Cum am mai scris şi în alte ocaziuni, anul de înfiinţare al FC Braşov este dat ca certitudine a fi 1936 doar prin prisma unor presupuneri. Astfel, se presupune că Astra Braşov, care debutează în Divizia C-Liga de Centru odată cu ediţia 1937/38, este echipa Uzinelor Astra Braşov (actuala platformă Roman S.A.), deci febleţea noastră cea de toate week-end-urile şi din serile de Cupă – Steagu’. Adică FC Braşov pentru profani.
Braşovia Braşov s-a retras la finalul sezonului 1936/37 (locul 5 în Liga de Centru), iar singurul motiv din care cred că se avansează „vara-toamna anului 1936” ca perioadă a înfiinţării ar fi pentru că „vara-toamna anului 1937” oferă prea puţin timp pentru închegarea unei echipe care să se descurce onorabil în al treilea eşalon. Lucru reuşit pe deplin de Astra Braşov, care termină pe locul 4 în Liga de Centru, la doar 2 puncte de locul secund. Dacă reputatul jurnalist sportiv local Dan Vintilă nu ne oferă măcar un facsimil în Bună Ziua Braşov care să arate negru pe alb „in anno Domini 1936 a luat naştere Astra Sportivă Braşov, clubul sportiv al Uzinelor Astra Braşov”, putem înţelege doar că şi dânsul face presupuneri în această privinţă. Şi de aceea suntem perfect îndreptăţiţi să credem că…
Astra Sportivă Braşov >< Uzinele „Astra” Braşov
Scriam aici prin Decembrie trecut, când nu ningea ca acum la 1 Octombrie, că secţia de fotbal a Astrei Sportive Braşov exista încă din Ianuarie 1934, dar aparţinea de Astra Transilvăneană, afiliindu-se la FRF în Martie 1934. Nu există nici cea mai mică referire la vreo legătură cu Uzinele „Astra” Braşov (U.A.B.), asta pentru că ele încă nici nu existau în acel an.
În 1921, pe actuala platformă a Roman-ului, funcţionau Uzinele Romloc, care făceau „construcţiuni de vagoane şi vagonete – lucrări mecanice de tot felul – maşini de morărit – reparaţiuni de locomotive şi vagoane”. Pe 17 iunie 1935 începe extinderea Romloc-ului, care în urma parteneriatului cu Uzinele „Astra” din Arad (şi acolo se ocupau cu vagoane, locomotive etc) ia numele de Uzinele „Astra” Braşov. Fiind o unitate industrială cu profil strategic, s-a decis relocarea unei însemnate părţi a acesteia sub Tâmpa, pentru că fiind prea aproape de graniţă, în caz de război, nu era deloc feng shui să pierzi subit una dintre cele mai mari uzine ale României interbelice.

Probabil că turnul mai există şi azi, dacă ştii unde să te uiţi. sursa: Documentarul Istoria Autocamionului Braşovean, produs de MixTV.
În cartea „Sportul braşovean pe spirala timpului” (o găsiţi la Biblioteca Bariţiu) este menţionat 1939 ca an de înfiinţare a secţiei de fotbal a Uzinelor Astra Braşov. Secţiile de motociclism, automobilism, atletism, ciclism şi box au luat fiinţă în acelaşi an, pe parcurs dezvoltându-se şi alte ramuri sportive.
De ce am crede că FC Braşov s-a înfiinţat în 1939 şi nu în 1936 ? Păi, ar putea fi convingător articolul din 7 Septembrie 1939 apărut în Gazeta Sporturilor, care scria că „S-a aprobat afilierea următoarelor grupări: Uzinele Astra (Braşov), Voina (Braşov), Malaxa (Tohanul Vechiu), Jalpug (Bolgrad), Hercules (Cernăuţi), Olimpia (Galaţi)…”. Astfel că odată obţinută afilierea, U.A.B. putea evolua în competiţiile divizionare organizate de FRF, luând startul în ediţia 1939/40 a Campionatului Districtului Braşov, în Seria a II-a.

Camp. Districtului Braşov, final de tur sezonul 1939/40. U.A.B. este lider neînvins în Seria a II-a. În Seria I, Metrom II. Sursa: Cristian Poenaru
„Tunarii” (din 1938 Uzinele „Astra” au început să producă şi piese de artilerie şi muniţii) s-au descurcat mai mult decât onorabil la prima lor ieşire în lume. Aveau să încheie sezonul pe locul 2, Malaxa Tohanul Vechi clasându-se la final pe primul loc şi obţinând dreptul de a juca Finala Districtului, care stabilea echipa promovată în Divizia B (Divizia C se desfiinţase în 1938).
De ce am menţionat prezenţa echipei Metrom II în prima serie? Pentru că în Divizia B ediţia 1939/40 a activat Astra Sportivă Metrom Braşov, care s-a retras din campionat la finalul turului şi care în Noiembrie 1939 debuta şi în Cupa României. Acolo învinge pe CS Lonea cu 2-1, calificându-se în optimi, fără a putea însă onora confruntarea cu Jahn Cernăuţi din Februarie 1940 tocmai din cauza acestei desfiinţări a clubului. Practic, Astra Sportivă Braşov (înfiinţată la începutul anului 1934 sau poate un pic mai devreme) a fuzionat din lipsă de fonduri cu Metrom Braşov, club fondat pe lângă uzina cu acelaşi nume în 1937. După 1939, Astra Sportivă Braşov şi Metrom îşi iau rămas bun, prima disparte din peisajul fotbalistic local, iar cealaltă îşi continuă activitatea, ajungând mai târziu să evolueze şi în Divizia B.

Uzinele Astra Braşov se afiliează la FRFA (Federaţia Română de Fotbal-Asociaţie) în septembrie 1939. Sursa: Cristian Poenaru
Cred că rezultă foarte clar din cele prezentate până acum că Astra Sportivă Braşov, care a debutat în Divizia C cu sezonul 1937/38 nu are nici o legătură cu FC Braşov, debutul real al actualilor „stegari” în fotbalul românesc având loc în sezonul 1939/40, în Campionatul Districtual, sub numele Uzinele Astra Braşov. Practic, confuzia s-a creat de la faptul că ambele cluburi aveau în titulatura oficială numele „Astra”. Chiar şi în cartea Fotbal de la A la Z (volumul I), autorii Mihai Ionescu şi Mircea Tudoran fac eroarea ca la biografia FOTBAL CLUB MUNCITORESC BRAŞOV să scrie că precursoarea „stegarilor” este Astra Sportivă Braşov, care retrogradează la finalul ediţiei 1939/40 din Divizia B, când în acelaşi sezon Uzinele Astra Braşov terminau pe 2 în Seria a II-a din District.
Aşadar, în 1939 a luat fiinţă FC Braşov. În acelaşi an se afiliază la FRF şi în tot în toamna lui ’39 debutează în competiţiile oficiale sub numele de U.A.B. (Uzinele Astra Braşov). Presa spotivă locală este invitată să preia acest articol care pune în adevăr istoria unui brand al oraşului. Sau să contrazică tot ce am scris. Dar cu documente.
Nu pot încheia fără a-i mulţumi lui Cristian Poenaru din Bucureşti, un pasionat de statistici fotbalistice, care ne-a oferit cele două documente atât de importante pentru creionarea unei imagini cât mai fidele a trecutului.
P.S. în sezonul 1925/26, când Campionatul României se juca în sistem de turneu final, apare în liga braşoveană (10 echipe în acel an) şi echipa Romloc. Este singura ediţie în care se menţionează prezenţa acesteia. Din păcate, linia de clasament este necunoscută. Probabil a fost o încercare a uzinelor de a-şi crea propria echipă de fotbal. Proiectul va fi reluat cu succes peste 14 ani.
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
Din ce inteleg, singurul tau argument sa-i zicem concret e un decupaj dintr-un ziar privind acea afiliere la FRF. Ori acest lucru este infirmat chiar de FRF, care in toate documentele, in dreptul anului de infiintare a FC Brasov, trece „1937” si asta inca de cand tin eu minte de pe vremea comunistilor.
Afilierea la FRF şi clasamentul pe turul sezonului 1939/40. Tot ce zic e că Astra Sportivă Braşov şi U.A.B. sunt două cluburi total diferite, cu sponsori total diferiţi. Astra Transilvană (o instituţie de cultură) în cazul primei echipe şi Uzinele Astra (un colos industrial) în cazul celei de-a doua. Apoi, în acel articol scris în Decembrie am arătat foarte clar că Astra Sportivă Braşov nu s-a înfiinţat în 1937 şi nici în 1936, ci că exista din Ianuarie 1934.
Nu resping ideea ca echipa să se fi înfiinţat un an sau doi mai devreme şi să se fi afiliat abia în 1939 la FRF. Era des întâlnită în epocă această afilierea târzie. De fapt, chiar şi ACFR Braşov s-a înfiinţat în 1920 (sau 1921) şi s-a afiliat doar în 1923.
Faptul că în documentele FRF apare anul 1937 îl consider irelevant în lipsa unui act de înfiinţare sau a oricărui alt document concret. Adică ei, şi chiar şi clubul nostru, pe ce se bazează când afirmă un an sau altul? Am programe de meci în care la anul înfiinţării este trecut 1948, pentru că atunci echipa şi-a schimbat numele din U.A.B. în Steagul Roşu.
poate nu sunt relevante documentele Federatiei Romane de Fotbal, dar in nici un caz nu e mai relevant un decupaj dintr-un ziar
…. toate sunt de fapt ca niste piese de puzzle, uitandu-ne acuma dupa atatia ani
Nu trebuie decât să căutăm piesele şi să le punem cap la cap.
excelenta analiza. Decupajele din ziar este foarte relevante. Arata momentul afilierii.