Frumosul joc și frumoasele sale

BRAŞOV. ANII’ 90

Dacă echipa masculină de fotbal a oraşului, FC Braşov, a trecut prin cea mai nefastă perioadă a istoriei sale în anii ’90, echipa feminină, ICIM Braşov, a atins apogeul în prima jumătate a anilor ’90, impunându-se ca cea mai bună echipa de fotbal din România!

De fapt, fotbalul între fete, în ţara noastră, are origini mult mai îndepărtate în timp. Se întâmpla la începutul anilor ’70, în toată România. La Braşov, handbalistele Rulmentului exersau între două meciuri de campionat, scheme cu mingea la picior. Popularitatea începuse să crească, meciurile se jucau cu săli arhipline, dar ordinul primei doamne, Elena Ceauşescu, a tăiat elanul extremelor cu părul prins. Pesemene, fotbalul afecta sporul demografic. Era 1972, abia peste aproape 20 ani domnişoarele şi doamnele vor mai coborî iarăşi în iarbă.

Pe la mijlocul anilor ’80, meciurile de fotbal în sală între fete se reiau, iar în 1988, fostul „stegar” Nicolae Adami preia echipa feminină a ICIM-ului. Totuşi, regimul nu permitea încă organizarea unui campionat pe teren mare, aşa că mişcarea a rămas, să spunem aşa, „underground” până la mijlocul anului 1990.

Noile schimbări socio-politice aduse de evenimentele din decembrie 1989 au permis organizarea „Cupei Libertăţii”, prima competiţie oficială de fotbal feminin din România. Aici, ICIM-ul condus de pe banca tehnică de Nicolae Adami surclasa în finală echipa bucureşteană Unirea Tricolor cu 5-0, iar Cristina Ştefan impresiona publicul cu tehnicitatea ei, în vreme ce Maria Muscă, fundaş central, devenise prima femeie „ministru al apărării”.

De aici încolo, entuziasmul nu mai avea cum să fie stăvilit. În toamna aceluiaşi an 1990 începe primul campionat naţional de fotbal feminin (12 echipe în prima divizie şi 30 în eşalonul doi) iar tribunele, oriunde se jucau meciuri între fete, erau arhipline. Nu mai spunem că la Braşov stadionul ICIM era neîncăpător pentru a vedea „echipa minune” a lui Adami ce câştiga primul titlul naţional fără a cunoaşte înfrângerea. Lucia Cormoş, în prezent antrenoare la juniorii Steagului, contribuia decisiv la primul titlu feminin braşovean, marcând, din postura de fundaş dreaptă, un gol în victoria cu 3-1 contra echipei CFR Craiova, pe un ICIM plin până la refuz.

În sezonul 1991/92 echipa suferă prima înfrângere din istoria sa, lucru echivalent cu pierderea titlului în faţa rivalelor din Oltenia. A urmat apoi revenirea pe primul loc, cu încă un titlu naţional cucerit de frumosele Braşovului sub culorile ICIM-ului, pentru ca în 1993 echipa să treacă sub patronajul firmei Fartec. Marşul triumfal continuă, echipa de sub Tâmpa încoronându-se şi în următoarele două sezoane campioane. Însă sezonul 1994/95, cel al ultimului titlu braşovean feminin are un final demn de o tragedie greacă. Trimise în vacanţă drept răsplată pentru victoria din campionat, braşovencele, cele mai titrate fotbaliste din România acelor ani, se trezesc concediate la întoarcerea acasă. Fără prea multe explicaţii, Fartec s-a debarasat de echipa de fotbal, jucătoarele fiind nevoite să se descurce pe cont propriu. Unele, cum ar fi Claudia Păcurar, Constanţa Leonte, Veronica Stroe şi Simona Gruber, şi-au găsit echipe în Germania. Liliana Şanta în Israel şi Rodica Striblea în Turcia. Au rămas să joace în România pentru Regal Bucureşti Lenuţa Pop, Mirela Laszlo şi Manuela Ducan. Lucia Cormoş a devenit antrenoare la juniorii ICIM-ului, apoi ai FC Braşov, în timp ce Dana Vasilescu s-a dus antrenoare la Voinţa Făgăraş. Elena Pânzariu, Cristina Ştefan, Maria Muscă şi majoritatea fetelor s-au lăsat de fotbal.

Glorioasa epopee braşoveană începută la mijlocul lui 1990 se sfârşea brusc şi discret. Totuşi, recordul naţional de patru titluri stabilit de ICIM în primă jumătate a anilor ’90 a rezistat până în 2006, când a fost egalat şi doborât ulterior de Clujana Cluj. Peste toate, însă, rămâna fotografia de mai jos, cu Braşovul şi frumoasele sale.

ICIM Braşov, cvadruplă campioană naţională a României la fotbal feminin în anii '90.

surse:

http://www.fotbal-romania.go.ro/Fotbalul%20feminin.htm

săptămânalul „Braşoveanul”, 19-27 decembrie 2000


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Un gând despre “Frumosul joc și frumoasele sale

  1. Finala Cupei Libertății am jucat-o cu CFR Craiova, nu cu Unirea Tricolor. ICIM BRAȘOV – CFR CRAIOVA 5-0. Iar „ministrul apărării” echipei, a fost de departe Lucia Cormos . Maria Muscă a jucat libero…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.