Scrisoare din Aiud

Nu vă scriu din închisoare, Doamne fereşte !

Am bântuit o săptămână prin Apuseni, iar debutul stegarilor în actualul sezon l-am văzut la Aiud, oraş în care UPC-ul deţine monopolul televiziunii prin cablu.

Când spui Aiud, gândul te duce automat câtre sinistra închisoare prin care, în perioada stalinismului feroce, au trecut disidenţi precum Radu Gyr, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, precum şi foşti legionari sau partizani anticomunişti din munţi. Astăzi, penitenciarul este doar o instituţie ca oricare alta, care generează pentru aiudeni locuri de muncă bugetare bine plătite.

Privit de la Aiud, jocul stegarilor a fost „puşcărie” ( în limbaj de cartier asta însemnând „praf”, „catastrofă”). Prin extrapolare, însuşi clubul FC Braşov pare a fi devenit o închisoare. Jucătorii, neplătiţi de luni de zile, joacă fără chef, precum nişte condamnaţi la locul de muncă. Administratorul stabilimentului se arată rar, iar lumea vorbeşte că ar băga mâna adânc în raţiile deţinuţilor. Mai machiavelic pare a fi gardianul şef. Acest Nicolschi modern, umblă cu gulerul de la tricou ridicat şi a făcut prăpăd peste tot pe unde a trecut. Ce-i drept, nu aplică pedepse corporale (nici n-ar avea tupeu), în schimb, minte la fel de mult precum Scânteia pe vremuri. Băieţii l-au poreclit Pinocchio, deoarece sfârşitul conferinţelor de presă îl găseşte cu nasul prelungit la maxim.

Răzmeriţele s-au ţinut lanţ în ultimul timp, dar condiţiile de viaţă din interior nu s-au îmbunătăţit. De-a lungul anilor, au existat şi câteva evadări spectaculoase, Cristi Munteanu, Iulică Popa sau Surdu nemaisuportând regimul de detenţie. Pe liderul Ionescu, au preferat să-l elibereze ei, fiind considerat prea periculos şi influent.

Nici „vorbitorul” nu mai e ce a fost. La întâlnirea de vineri au venit doar vreo două sute de rude, prieteni şi cunoscuţi cu pachete şi încurajări pentru băieţi.

De curând, fantoma lui Dedu Monte Cristo a început să bântuie prin birourile de la Tineretului, iar zidurile lui Chateau d’ If nu mai par atât de sigure.

Nu ne rămâne decât şansa scenariului din filmul „Drumul spre victorie”, în care Pele, Ardiles şi Stallone au încununat evadarea cu un meci de neuitat. Aşteptăm şi noi meciul acela.

Aiud, un oraş liniştit căruia nu-i pasă de fotbal. Nouă, însă, ne mai pasă.

Aiud, un oraş liniştit căruia nu-i pasă de fotbal. Nouă, însă, ne mai pasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.