Grup ’74 şi celălalt Proca

Am vreo câteva vise utopice. Unu’ din ele e legat de înregistrarea unui album pe care fiecare din granzii muzicali ai Braşovului să aibă o melodie dedicată echipei noastre. Am un fetiş pentru un mash muzical compus din Grup ’74, Conexiuni, Alexandru Andrieş. Nebunie, ştiu, da’ no, fiecare cu fixurile lui. Chiar vorbeam cu băieţii şi cu Olaianos astă-vară, când eram la mare, ce bine ar da un duet Mircea Baniciu-Filarmonica Braşov pentru “În oraşul de sub Tâmpa”. Vise, taică!

Pentru brașoveni, Proca înseamnă un fotbalist și un antrenor legendar. Chestia tare e că din Grup ’74, trupă care s-a format în august 1974, a făcut parte şi Daniil Proca, adică fiul antrenorului Steagului la acea vreme, Nicolae Proca. O vară de succes pentru Braşov, în care existau o echipă ce se pregătea de cupele europene şi un nou grup rock, care avea să fie reprezentativ acelei generaţii. Daniil Proca cânta la saxofon şi pian, se mai ocupa şi de texte şi băga şi voce, făcând parte din Grup ’74 pe perioada studenţiei, adică până în 1979, când a absolvit TCM-ul. Era să “termine” facultatea cu un an mai repede, din cauză că tatăl său, antrenor la CS Târgovişte, se lăsa greu adus înapoi sub Tâmpa, şefii de la Braşov ameninţându-l cu exmatricularea fiului dacă va continua să le refuză oferta.

1979. “Stegarii”, cu Nicolae Proca antrenor, alergau după obţinerea promovării, “roacării” după gloria muzicală. Daniil Proca este primul din dreapta. sursa: grup74.ro

FOTO: 1979. “Stegarii”, cu Nicolae Proca antrenor, alergau după obţinerea promovării, “roacării” după gloria muzicală. Daniil Proca este primul din dreapta. sursa: grup74.ro

În 2011 apare la Electrecord un album „Best Of” (audiţie plăcută!) cu piese de pe albumele „Răsărit” şi „Călugărul Tibetan”, plus alte compoziţii care nu au mai apărut până atunci pe nici un alt material. Mai jos puteţi ascult prima apariţie discografică din istoria Grup ’74. Piesa „Veniţi să cântăm” a apărut pe un disc din 1978, Formaţii de Muzică Pop III, textul aparţinându-i lui Daniil Proca iar muzica lui Sandu Albiter. Braşovenii intră la minutul 19:11. Audiţie plăcută!

În prezent, Daniil Proca trăieşte (şi cântă) în Suedia. După ce l-aţi ascultat pe el şi băieţii lui în anul 1978, auziţi-l acum în varianta 2012.

Dar partea cu adevărat bună am păstrat-o pentru final. Chiar dacă Daniil Proca a părăsit formaţia în 1979, că aşa era cu formaţiile studenţesti, îşi schimbau la anumite intervale componenţii, Grup ’74 a continuat să existe, cu Sandu Albiter în continuare căpitan de echipă. În 1988, are loc pe defunctul Stadion Municipal un concert în care cei din Grup ’74 cântă, printre altele şi arhicunoscuta melodie „Ole,ole!”. Finalul e foarte frumos, muzicienii invitând spectatorii să încerce o adaptare. Ascultaţi reacţia publicului, momentul începe la minutul 3:30.

Un gând despre “Grup ’74 şi celălalt Proca

  1. pa asta de ude ai scoso ?
    Daniil Proca era baiatul unui muncitor de la fabric da genti !!!
    NU DA INFORMATII FALSE CE INTERES AI ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.