bage o taxa de 10 lei pe luna cotizatie la echipa de rugby a Brasovului? Sau echipa de popice a Brasovului? Si ele tot un target de 297.000 persoane au.

        @Razvan & @Radu : Multumesc pentru comentariile voastre. Imi place sa vad ca se poate discuta in contradictoriu despre fotbal, intr-un limbaj civilizat. Jos palaria!

  11. Cu interzicerea pe stadion a celor care fac tot felul de nebunii sunt şi eu de acord, aici nu mai încape discuţie. Dar, aşa cum ai spus, anomaliile din lege sunt cele care atrag injurii la adresa celor care au făcut-o. Nu ştiu prin alte oraşe cum e, dar la noi parcă lucrurile sunt rupte din „V for Vendetta” când vii la meci (în peluză) cu un steag mai mare sau banner pe care ai scris ceva (nume de brigadă, îndemn, numele echipei) şi auzi că nu ai voie să intri cu el că nu era trecut pe foaia nu ştiu cărui mare şef. Sau că ţevile de steag sunt prea nu ştiu cum.

    De acord că fotbalul nu trebuie băgat pe gât, şi eu detest ideea asta, însă atitudinea asta de dezinteres şi batjocură a clubului îi va ţine departe şi pe cei „neafiliaţi” unei echipe, ca să zic aşa, care vor doar să vadă un meci de fotbal de pe stadion.

    • Ai dreptate aici, chestia cu interzisul steagurilor si anumitor bannere e exces de zel. Dupa principiul „noi muncim nu gandim”.
      Din pacate din ce vad eu, in club nu exista manageri (in adevaratul sens al cuvantului), ci doar chioscari.
      Se pot face mult la club, dar de cele mai multe ori nu ai cu cine.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.