Dovada anului înfiinţării FC Braşov

Pentru că băieţii cred că fac mişto când tot zic că anul în care s-a înfiinţat FC Braşov e de fapt 1939 şi nu 1936, iată mai jos documentul care lămureşte definitiv disputa.

În ziarul Gazeta Sporturilor din 17 mai 1941, profesorul Iuliu Moldovan face o descriere Asociaţiei Sportive a Uzinelor „Astra” Brașov, asociație care, cum scrie acesta în articol, „a luat ființă cu doui ani în urmă…”

Practic nu mai e nimic de dezbătut și interpretat. Construcția Uzinelor Astra (pe locul actualei platforme Roman) a început într-adevăr în 1936, însă asociația sportivă a uzinei s-a înființat în 1939, an în care s-a și afiliat la Federația Română de Fotbal și a luat parte la primul său sezon competițional, ediția 1939/40 a Campionatului Districtual.

Anunțul afilierii FC Brașov la FRF

Anunțul afilierii FC Brașov la FRF

Știu că unii veți considera niște articole vechi de ziar irelevante, însă acestea sunt cel mai apropiat lucru de un act al înființării clubului care există în prezent. Nu vă faceți iluzii că într-unul din birourile de pe Poienelor este actul înființării, sau că îl are FRF-ul. Nu, tot ce are FRF-ul sunt vorbe, nu acte, fie ele oricât de minuscule.

Confuzia cred că apare odată cu încercarea comuniștilor de a institui ca an al înființării echipei 1948, an în care s-a adoptat Legea Naționalizării și Uzinele Astra Brașov au trecut în proprietatea statului și redenumite Steagul Roșu Brașov, nume adoptat și de echipa de fotbal. Mai târziu, când s-a dorit regăsirea originilor interbelice ale echipei, cei de atunci s-au oprit asupra anului 1937, an în care debutează în Divizia C o echipă pe nume Astra Sportivă Brașov. Știut fiind faptul că Uzinele Steagul Roșu s-au numit în trecut Uzinele Astra s-a creat imediat această legătură falsă. Spun că-i falsă pentru că Astra Sportivă Brașov nu avea vreo legătură cu Uzinele Astra, această echipă fiind înființată de Asociația Culturală Astra Transilvană în anul 1933 – fapt documentat de suplimentul pe acel an al revistei Transilvania, editată de Astra Transilvană.

Astfel, anul 1937 a rămas în memoria colectivă a suporterilor „stegari” ca cel al înființării FC Brașov. Asta până în 2005, când regretatul jurnalist sportiv Dan Vintilă, în pregătirea cărții sale despre istoria echipei, lansează o nouă ipoteză: 1936. Am preluat și popularizat și eu această ipoteză, luând-o de bună în absența oricărui document. Asta până anul trecut când, prin Marian Olaianos, a devenit public afișul care anunță un meci din primăvăra anului 1936 între Astra Brașov și Isvorul Satulung. Și așa am aflat cum s-a perpetuat confuzia lui 1936, deși este clar că dacă acel meci avea loc în primăvară, deci în retur, Astra aceea trebuie să fi existat măcar din vara lui 1935, pentru a prinde startul din toamnă al campionatului.

Și pentru că diavolul se ascunde în detalii, deși poate părea superficial, consider important faptul că presa vremii, pentru a diferenția cele două Astre, folosea apelativul Astra, Astra Sportivă sau Astra Brașov pentru echipa Asociației Culturale Astra, și U.A.B. sau Uzinele Astra pentru echipa care după război a devenit Steagul Roșu și acum FC Brașov.

Anul înființării FC Brașov este 1939 și acesta ar trebui oficial recunoscut de club și popularizat de suporteri. Faptul că suntem cu trei ani „mai tineri” decât credeam n-ar trebui să ne întristeze, înseamnă că putem pregăti mai bine aniversarea a 80 de ani de existență în 2019.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.