Primii trei „stegari” Maeștri

În 1963, la doi ani după câștigarea Cupei Balcanice, Sándor Mészáros, Emanoil Hașoti și Vasile Seredai – adică un ungur din Tg. Mureș, un machidon din Mangalia și un brașovean, deveneau primii trei „stegari” care primeau titlul de Maestru al Sportului.

Trecuți cu echipa de sub Tâmpa prin grele încercări, ridicând-o de la statutul de nou-promovată la cel de pretendentă la primele locuri, cei trei aveau parte de următoarea descriere într-un articol care marca momentul.


Trei nume care nu au nevoie de prea multe lămuriri, care devenit de mulți ani cunoscute nu numai aici, la poalele Tîmpei, nu numai în cuprinsul țării noastre, dar au făcut aproape înconjurul lumii, ajungînd pînă pe îndepărtatele maluri ale Nilului, ale Mării Caspice, Tamisei sau chiar ale Amazonului.

Sînt numele a trei dintre cei mai buni fotbaliști din țară, care de multe ori au îmbrăcat tricourile echipelor reprezentative, făcînd să freamăte tribunele multor stadioane la cursele lor spectaculoase.

Iată de ce vestea că celor trei jucători ai echipei noastre de fotbal li s-a acordat înaltul titlu de Maestru al sportului n-a surprins pe nimeni. Dar dacă n-a surprins, că a stîrnit în inimile zecilor de mii de iubitori ai fotbalului din orașului nostru, marea bucurie a meritului recunoscut, a muncii răsplătite. În sfîrșit echipa noastră numără în rîndurile ei trei maeștri ai sportului

G. Popiță, ziarul Drum Nou

Naţionala ANaţionala B
Sándor Mészáros2 apariții / 0 goluri1/0
Emanoil Hașoti5/05/0
Vasile Seredai4/3 (3/3 ca stegar)8/1 (2/0 ca stegar)
Emanoil Hașoti este primul „stegar” cu zece apariții în Naționalele de seniori, în vreme ce Vasile Seredai este primul și singurul „stegar” care a marcat o dublă pentru prima reprezentativă (România – Turcia, 4-0, 8 octombrie 1961)

Între altele, Hașoti și Seredai au fost coechipeiri și în primul meci din istoria Naționalei de tineret a României, care pe 26 mai 1957, pe fostul stadion „23 August”, a înfruntat Anglia (0-1).

La nivel de club, primii trei se laudă cu:

  • Emanoil Hașoti – +262 meciuri în toate competițiile și 63 de goluri
  • Vasile Seredai – 126/45
  • Sándor Mészáros117/40

Toți trei au fost oameni de bază în echipa care pe 15 noiembrie 1961 câștiga cu 4-2 pe terenul celor de la Levski Sofia și cucerea prima ediție a Cupei Balcanice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.