Steagu’ în cartea „Păpuşarii” de Constantin Teaşcă

Constantin Teaşcă, poreclit Piticul sau Miciu Napoleon, a fost unul dintre antrenorii notorii ai fotbalului românesc (legendar mi se pare un termen prea pretenţios pentru el), activând şi la Braşov în doi din cei cinci ani de penitenţă în „B”, 1977/78 şi 1978/79. Nu şi-a dus mandatul până la final (motivele le veţi afla lecturând materialul ataşat mai jos), conducerea tehnică din ultima parte a sezonului 1978/79 fiind preluată de căpitanul Nicolae Pescaru, care devenise astfel antrenor-jucător.

Cartea sa „Păpuşarii” (editura Cartea Românească, 1984) este un fel de volum de memorii al fostului antrenor, acesta dedicând pagini tuturor echipelor la care a activat în decursul impresionantei sale cariere de  antrenorat, cu foarte multe informaţii din spatele cortinei despre perioada petrecută de el la un club sau altul. Şocante, inedite şi pline de subiectivism, relatările lui C-tin Teaşcă au meritul de a pune într-o altă lumină fotbalul acelor ani. Totuşi, maniera în care este scrisă carte îmi lasă impresia că fostul antrenor încearcă să-şi motiveze lipsa de statornicie şi de succese de la echipele cu care a lucrat. Maximele carierei sale sunt  Cupa României cucerită în 1977 cu Univ. Craiova şi cele două serii ale Turneului FIFA câştigate în 1955 şi 1956 cu lotul de tineret al României, minimul fiind atins în 1981, când a retrogradat în Divizia B cu FCM Galaţi de pe ultimul loc.

Colegul Sasu a făcut recent rost de carte, a scanat şi mi-a expediat şi mie paginile în care Micul Napoleon scrie despre experienţa sa sub Tâmpa. În continuare puteţi citi şi voi respectivele pagini împreună cu anumite comentarii făcute pe marginea textului.

de Sasu

Omul intr-adevar a fost adeptul fotbalului modern si se vede ca a dorit o reforma in fotbalul romanesc si implicit cel brasovean, dar nu prea a reusit sa-si materializeze teoria. Probabil si el poarta un pic de vina pentru aceste esecuri, dar el nu reflecta aici asupra propriei persoane, considerand ca altii au stat la baza nereusitei. Acuza ba conducerea clubului, ba pe unii jucatori. El se considera un om neinteles.
Stiu ca Şulea si Bucur nu erau usa de biserica, dar parca prea ii murdareste in cartea asta (pag. 7/191-12/200), , netinand cont ca era vorba de niste baieti tineri. Poate ii atragea mai mult pe acestia daca nu utiliza tot felul de metode militienesti de a-i urmari. (telefoane la parinti etc.)
Trebuie tinut totusi cont ca toate acestea s-au intamplat in urma cu 33-35 de ani. Omul avea atunci 55 de ani. Etica era alta. Era considerata o rusine sa platesti pensie alimentara pentru un copil. In ziua de azi, in cazuri similare zici „si ce daca?”. A lasat gravida o fata si n-a luat-o de nevasta. Cate din astea nu se intampla? Dar asta n-are nimic in comun cu fotbalul.
Cartea are un ton de frustrare. Cand aduci ca argumente anumite articole din presa, cum ca Adrian Paunescu il vedea cel mai bun antrenor sau elogiile altor jurnalisti, ca sa infirmi acuzatiile unor nepriceputi conducatori de club, cred ca denota ca esti un pic complexat sau n-ai incredere in sine. Daca ar fi fost ferm convins ca e inegalabil ca antrenor sau ca e printre cei mai buni, cred ca nici nu i-ar fi trecut prin cap sa scrie o asemenea carte. E posibil sa ma insel. Sezonul 1977-1978 era deja inceput si el n-avea echipa, nici macar in esalonul secund. Oare de ce?
Cand a venit era a fost privit ca un mantuitor. Imi amintesc si acum strigatele galeriei „Titi Teasca e cel mai bun din RSR”. (Republica Socialista Romania). Dar cu timpul avea sa fie contestat si de tribune, dar si de presa locala („Drum nou”).
Interesant cum de Bucur si Şulea n-au avut nici un fel de probleme cu antrenorul Nicolae Proca, care a revenit pe banca stegarilor in toamna lui 1979, reusind promovarea, iar in sezonul 1980-1981 un loc 8 pe prima scena. Si Proca era renumit pentru exigenta sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.