Cum ziceam în articolul precedent, am niște surprize pentru „stegarii” de pretutindeni.
Un prieten „stegar” localizat în Cluj, Szabo Aron, mi-a trimis prin e-mail mai multe fotografii din anii ’60 cu „stegarii” noştri în diverse ipostaze. Necula, Năftănăilă, Pescaru sau Haşoti au fost imortalizaţi chiar de către bunicul lui Aron, Szabó Sándor, care a fost fotograf mai bine de două decenii, luând parte la majoritatea evenimentelor sporive ale oraşul de sub Tâmpa, şi din împrejurimi.
ANUL 1963

Secvenţă dintr-un Steagu’ – UTA, luna septembrie. Aici, „stegarii”, în tricouri dungate, marchează prin Vasile Szeredai. Meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1, şi s-a jucat pe „Tractorul”.

Noiembrie. Nu toat meciurile pot avea un final fericit. Aici, aspect dintr-un Steagul Roşu – Farul Constanţa, pierdut cu 0 la 1.

Într-o friguroasă zi de decembrie, cu terenul acoperit de zăpadă, „stegarii”, în tricouri de culoare închisă, înving cu 1-0 echipa Dinamo Bucureşti.
În 1959 se angajează ca tipograf la ziarul local Drum Nou, pentru ca o fotografie făcută fiului său, Nandor, în 1960, să-l determine să aprofundeze această artă. Nu a durat mult până ce ziarul local de limbă germană, Volk Zeitung, l-a „ochit”, angajându-l ca fotograf la secţia de sport a ziarului. La apariţia, în 1963, a ziarului local de limbă maghiară, Uj Ido, Szabo Şandor a lucrat şi pentru acesta, delectând cititorii, români, germani şi maghiari deopotrivă, cu instantaneele sale.
ANUL 1964

Mai. Meci cu Petrolul pe stadionul Tractorul. „Stegarii”, tricouri de culoare închisă, se bucură de deschiderea scorului. Haşoti chiar îl îmbrăţişează pe… petrolistul Hălmăgeanu, pentru autogol.

Emanoil Haşoti la balon. Se observă foarte bine echipamentul „stegarilor” din acea perioadă: tricouri albastre, şorturi negre şi jambiere albe. Până în 1968, „stegarii” au avut culorile alb şi albastru, înainte de a trece la galbe-negrul din prezent.

„Stegarii” deschid scorul într-un meci contra Rapidului, pe Tractorul. Descrierea fotografiei menţionează că după acest meci, echipa braşoveană urma să joacă un amical cu brazilienii de la Buonsucceso Rio de Janeiro.

Iulie. Secvenţă spectaculoasă de la meciul de tineret dintre Steagul Roşu şi Tractorul, cu un jucător „stegar” executând o foarfecă pe spate.

August. Amical pe „Tineretului” înainte de startul sezonului cu Fainţa Sighişoara. Zoltan David (tricou dungat), goneşte spre poarta sighişorenilor. Şi în această fotografie se poate observa foarte bine elegantul echipament de joc al „stegarilor” compus din tricouri albe cu dungi albastre, şorturi negre şi jambiere albe.

Septembrie. Dorin Necula (tricou dungat), în duel cu un jucător constănţean, în etapa a treia a sezonului 1964/65.

Octombrie. Duel aerian pentru minge între jucătorii „stegari” (tricouri albe) şi jucătorii Crişului Oradea.

Un nou duel pentru supremaţia aeriană, în meciul Steagul Roşu – Crişul Oradea. Dorin Necula (tricou alb) se luptă pentru mingea centrată în careul cu Crişului cu doi orădeni.

Noiembrie. Căin Gane, tricou alb, autorul unui hattrick în succesul cu 3-1 în faţa echipei Dinamo Bucureşti. Aici, Gane marcând golul doi.

Călin Gane celebrează prima reuşită (din cele trei) în poarta dinamoviştilor alături de Lulu Năftănăilă şi întregul stadion „Tractorul”.

Luna noiembrie s-a încheiat pentru „stegari” cu un succes răsunător, 4-1, pe „Tractorul”, în faţa formaţiei Dinamo Piteşti (actuala FC Argeş). În fotografia de mai sus, Dorin Necula aproape că-l bagă pe portarul Niculescu în poartă deodată cu mingea.

Zoltan David punând presiune la poarta piteşteană. Observaţi mingea „învelită” în zăpadă, precum şi modelul ceva mai vechi de echipament al „stegarilor”: tricouri albastre cu trei dungi albe dispuse orizontal pe piept şi cu iniţialele „SR” pe mijloc, şorturi albe.

În Ajun de Crăciun, „stegarii” bat Steaua cu 1-0, pe „Tineretului. Aici, apărarea braşoveană respingând cu succes un atac bucureştean.
Domnul Szabó Sándor, originar din Mereşti, judeţul Harghita, trăieşte şi azi, pe 16 noiembrie urmând a împlini venerabila vârstă de 81 de ani. Dragostea pentru fotbal, aşa cum spune şi dânsul, i-a fost indusă de legendara echipă a Ungariei anilor ’50, acesta ascultând cu urechea lipită de radio fentele lui Nandor Hidegkuti sau uralele mulţimii la golurile lui Ferenc Puskás . Dragostea pentru Steagu’ a descoperit-o în sezonul primei promovări a echipei locale în Liga 1 (1956), Szabó Sándor fiind deja de doi ani stabilit la Braşov. De atunci şi până în prezent, domnul Szabó a rămas „stegar” şi nu a pierdut nici un meci al băieţilor de la poalele Tâmpei. Chiar dacă la mijlocul anilor ’90 s-a întors în satul natal, transmisiile televizate l-au ţinut pe acesta alături de echipa de suflet. Iar când meciul nu se dădea la TV, cu radioul în braţe, ca pe vremuri, şi cu privirea într-un punct fix pe perete, Szabó Sándor îi vedea cu ochii minţii pe jucătorii în galben-negru.
ANUL 1965

Mai. Amical internaţional pe „Tractorul”, cu Dynamo Berlin, din Germania de Est. „Stegarii” îi bat pe nemţi cu 3-0, în lipsa a trei jucători importanţi: Jenei, Năftănăilă şi Gane. Goran (dublă) şi Necula fiind cei care au marcat golurile victorie, iar Hașoti a făcut un meci bun fiind implicat în toate. Aici, Necula (dreapta) ratează o mare ocazie de gol.

Marcel Goran (alb) punând presiune la poarta Ştiinţei Cluj. În cele din urmă, presiunea avea să dea roade.

Lovitură de la 11 metri, iar mingea avea să poposească în poarta studenţilor clujeni. În depărate, se poate observa tabela de marcaj a stadionului „Tractorul”.

Iulie. Amical la sfârşit de iulie pe „Tineretului” cu Steaua. Marcel Goran (tricou alb) într-o acţiune ofensivă la poarta steliştilor. În fundal, se pot observa malurile de pământ aduse pentru a construi peluzele stadionului.

August. Mingea trimisă la odihnă în poarta piteşteană de către Nicolae Pescaru. A fost 3-0 pentru Steagu’ în confruntarea cu Dinamo Piteşti.

August. Victorie la scor a „stegarilor” în faţa dinamoviştilor (4-1), în primele etape ale sezonului 1965/66. Aici portarul dinamovist încercând, în zadar, să oprească mingea care va intra în poarta sa.
Evident, cariera sa de fotograf nu a fost lipisită şi de momente mai puţin frumoase. Acuma, depinde din ce unghi priveşti situaţia. A avut ocazia să vadă pe viu meciurile de acasă ale Steagului în ediţia 1961 a Cupei Balcanice, dar nu a primit acreditare pentru a face fotografii. Ce frumos ar fi fost să privim în această toamnă, când se împlinesc 50 de la câştigarea trofeului, câteva instantanee de la meciurile cu Levski Sofia ori Fenerbache. Totuşi, avem două fotografii din, probabil, cel mai prestigios succes internaţional repurtat vreodată în istoria noastră, 4-2 cu Espanyol Barcelona, iar aceste fotografii poartă semnătura lui Szabó Sándor.
STEAGUL ROŞU BRAŞOV – ESPANYOL BARCELONA 4-2, 16 Februarie 1966

Ocazie mare de gol a „stegarilor” prin Nagy. În drepata, legendarul Alfredo di Stefano, priveşte îngrijorat cum braşovenii devin tot mai periculoşi. La final de meci, Szabó Sándor avea să-i strângă mâna lui Alfredo di Stefano, fapt ce reprezintă una dintre cele mai dragi amintiri ale fotografului din Mereşti.

„Stegarii” (alb complet) asaltând poarta lui Carmelo. A fost 4-2 în meciul retur pentru băieţii noştri, după ce spaniolii au condus cu 1-0 şi 2-1.
În cele din urmă, pentru Szabó Sándor toate meciurile Steagului, victorii, egaluri sau înfrângeri, au reprezentat momente speciale, fiindcă a avut ocazia de a fi alături de echipa lui favorită.
ANUL 1966

Martie. O acţiune spectaculoasă la poarta timişorenilor, finalizată cu gol pentru „stegari” (alb). La final, a fost Steagul Roşu – Ştiinţa Timişoara 3-0.

Timişorenii încearcă cu disperare să repsingă balonul, însă Dorin Necula (în alb) nu a fost uşor de oprit.

Iunie. Zi ploioasă şi un duel aprig în careu. „Stegarii” (în alb complet) vor reuşi să câştige meciul cu CSMS Iaşi.

Goran rueşeşte să-l lobeze pe portarul ieşean, înscriind astfel unul din cele trei goluri braşovene.

August. Amical înainte de startul sezonului 1966/67. Călin Gane, în alb, obţine prim-planul într-un duel aerian.
Şi cum oricărui artist îi şade bine cu un dram de mister, zice-se că Szabó Sándor a ars toate negativele şi toate fotografiile cu Steagu’ pe care le-ar fi avut. Motivul? Necunoscut, evident. A păstrat însă un maldăr de ziare în care operele ce imortalizează secunda, sunt mărturia vie a unui fotbal ce azi nu mai există. Un fotbal cu fotbalişti, nu jucători, cu suporteri, nu spectatori. Un fotbal cu gentlemeni care se retrăgeau după 10-15 ani la acelaşi club şi cu discuţii în fum gros de ţigară până-n răsărit de soare despre şansele băieţilor în etapa viitoare.
ANUL 1967

Martie. Prima etapă a returului ediţiei 1966/67. Pe un „Tineretului” arhiplin (în plan depărtat se vede Tribuna a Doua), „stegarii” (alb complet) bat Politehnica Timişoara cu 2-1.

Aprilie. Umbrele la Tribuna a Doua de pe „Tineretului” şi artă pe gazon cu Csba Gyorffy (tricou închis) maestru de ceremonie, în Steagul Roşu – U Cluj 1-0.

Mai. Atac „stegar” la poarta craiovenilor, respins de această dată. În final, a fost 1-0 pentru braşoveni.

O fotografie enigmatică. Ar fi din februarie 1967, însă nu se ştie adversarul. Se ştie doar atât: pe „Tineretului”, lovitură de cap şi gol, Marcel Goran
FOTOGRAFUL
Nu se putea încheia acest articol fără a vi-l prezenta pe autorul fotografiile de mai sus, domnul Szabó Sándor