Invincibilii sau cum să NU câştigi Cupa

Undeva pe un bloc din cartierul braşovean Astra, sau Steagul cum îi spun localnicii, este un grafitti realizat pe la finalul anilor ’80, după o calificare a FCM-ului în semifinalele Cupei. “Visul unei generaţii – Cupa României” scrie pe acel bloc, compresând la maxim aspiraţiile a generaţii şi generaţii de suporteri “stegari”.

În ultimele patru ediţii ale Cupei, FC Braşov a ajuns de două ori în semifinale, de alte două ori fiind eliminată în optimile competiţiei. A disputat în total 14 meciuri contabilizând, atenţie, 9 victorii! Cineva căruia nu îi este familiară desfăşurarea Cupei României din ultimii ani ar fi înclinat să creadă că în urma unei astfel de “linii” – 9 victorii, 4 egaluri şi o singură înfrângere –  echipa de sub Tâmpa a cucerit măcar o dată prestigiosul trofeu. Ei bine, nu s-a întâmplat asta. Chiar dacă FC Braşov a pierdut doar un singur meci în ultimele patru ediţii de Cupă, vitrina de la sediul clubului rezervată victoriei finale a rămas tot goală.

În 2008 “stegarii” ieşeau în optimi după ce la Făgăraş Gloria Bistriţa s-a dovedit mai inspirată la executarea loviturilor de la 11 metri. În cele 120 de minute scorul a fost 1-1, tuşierul anulând un gol perfect valabil reuşit de Dorel Zaharia în minutul 117, în inferioritate numerică. În 16-zecimi, Braşovul elimina Farul cu 1-0.

Ediţia următoare vedea echipa de sub Tâmpa ajunsă în semifinalele Cupei după o absenţă de 23 de ani. Otopeni (4-0), Unirea Urziceni (1-0) şi Gloria Bistriţa (3-0) au fost pe rând învinse de galben-negri. Primăvara anului 2010 găsea Braşovul învăluit într-un entuziasm cu care nu se mai întâlnise de multă vreme. FC Vaslui era ultimul obstacol în calea ardelenilor pentru calificarea în finala de la laşi. În tur, pe “Tineretului”, “stegarii” înving cu 1-0 prin golul veteranului Robert Ilyeş, fiind acum la 90 de minute de finală programată la Iaşi, în Copou. La Vaslui însă, pe o ploaie sâcâitoare, “stegarii” sunt pulverizaţi de un Vaslui în formă maximă, care se impune cu 4-0. A fost singurul meci pierdut de “stegari” în 90 de minute.

Recuperaţi din şocul trăit la Vaslui, „stegarii” abordează sezonul 2010/11 al Cupei la turaţie maximă: Chimia Brazi (1-0), U Cluj (2-1, victorie în 10 oameni) şi FC Timişoara (1-0, victorie în ultimul minut) fiind echipele întrecute de braşoveni în drumul lor spre “Visul unei generaţii”. Visul se putea împlini mai frumos ca oricând în condiţiile în care finala din acel an a fost programată să se joace chiar la Braşov. Pentru a ajunge acolo însă, “stegarii” trebuiau să treacă de Steaua Bucureşti, nemesis-ul pe care nu au reuşit să-l învingă niciodată în Cupă. După 0-0 în Ghencea, “stegarii” conduc cu 1-0 până în minutul 85 al meciului retur, Robert Ilyeş fiind iar marcatorul, dar apoi vine minutul 86 şi golul lui Nicolae Dică frânge inimile braşovenilor. Visul s-a încheiat.

Sezonul 2011/12 a început greu şi s-a terminat rapid. După un 2-0 obţinut în faţa Bacăului după 120 de minute, “stegarii” nu pot ieşi victorioşi din bătălia de la Târgu Jiu cu Pandurii, fiind eliminaţi la penalty-uri, scor 2-3, după 0-0 în 120 minute terminate în 9 oameni. Căpitanul Ionescu şi cei mai tehnici  oameni ai “stegarilor”, Cristescu şi Chipciu, au tras cu toţii peste poartă.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.