Dezamăgirea verii

Cred că lucrul pe care-l detest cel mai tare este victimizarea. Hai să despicăm declarația dată ce Cenk Firat în presa locală, cu privire la retragerea lui din conducerea clubului SR Brașov.

„Am vrut să duc SR Brașov la un alt nivel. Din păcate, sunt multe probleme în interiorul clubului.”

Frumos, elegant. Eu am vrut, dar sunt probleme și n-am putut. De ce n-am putut? Nu știm clar, dar mai mult ca sigur cineva nu l-a lăsat. Ce fel de probleme sunt în interiorul clubului? Iarăși nu știm, așa că oricine își poate închipui orice. Mereu e mai bine să lași loc de interpretări, pentru că astfel imaginația oamenilor sigur va lucra în favoarea celui care a pupat stema de cele mai multe ori.

„Din cauza stresului acumulat în ultimele săptămâni am și probleme medicale, iar sănătatea este cea mai importanta.

Asta e clasică. Sunt curios cum s-au tradus aceste probleme medicale și ce anume l-a stresat pe Cenk. Îmi pare rău, dar dacă pre-sezonul îți induce stres cauzator de scaun inconsistent, atunci poate chiar e mai bine să stai deoparte. Dar, din nou, e bine ca lucrurile să fie cât mai vagi, căci așa lumea sigur va ofta pentru bietul Cenk, știți voi, băiatul ăla simpatic care a pupat stema meci de meci.

„În iarnă am preluat echipa, ca manager, fără sa fiu în acte. Echipa era pe ultimul loc si cu multe datorii. Am plătit restantele jucătorilor si am asigurat salariile si cheltuielile organizatorice până la finalul campionatului.

Echipa era pe penultimul loc (mereu am considerat atenția la detalii importantă), iar datoriile cele mai grave fuseseră rezolvate din vară. În fine, sprijinul lui a fost binevenit, dar prea sună a clasica piesa „dacă nu eram eu bă băieți…”.

Legat de a doua parte, cu salariile jucătorilor și cheltuielile organizatorice, ar fi destul de mult de despachetat. Desigur, fiind o declarație apărută în ziar, poate că redactorul a mai făcut editări ici-colo, însă n-am văzut încă o știre în care să fie făcute următoarele rectificări: cheltuielile organizatorice (chirie stadion, barem arbitri, printare bilete, stewarzi, transmisie live) au fost asigurate exclusiv din contribuția financiară a suporterilor (încasări din bilete și abonamente, donații, voluntariat). Cât despre salariile jucătorilor, iarăși, vreo două luni și jumătate au fost asigurate tot de suporteri.

În rest, declarația de presă a lui Cenk se termină cu blabla-ul clasic, SR e viața mea și rămân un suporter etern. Misiune îndeplinită. Cenk a vrut, dar omerta stegară nu l-a lăsat, i-a pus bețe-n roate. Nimic concret, doar chestii vagi cu valențe lacrimogene. Să cânte cea mai mică vioară din lume.

Acuma, hai să vă zic niște chestii mai concrete. I-am dat block nr-ului lui Cenk peste tot pe unde am putut. Dacă cu chiu cu vai am trecut peste donația de 20.000 lei pe care a făcut-o în februarie anul ăsta către Corona, că na, acolo-s prietenii lui din fotbal și din politică (wink wink PNL), peste faptul că din cauza lui clubul era să piardă finanțarea pe sport n-am mai putut trece.

Ca proiectul pe care-l depui să poată obține finanțare, el trebuie să îndeplinească niște criterii de eligibilitate. Grație baletului abil făcut de Cenk, care mereu și mereu găsea niște condiții extra ce trebuiau îndeplinite pentru a-și putea dedica timpul ca manager al SR-ului, unul din criterii a fost îndeplinit abia în ultima zi în care se mai putea depune proiectul, pe 20 iunie, sau ceva de genul. Și tot suporterii au făcut pe dracu-n patru ca să nu mai rateze finanțarea, cum se întâmplase anul trecut.

Acuma, eu, care am privit tot acest show de mai la distanță, nu pot să nu mă întreb dacă Cenk chiar a vrut să facă ceva la club, sau doar a căutat să pună frâne. I s-a făcut și loc să intre în acte, apoi a început s-o dea la întors. Un mic sabotaj aici, un mic sabotaj dincolo, și când se adună destul sabotaje te trezești că lucruri care trebuiau rezolvate din timp, așteaptă acum finalizarea pe ultima sută de metri. Serios, când ne-am văzut cu el mai mulți băieți într-o seară la Coresi, pot să jur că mi se părea dezamăgit de faptul că clubul obținuse finanțarea. Probabil s-a gândit că fără ea clubul ar fi fost cu totul la cheremul lui și când el zicea „săriți”, noi întrebam „cât de sus”. Iar de atunci, pur și simplu mi-a lăsat impresia că nu știe cum să facă să iasă din proiect, așa că a tot căutat motive și le-a găsit în acele „multe probleme în interiorul clubului.” Probabil s-a uitat în oglindă și la asta s-a referit, habarnam.

Personal, sunt sătul de salvatori. Pentru ei, totul trebuie să fie perfect și nu cumva să fie călcați pe bătături sau să fie puși în fața unor întrebări mai incomode, pentru că atunci se supără și le crește colesterolul.

Ar mai fi vreo câteva faze, cea mai cea fiind vânturarea ideii că poate ar fi bine ca măcar să ne gândim dacă n-ar fi ok să se mute echipa la Hărman, eventual să includem și numele lor în denumirea echipei. Dar s-a potolit rapid cu ea.

Cam asta a fost. No, ați vrut transparență, iat-o. Nu e mereu frumoasă și, dacă e să mă întrebați pe mine, astfel de chestii nici n-ar avea ce căuta în dialogul public. Dar poate iau aminte și alți salvatori. Vrei să avem un parteneriat onest și echilibrat, ești binevenit. Vrei să tai și spânzuri și te superi din orice, e plin județul de echipe unde te poți juca de-a investitorul.

8 gânduri despre “Dezamăgirea verii

 1. Un articol care acopera tot ce a fost in vara asta.
  Si un articol din care suporterul care il vede salvator pe Cenk Firat sa inteleaga inainte sa se cace pe el ca ce a dres si ce a facut cenk.
  Noroc cu un suporter din LSS care a ajutat cu suma de bani pentru proiect, altfel el incercand sa saboteze si asta.
  Tot ce a fost Cenk, a fost imaginea creata de LSS din dorinta de a-l face ceva , ce am crezut ca va fi si de fapt s-a transformat intr-o deziluzie.

 2. Poate o data va ieși soarele și pe strada noastră fraților . Nu știu cum mereu avem noroc de investitori/manageri de genul . Cum sa dai la aia 20.000 de lei împrumut ????? Asa ceva ………

 3. Chiar daca sursa ar indica asta, cumva, ceva, ma face sa cred ca nu e scris de Dobrica. Poate ma insel, dar pare un pic prea exagerat negativismul si prea slabe si neclare argumentele desi articolul critica exact aceasta neclaritate a „partii opuse”.
  „Echipa era pe penultimul loc (mereu am considerat atenția la detalii importantă)” – chiar asa, atentia la detalii? Eram pe 8, nu pe 9, pe penultimul loc poate doar trecator din cauza unei depunctari care insa era clar ca se va sterge.
  „ar fi destul de mult de despachetat” – ar fi, dar mai bine nu despachetam, se pare, ci ne limitam la chestii neclare. Cat de greu e sa faci un tabel cu 6 randuri
  – cheltuieli organizatorice (meciuri, arbitrii, deplasari)
  – cheltuieli cu salariile
  – alte cheltuieli
  – venituri din bilete si materiale promotionale
  – venituri din patreon
  – alte venituri
  Sau sa spui clar „Cenk a venit de acasa cu xy lei”
  „din cauza lui clubul era să piardă finanțarea pe sport” – cumva se omite ca aceasta finantare a fost posibila datorita Domnului Jurubescu, care la randul lui a plecat sau a fost plecat in conditii putin transparente
  „Personal, sunt sătul de salvatori” – de acord, cu totii suntem satui. Eu unul nu as fi votat nici macar predarea clubului catre Maurer, dar sigur, asa ceva nu se voteaza, ci este o decizie de cerc restrans.
  Sincer insa, sunt (si mi-e teama ca nu sunt singurul) satul si de toti cei care vorbesc in numele clubului, dar nu isi asuma nici un fel de responsabilitate. Voluntarii se scuza cu faptul ca sunt voluntari (victimizare mai sus pomenita?”) conducerea clubului (adica cine ia decizii esentiale) este un mister pentru suporterul de rand.
  Clubul pare tot timpul cu un pas in urma, nepregatit in toate situatiile ca si proverbialele autoritati la venirea primei zapezi. La trei zile pana la inceperea sezonului nu exista abonamente, nu exista materiale promotionale, nu exista un anunt cu componenta lotului.
  Si sincer, cei care vorbesc in numele clubului, de la voluntari si pana la autorul acestui articol, par un pic cam aroganti, prea plini de automultumire, prea convinsi ca le stiu pe toate. Ori asta nu da bine la cei care nu fac parte din acest cerc restrans, dar de la care se asteapta sustinere.
  Cu toata bunavointa, deloc cinic, sugerez misterioasei conduceri a clubului sa-si analizeze un pic si autocritic activitatea. Faptul ca in tribune suntem din ce in ce mai putini, ca dispar pe rand persoane pe care le vedeam de o vesnicie, pana la ultimul sezon de liga 2 si continuand cu liga 4, ar trebui sa va dea de gandit. Comunitatea adesea mentionata nu consta in 20-30 de persoane, cei care pareti in cercul restrans al informatiilor, al deciziilor. Comunitate a fost in 2017, cand toti eram uniti si parea ca avem acelasi tel. Faptul ca fosta noastra colega de serie FCU se bate la playoff in liga 1, ca alta fosta colega de serie, Progresul a ajuns in liga 2, altii care au inceput odata cu noi (Pertrolul, Rapid) au ajuns sus, sau sunt pe un drum bun (Otelul) denota ca la noi s-au facut prea multe greseli. Ori cine nu invata din greseli, le va repeta la nesfarsit.
  Dar noi asta nu ne permitem.
  Oricat de prosti sau incompetenti ar fi politicienii locali, la un moment dat s-ar putea sa le intre, printr-o nimereala si cu multi bani, vezi Craiolguta. Ori daca noi pana la momentul respectiv vom ramane tot la nivelul actual, asta va insemna finalul definitiv al visului frmos din 2017.

  • Cedarea către Maurer s-a făcut orin consultare. La stadion. Tu nu ai de unde să știi pentru că nu ai fost alături de proiect din iunie 2017.

   • sub tribuna I, a venit Dochita si a spus „lasa ca vine Maurer, nu va mai faceti griji” – asta a fost consultarea, unii dintre noi s-au cam uitat mirati unii la altii, ceilati au jubilat. Si apoi la final de decembrie a anuntat Culcear pe FB ca s-a facut treaba. Hai sa fim onesti pana la capat, eram maxim 150 de membri fondatori si cotizanti atunci, o consultare ar fi fost simpla, dar nu s-a facut. Recunosc ca s-ar fi incheiat cu decizia majoritara de a ceda clubul catre Maurer, dar totusi, sa fim onesti.

    • Să fim onești că acest comentariu este o țuică îndoită cu apă. Da, sub T1 domnul Dochița a anunțat interesul lui Maurer pentru SR și dorința lui de a se lua la trântă cu Becali, motiv ce a dus la urale printe cei prezenți și vise de Champions League.
     Decizia nu s-a luat însă atunci și acolo.
     Pe Republicii într-un pub la subsol și pe schimbul unui barman stegar, a avut loc fix dezabaterea de care spuneți că a lipsit. Opinia generală a fost inițial împotrivă, echipa să nu se întoarcă la un patron, după ce un patron a băgat Steagu’ în faliment. Balanța a fost întoarsă cu motivația că e singurul mod de a continua și de a stinge datoriile acumulate până la acel moment. S-au decis atunci condițiile, să nu schimbe culorile, să nu mute echipa etc. și s-a mers pe această variantă într-un final. Majoritatea membrilor cotizanți au fost sigur prezenț în frunte cu vicepreședinții Nicu Badea și Horațiu Culcear

  • E comod sa stai si sa comentezi din spatele tastaturii de pe un cont anonim, si sa zici ca altii nu au facut. Tu ce ai facut? In fiecare sezon s a facut apel la toti oamenii care vor sa vina voluntari la club cu ce pot.
   Cat despre sume si asa nu stiu unde ai vazut tu la ce club sa se faca publice salarii si asa mai departe.
   Pana nu o sa faci macar jumate cat au facut voluntarii nu mai comenta aiurea si daca o faci macar asumati nu de pe conturi anonime.

  • Salut. Îmi pare rău dacă te dezamăgesc, dar Dobrică sunt.

   Din exterior sunt convins că lucrurile nu se văd deloc bine, ba chiar cu speranțe tot mai mici în ceva final fericit. Din păcate acei suporteri care am pornit să facem ordine după haosul din primvăra și vara lui 2018 am pierdut din vedere imaginea de ansamblu, dat fiind că am fost zi de zi implicați în toate probleme clubului.

   Victimizarea e când te dai lovit și te retragi din luptă. Noi doar am tot eșuat constant să comunicăm cu acei suporteri care au rămas doar suporteri și cumva ne-am iluzionat că informația ajunge la toată lumea.

   Sper să putem repara în acest sezon acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.