Antrenori străini de Steagu’

Istoria echipei de sub Tâmpa consemnează numai antrenori români. Că au fost etnici maghiari sau germani e altă treabă. În acte erau cetăţeni români.

În vara lui 2009, după plecarea lui Răzvan Lucescu la Naţionala României clubul s-a văzut nevoit să găsească un înlocuitor capabil să ţină Steagul sus şi în sezonul ce urma. După o atentă studiere a ofertelor de pe piaţă, Nicolo Napoli, fost la Universitatea Craiova, părea a fi omul potrivit pentru job-ul menţinerii echipei în elită şi, de ce nu, calificarea pentru Europa.

În acelaşi timp, domnul Napoli urma să devină primul antrenor străin din istoria de 74 de ani a clubului. Numirea domniei sale în funcţia de antrenor principal a FC Braşov a avut loc pe 5 iulie 2009.

Trei zile mai târziu, italianul conducea primul antrenament al echipei pe stadionul „ICIM”, iar pe 11 iulie debuta pe banca tehnică în amicalul (3-1) de acasă contra Gloriei Bistriţa. Apogeul carierei de antrenor a lui Nicolo Napoli la Steagu’ a fost atins pe 17 iulie. Galben-negrii învingeau la scor, 7-1, pe egiptenii de la FC Zamalek, deţinătorii Cupei Campionilor Africii. Scorul, deşi într-un meci amical, a făcut destul de multă vâlvă, iar Braşovul cu Napoli pe bancă se preconiza ca fiind o echipă ce va lupta pentru primele locuri în noul sezon. Un 0-2 cu Sochaux şi un 2-0 cu EAU U-20 au fost ultimele rezultate din stagiul de pregătire „stegar”. Era 23 iulie 2009, delegaţia braşoveană era încă în Elveţia. Nimeni nu bănuia că peste doar patru zile Napoli îşi va rezilia contractul.

Motivul oficial? Probleme de familie care cer întoarcerea lui urgentă în „Cizmă”. Neoficial? Neînţelegeri cu jucătorii. În special cei din vechea gardă, care, zice-se, nu prea agreau metodele de antrenament ale domnului Napoli. Astfel, italianul a ratat şansa de a deveni şi oficial primul antrenor din istoria clubului.

Peste un an, pe 27 iunie 2010, un alt italian îşi încerca norocul sub Tâmpa. Giussepe Materazzi, tatăl internaţionalului italian Marco Materazzi, era anunţat cu surle şi trâmbiţe ca fiind înlocuitorul lui Viorel Moldovan. Spre deosebire de conaţionalul său, domnul Materazzi nu doar că nu a apucat să conducă echipa în vreun meci oficial, dar nici măcar nu a apucat să conducă vreun antrenament îmbrăcat în treningul de antrenor. Pe 1 iunie, la numai trei zile după semnarea contractului, italianul se desparte „amiabil” de club. Oficial, Materazzi nu era compatibil cu planurile de viitor ale „stegarilor”. Trei zile s-au dovedit suficiente pentru stabilirea acestui lucru. Neoficial, anularea de către Materazzi a cantonamentului din Slovenia din cauza lotului ce încă nu fusese definitivat, ar fi stârnit antipatia jucătorilor cu vechi state în echipă.

Suntem într-o frumoasă zi de decembrie. Conducătorii clubului spun că s-au înţeles verbal cu portughezul Antonio Conceicao (fost la CFR Cluj) pentru ca acesta să preia funcţia de A1 din retur, cu Daniel Isăilă în continuare parte din colectivul tehnic. Anunţarea oficială a numirii urmând să aibă loc sâmbătă.

De sâmbătă, 18 decembrie, porniţi cronometrul invers.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.