Luptătorii Steagului | Bularca şi Pârvulescu

Aflându-mă acum câteva zile cu Adi Aliman la Arhivele Bibliotecii pentru a studia câştigarea Cupei Balcanice de Steagul în 1961, am dat peste lucruri cel puţin la fel de interesante legate de istoria Steagului Roşu. Practic, este un fel de aprofundare a unui mai vechi articol, prin care încercam să scot în faţă performanţele şi personalităţile extra-fotbalistice ale clubului nostru.

Anii ’60 n-au fost glorioşi doar pentru echipa de fotbal a Clubului Sportiv Steagul Roşu Braşov (locul 2 naţional în 1960 şi locul 1 în Cupa Balcanică 1961), ci şi pentru secţia de lupte a sus-numitului club. Cinci titani ai acestui sport reprezentând clubul de sub Tâmpa au adus glorie României. Dumitru Pârvulescu, Valeriu Bularca, Ludovic Ambruş, N. Baciu şi Petre Coman se numesc aceşti „stegari”. În continuarea puteţi citi aventura pe anul 1961 a lui Valeriu Bularca şi Dumitru Pârvulescu, începând cu obţinerea titlului de campioni naţionali şi culminând cu performanţele de la Campionatele Mondiale de la Yokohama.

TITLUL NAŢIONAL 1961

Valeriu Bularca s-a născut la Întorsura Buzăului, Dumitru Pârvulescu la Bucureşti iar destinul şi l-au împlinit sub culorile Steagului Roşu. Înainte de a lua drumul Japoniei, luptătorii „stegari” sus-menţionaţi şi colegii lor au luptat pentru titlul naţional al anului 1961, meciul decisiv pentru trofeu dându-l cu CCA Bucureşti (actuala Steaua), în sala MTD din Bucureşti.

„Cred în victoria noastră. Băieţii o doresc din toată inima. Mai ales acum, după ce am reuşit să obţinem în faţa lor un meci egal la „libere”. La „clasice” trebuie şi vom fi superiori.”

Ion Mureşan, antrenor echipa de lupte Steagul Roşu Braşov

Asta da mentalitate de învingători. Fără complexe de inferioritate şi aere provinciale, „Steagul Roşu a făcut… tuş echipa C.C.A.” (titlul ziarului Sportul Popular după victoria braşoveană).

„Într-adevăr, chiar de la prima categorie metalurgiştii braşoveni pornesc hotărîţi şi Otto Alexin (C.C.A.) este învins la tuş de C. Ofiţerescu (Steagul roşu). În schimb, la categ. 57 kg. M. Cristea (C.C.A.), obţine o valoroasă decizie de egalite în faţa campionului olimpic D. Pîrvulescu (St. roşu). Luptătorul militar a atacat curajos tot timpul încercînd 13 procedee faţă de 3 ale lui Pîrvulescu.  La 62 kg. Alex. Geantă (C.C.A.) învinge la tuş pe I. Bîrsan (St. roşu). „Duelul uşorilor” este cîştigat de Alex. Tampa (St. roşu) care învinge la tuş pe Simion Popescu (C.C.A.). La 73 kg.  V. Bularca (St. roşu), avînd un adversar cu 6 kg. mai uşor, obţine o rapidă victorie la tuş în faţa lui P. David (C.C.A.). N. Baciu (St. roşu), campionul actual al categoriei 79 kg,  învinge la tuş pe C. Badea (C.C.A.). După ce scorul devine 9-3 pentru Steagul roşu metalurgiştii luptă în continuare mai degajat. La 87 kg. I. Radu (St. roşu) face meci nul cu O. Retfalvi (C.C.A.), iar cei doi grei (Marinache şi Tarbă) au fost eliminaţi pentru lipsă de combativitate. Scorul întâlnirii devine astfel 10-4 pentru St. roşu şi adiţionînd punctele obţinute la „libere” (5-5) 15-9 pentru braşoveni.” (cronica din ziarul Sportul Popular semnată de O. Benko)

BRAŞOV – TBILISI 4-4

„A. TAMPA LA EGALITATE CU CAMPIONUL U.R.S.S. M. GUDUŞAURI – FRATELE SĂU, ŞT. TAMPA ÎNVINS LA NUMAI UN PUNCT DIFERENŢĂ  DE CAMPIONUL OLIMPIC A. KORIDZE – I. HERMAN LA EGALITATE CU CAMPIONUL MONDIAL, R. ABAŞIDZE” (Sportul Popular din martie 1961)

În vedere pregătirilor pentru Campionatele Mondiale de la Yokohama, luptătorii braşoveni „s-au întrecut pe scena Teatrului  de stat din Braşov” (n.a. actualul Teatru Dramatic) cu cei mai buni luptători ai Uniunii Sovietice. Cei peste 600 de spectatori care au luat loc în sala teatrului nu au fost deloc dezamăgiţi de evoluţia localnicilor care au avut comportări onorabile în disputa cu lotul sovietic compus, după cum aţi putut observa şi voi mai sus, din trei campioni.

YOKOHAMA, 6 iunie 1961

După bronzul obţinut în 1958 la Mondialele de la Budepesta, Valeriu Bularca (categoria 73 kg.) a reuşit în 1961, în Ţara Soarelui Răsare, să obţină medalia de aur, devenind astfel primul campion mondial din istoria României la lupte şi primul campion mondial al Steagului. Colegul său de club, Dumitru Pârvulescu (categoria 52 kg.), obţinea la Yokohama argintul, după ce în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, devenise primul campion olimpic din istoria clubului. Despre succesul olimpic al lui Pârvulescu, într-un articol viitor.

Până atunci, iată mai jos articolul integral din ziarul Sportul Popular despre felul în care au fost primiţi sub Tâmpa cei doi campioni ai oraşului.

„Sportivii din localitate au făcut o frumoasă primire campionului mondial VALERIU BULARCA şi vicecampionului lumii DUMITRU PÎRVULESCU, care la campionatele mondiale de lupte de la Yokohama au cucerit o medalie de aur şi una de argint.

Secvenţă din meciul care i-a adus lui V. Bularca titlul mondial la lupte în 1961. sursa foto: frl.ro

Numeroşi tovarăşi de muncă, colegi de echipă şi asociaţie, iubitori ai sportului, rude şi prieteni au ţinut să-i întîmpine în gară. În numele sportivilor din Braşov, tov. Mihai Dolhan, preşedintele Consiliului orăşenesc U.C.F.S., le adresează un călduros salut şi sincere felicitări pentru succesul obţinut.

Puţin mai tîrziu, cei doi sportivi au fost primiţi cu dragoste la uzina „Steagul roşu” din localitate, locul lor de muncă. În numele muncitorilor de aici, ei au fost salutaţi de tov. inginer Vasile Trifu, secretarul comitetului de partid al uzinelor de autocamioane, de Ion Marin, preşedintele comitetului sindicatului, de Traia Bobean, director comercial şi alţii. Valeriu Bularca şi Dumitru Pîrvulescu s-au îndreptat apoi spre secţia de sculărie, locul lor muncă. Aici, ei au fost salutaţi cu căldură de tov. Ion Nicolaescu, secretarul organizaţiei de bază P.M.R., precum şi de muncitorii din secţie.

Valeriu Bularca şi Dumitru Pîrvulescu sînt ridicaţi şi purtaţi pe braţe în marile hale ale secţiei.

În cuvinte deosebit de impresionante, bătrînul maistru D. Stoica se adresează muncitorului Bularca: „Dragă Valerică am trăit împreună cu tine clipele  succeselor tale. Cînd am auzit că eşti cel mai bun din lume mi-a scăpat o lacrimă de bucurie. Eşti mîndria uzinei noastre, a patriei noastre scumpe”.

Cîteva clipe mai tîrziu Valeriu Bularca spunea: „Am retrăit azi momentul înălţător pe care

D. Pârvulescu punându-şi adversarul la podea. sursa foto: wikipedia.com

l-am simţit acum cîteva zile la Yok0hama cînd am cucerit titlul mondial. Atunci eram însă departe de patrie, de cei dragi. Azi, am fost în mijlocul lor, al tovarăşilor mei de muncă. În plus, am simţit mai mult decît oricînd cît de mare este răspunderea noastră, a sportivilor, faţă de cei care ne iubesc”. Apoi Dumitru Pîrvulescu a adăugat: „Azi, la 14 iunie 1961, am trăit evenimente deosebite. E vorba, în primul rînd, de entuziasmul cu care am fost primiţi de tovarăşii noştri de muncă. Tot azi am împlinit vîrsta de 28 de ani şi am aniversat şi 12 ani de cînd am păşit prima dată în sala de lupte”. (Ion Ochesenfeld şi C. Gruia corespondenţi)

Sper ca-ntr-un viitor articol să prezint mai pe larg evoluţia lui Valeriu Bularca de la Yokohama (adversarii întâlniţi, scorurile etc.), precum şi titlul olimpic cucerit în 1960, la Roma, de Dumitru Pîrvulescu. La urma urmei, cei doi sunt primii campioni mondiali şi olimpici din istoria Steagului şi merită toată aprecierera noastră.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.