1963 / 5 – 0, după 0 -5 !

După acest 0 la 5 ceţos, încasat de stegari în Gruia, facem apel la statistici şi arhive pentru a găsi situaţii similare în istoria galben-negrilor.. Dobrică ne-a încurajat, amintindu-ne de un 5-0 administrat Progresului prin 1961. De-a lungul istoriei, Steagul Roşu a mai înregistrat victorii cu 5, 6 sau chiar 8 la 0. Ce-i drept, au fost şi înfrângeri severe, dar stegarii au reuşit să treacă peste ele.

Un astfel de caz s-a înregistrat la începutul ediţiei de campionat 1963-1964. Stegarii au jucat în meciul de deschidere al sezonului la Bucureşti, împotriva Stelei. Militarii îşi doreau cu ardoare o revanşă, după ce în primăvara pierduseră la Braşov cu 0-1. Aceea înfrângere avea să-i coste pe stelişti titlul de campioană, pierdut în dauna lui Dinamo.

Braşovenii veniseră încrezători la Bucureşti,  după o bună pregătire de vară, care inclusese şi un turneu în Uniunea Sovietică. Partida, socotită derbyul etapei,  s-a jucat pe un ” 23 August ” arhiplin. Asta însemna undeva spre 80.000 de spectatori, probabil cea mai numeroasă asistenţă în faţa căreia a evoluat Steagu’ vreodată. Ai noştrii încep meciul dezinvolt şi, în primul sfert de oră, ratează trei ocazii prin Meszaros şi Năftănăilă. Golul, direct din lovitură liberă, marcat de Voinea în poarta lui Adamache (min. 29 ) , urmat de o recidivă a celuiaşi Voinea după numai două minute, are darul de a-i descumpăni pe stegari. Cu un handicap de două goluri la pauză, braşovenii au o posesie superioară în repriza a doua. Dar unii cu dominarea, ceilalţi cu golurile. Steliştii mai marchează de trei ori prin Constantin ( 2 ) şi Pavlovici, ducând scorul la un neaşteptat 5-0 ! Un scor sever pentru o partidă care se anunţa echilibrată. Radu Urziceanu, cronicarul ziarului Sportul Popular trage concluziile ” Steagul Roşu s-a comportat slab, cu excepţia începuturilor de repriză. În câmp braşovenii au mers satisfăcător, au combinat plăcut ochiului, dar n-au reuşit să treacă de apărarea sigură a militarilor. Compartimentul cel mai slab – apărarea imediată, a cărei componenţi au fost, în repriza a doua, depăşiţi cu regularitate, s-au plasat greşit, au fost întrecuţi în viteză. Singurele remarcări Adamache, Pescaru ( care l-a anihilat pe Creiniceanu ) şi parţial Necula şi Năftănăilă.”

1963, Steaua – Steagul Roşu în faţa unui stadion arhiplin

Înfrîngerea a fost digerată cu greu. Echipă cu personalitate şi orgoliu,  Steagu’ reacţionează imediat. Antrenorul Silviu Ploeşteanu, bun psiholog, îşi remontează elevii şi îi pregăteşte pentru următoarea etapă. După numai o săptămână, stegarii se reabilitează în faţa propriilor suporterii, învingând pe Crişul Oradea cu acelaşi scor, 5-0. Marcatorii au fost Meszaros, Necula ( 2 ), Năftănăilă şi Selymesi.  Iată mai jos cronica meciului din 1 septembrie, apărută în ziarul de specialitate

Cronica meciului din etapa a 2-a

După două etape, stegarii realizaseră un golaveraj rotund 5-5.

După doua meciuri golaveraj 5-5

Puţin probabil ca istoria să se repete şi stegarii să învingă etapa viitoare pe Pandurii cu 5-0.  Dar măcar o tresărire de orgoliu tot ar trebui să vedem. Asta dacă mai există orgoliu şi onoare la cei care astăzi se numesc FC Braşov.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

5 gânduri despre “1963 / 5 – 0, după 0 -5 !

  1. @ tuteasca : Infrangerea categorica cu Dinamo s-a inregistrat pe 19 mai 1965, iar scorul a fost 10-1 la Bucuresti. Cat despre o eventuala tranteala, ramane sa ne mai documentam.
    @ Razvan : legenda spune, referitor la meciul de la Hamburg, ca la pauza, in vestiar, un gaz ciudat administrat de gazde in secret, i-ar fi ametit pe stegari, repriza a doua fiind catastrofala. Ce-i drept si dupa 0-7 la Targoviste s-au nascut tot felul de povesti, demontate ulterior de Stere Adamache.
    Numai 0-5 de sambata din Gruia nu lasa loc nici unui dubiu : asta ne e valoarea actuala !

  2. Eram subordonati lui Dinamo pe atunci… aveam sarcina sa nu cumva sa-i incurcam in meciu de la Bucuresti si apoi in ultima etapa parca neaparat sa batem la Brasov pe Rapid. Pana la urma ne-am facut datoria, am batut rapidul si dinamo a luat titlu la un punct fata de rapid. Oricum noi aveam echipa buna de tot, daca eram lasati sa jucam ne-am fi batut la titlu… s-asa terminam mereu intre primele 5-6

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.