În Ajun de Moș Nicolae

Autograf de la Marian Ivan

Autograf de la Marian Ivan

Când mă gândesc că au trecut 14 ani de la 1999, mai că nu-mi vine să cred. Cred c-am rămas blocat într-o buclă temporală care mă face să accept cu greu ideea că sunt mai aproape de majoratul pruncilor născuți în anul 2000, decât de anul 1999.

Steaua Bucureşti - FC Braşov 2-2, 5 decembrie 1999

Steaua Bucureşti – FC Braşov 2-2, 5 decembrie 1999

Am auzit doar vorbindu-se despre meciul acela. La vremea respectivă credeam că există doar fotbalul jucat de Naționala României și cel de la mine de pe stradă. Prin primăvara lui 2000 am început să aud despre un 2-2 cu iz de legendă reușit pe terenul Stelei, și recent am dat peste cronica acelui joc. Apoi astă-vară, fiind cu câţiva prieteni în tribunele ICIM-ului la un amical al Steagului, ne-am întâlnit cu Marian Ivan, fostul mare atacant „stegar” din anii 1990. Inutil de menţionat că meciul din teren a căzut cumva în planul secund atunci când „Ivan cel Groaznic” s-a pus pe povestit.

În cronica jocului din 5 decembrie 1999, apărută în ProSport şi semnată de Dan Filoti, golul prin care Marian Ivan reducea din handicapul de două goluri de care galben-negrii sufereau încă din minutul 26 al primei reprize este descris astfel:

Vasc mişcă balonul pentru Marian Ivan la o lovitură liberă şi acesta din urmă prinde o ghiulea direct în vinclul porţii apărate de Tudor.”

Felul în care Marian Ivan ne-a relatat în acea după-amiază povestea unuia din cele 16 goluri reuşite de el în sezonul 1999/2000 are mult mai multă savoare.

Lovitură liberă pentru noi pe la vreo douăşcinci de metri. Tudor, că Martin Tudor era atunci la ei în poartă, strigă că lui nu-i trebuie zid la distanţa aia. Ah, nu faci zid? Mă uit la Vasc şi-i zic: „Cristi, i-a mişc-o, mă, puţin”. Direct între bare s-a dus, se uita Tudor şi nu-i venea să creadă. Na, dacă nu-ţi trebe zid.”

În cele din urmă, „stegarii” aveau să obţină egalarea, Marian Constantinescu, aflat la meciul său de debut în prima ligă, obţinând o lovitură de la 11 metri după un duel cu Falemi. Marian Ivan pune mâna pe minge şi „transformă impecabil”, marcând ultimul gol braşovean al anilor 1900. De asemenea, remiza din acel an a fost primul punct reuşit în Ghencea după 5 vizite la rând încheiate cu înfrângere la zero.

Marian Ivan, autorul a 74 de goluri pentru FC Braşov în Diviziile A şi B, a terminat anul competiţional 1999/2000 pe locul trei în clasamentul golgeterilor, cu 16 goluri fără de care clubul de sub Tâmpa n-ar fi reuşit să se salveze de la retrogradare.

Un gând despre “În Ajun de Moș Nicolae

  1. Eu imi mai aduc aminte de un meci in Ghencea, cand era sa iau bataie in tribuna (desi nu eram in nici o galerie) cand, prin minutul 80, am reactionat vehement pentru ca „marele” Nicolae Rainea a refuzat un penalti Steagului. Sa nu gresesc, dar cred ca tot MArian Ivan fusese faultat. S-a terminat tot 2-2.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.