Huliganii ’70

Cine crede că înainte de ’89 pe stadioanele patriei atmosfera era exclusiv una de amiciţie şi „pretinie” sportivă se înşeală amarnic. Nu mă crezi, citeşte mai jos un fragment din cronica meciului Steagul Roşu Braşov – CS Târgovişte din toamna anului 1976, încheiat cu victoria „stegarilor”, atât pe teren cât şi pe… străzi.

„… Şi acum despre cel de-al treilea principal personaj colectiv al derby-ului de la Braşov- publicul -, care merită a fi evidenţiat pentru prezenţa sa masivă în tribunele stadionului, curajul de a înfrunta asprimea vremii şi entuziasmul cu care şi-a susţinut echipa favorită. Regretabil este, însă, că în mijlocul acestui public, bun cunoscător al fotbalului şi onest în atitudinea sa faţă de ideea de sport, şi-a găsit locul o adunătură de aşa-zişi susţinători ai Steagului Roşu, care, aproape în tot timpul meciului, au huiduit echipa oaspete, proferând expresii jignitoare la adresa antrenorului N. Proca şi a jucătorilor săi, creând astfel o stare de tensiune greu suportabilă în teren. Mai mult decât atât, la sfârşitul meciului, o parte a acestor falşi susţinători ai formaţiei gazdă, considerând că au de plătit o poliţă de la un meci disputat la Târgovişte în campionatul trecut, s-au năpustit într-o manifestare de veritabil vandalism asupra mijloacelor de transport, cu care s-au deplasat suporterii formaţiei oaspete, producându-se grave avarii. Bilanţul acestui act nesăbuit de excepţie: Cinci autobuze (31 DB 616, 31 DB 3256, 31 DB 869, 31 DB 2960, 31 DB  2296), un microbuz (31 DB 741) şi alte şapte maşini particulare, cu geamurile sparte de bolovani, cu cauciucurile tăiate, au rămas imobilizate în zona Stadionului Tineretului  din Braşov; câţiva pasageri ai acestora au fost răniţi; un număr de aproximativ 20 de huligani au fost reţinuţi de organele de ordine, a căror intervenţie la faţa locului s-a dovedit a fi, totuşi, cam tardivă.

Fără îndoială că, ţinând seama de gravitatea unei asemenea situaţii, se impun neîntârziat măsuri corespunzătoare. În acest scop este necesară, mai întâi, o anchetă foarte obiectivă şi completă a cazului în speţă, care să ducă la stabilirea cu exactitate a culpabilităţilor şi pedepsirea cu asprime a celor vinovaţi, în aşa fel încât, astfel de manifestări, incompatibile cu morala noastră socialistă, să nu se mai repete niciodată. În acelaşi timp, este cazul ca şi F.R.F.  să oblige cluburile şi asociaţiile organizatoare ca, în viitor, să se preocupe mai mult de educaţia spectatorilor, să nu mai permită accesul în stadioane celor recunoscuţi ca turbulenţi, provocatori de dezordine, să răspundă – angajând în această idee şi organele de ordine locală – de securitatea publicului şi a mijloacelor de transport în zonele adiacente stadionului.”

Mihai Ionescu

Pun pariu că aţi remarcat limbajul de lemn utilizat pentru a descrie părţile astea mai puţin frumoase ale frumosului joc (dar care poate şi ele contribuie la frumuseţea lui), precum şi încercare de dezbinerea a fanilor prin acele separaţii de la începtul relatării evenimentelor. Oricum, mare diferenţă între limbajul de atunci folosit pentru a reda diverse acte violente şi cel folosit acuma nu e chiar aşa de mare. Lipseşte doar acea „morală socialistă” :D.

Altfel, ce mai rămâne de spus? Cinci autobuze, un microbuz şi şapte maşini mici făcute praf… ce răi eram :))

Iată mai jos şi bucata din ziarul „Sportul” ce relatează despre meci şi incident. Partea înroşită e cea despre „hooligans”-ii Steagului.

Credit document: Jeno Szasz (de altfel, am mai multe chestii mişto de la dânsul pe care, treptat, le voi publica şi pe blog)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.