No, dacă ne-am amintit/am văzut cum arătau fanioanele pe care suporterii şi le puteau procura în anii ’80, zic să aruncăm ochi şi asupra fularelor din acea perioadă.
Cum „stegarii” se pot lăuda cu una dintre cele mai vechi galerii din ţară, fularele, steagurile, goarnele şi alte materiale tipice arsenalului de suporter al anilor ’70-’80 nu erau deloc străine Tribunei a Doua braşovene, locul unde stătea galeria echipei. Dacă mi se permite o parelelă, în timp ce italienii au lansat moda fanaticilor de la Peluză, în România acelor ani, cei mai fanatici suporteri se strângeau la Tribuna a Doua a stadionului.
Despre fularele anilor ’80 prea multe lucruri nu sunt de scris. Erau mai groase sau mai subţiri şi aveau scris pe ele, în ambele capete, FCM Braşov sau FCM BV. Sau viceversa: FCM Braşov pe tot fularul şi cu alte decoraţiuni la capete. Iată mai jos câteva fotografii din vremurile noastre cu fularele deceniului opt din secolul trecut.
SUS: Acest stimabil domn, poartă cu mândrie un fular marca „Anii ’80”.
JOS: Acelaşi stimabil domn, alături de un alt stimabil domn, discutând despre meci. Aici se observă mai bine inscripţia „FCM Braşov” de la extremităţile fularului.
SUS: Unul din modele groase. Şi pe faţă şi pe verso scrie „FCM BRAŞOV”, iar la extremităţi are pătrăţele galben-negre.
JOS: O zi tristă cu același fular la gât din ’80 până azi.
Vorba lui Ovidiu, nu că fac pe senilul precoce, dar nu-s multe cluburile din ţară care se pot lăuda cu astfel de piese de… muzeu. Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne închipuim un întreg perete din muzeul dedicat clubului „blindat” cu fulare şi eşarfe din cele mai vechi timpuri şi până azi. Da, aceeaşi reacţie am avut şi eu… „Frumos!”
Am și eu un model mai vechi, scrie „Te iubesc Brașov” pe o singură parte. Nu știu daca e din 70-80 că l-am luat mai demult de la cineva, dar pare destul de în vârstă.