Primul căpitan postbelic?

Am publicat mai demult  un articol despre căpitanii „stegari” de la înfiinţarea clubului şi până-n ’90, doar că trebuie să revin asupra subiectului, dat fiind că au apărut date noi. Pentru cei care au fost prea leneşi să intre pe link, scriam acum aproape 2 ani că Steagu’ a avut de-a lungul a 54 de ani doar 5 căpitani de echipă. Vorbim, bineînţeles, de căpitani oficiali, nu-i punem la socoteală pe cei care au purtat banderola când căpitanul era suspendat sau accidentat.

Unul, primul chiar, mai mult bănuit decât dovedit, a fost ciclistul Traian Chicomban (1936-1944). Apoi, după război, au ieşit în fruntea echipei pe tunelul de la vestiare următorii: Fusulan (1948-1962), Campo (1962-1968), Pescaru (1969-1981) şi Nagy (1981-1990).

Noile date, să le zic aşa, scot la lumină încă un nume. Este vorba despre Gheorghe Marinescu. Acesta a jucat toată cariera sa pe postul de fundaş central, apărând în echipa Uzinelor „Astra” Braşov în 1948, la vârsta de 21 de ani. Posibil localnic, posibil să fi venit de altundeva, încă nu ştiu. Cum nu ştiu nici anul în care acesta a primit de la Silviu Ploeşteanu banderola de căpitan. Cert este că promovarea în „A” din 1956, turneul sovietic din toamna aceluiaşi an şi debutul în „A” l-au avut pe Marinescu lider de echipă. A dus un tur în „C”, după care această divizie s-a desfiinţat, un sezon în Regiune încununat cu promovarea în „B” (1950) şi 6 sezoane în liga secundă înainte de a juca ultimele sale 17 meciuri pentru Steagu’ Roşu pe scena primei divizii.

Steagul 1956

Energia Steagul Roşu Oraşul Stalin (Steagu’, pe scurt) campioana Seriei a II-a din Categoria B, ediţia 1956. Acest prim 11 este compus din următorii: Raicu, Percea, Fusulan, Aron, Proca şi Marinescu (observaţi banderola); jos fiind Constantinescu, Haşoti, Ciripoi, David şi Zaharia.

Retras în 1959, la vârsta de 32 de ani şi după 11 ani la rând în tricoul Steagului, Gheorghe Marinescu a predat banderola (probabil încă din 1958) unui alt veteran (şi alt Gheorghe), Fusulan, care o va purta şi el până la retragere, în 1962, nu înainte de a fi primul care ridică trofeul Cupei Balcanice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.