Marşul Triumfal: pregătirea Returului 1979/80

După încheierea turului de campionat 1979/1980 şi o scurtă vacanţă, braşovenii s-au reapucat de treabă în vederea menţinerii în topul clasamentului. De la retrogradarea din 1975, nicicând n-au mai fost jucătorii „stegari” atât de aproape de revenirea în elită.

Presa sportivă era şi ea foarte generoasă cu rândurile acordate echipei de sub Tâmpa care se pregătea să revină în prim-planul fotbalului românesc. O analiză, un interviu cu căpitanul Pescaru şi un interviu cu antrenorul Proca oglindeau starea de fapt sub Tâmpa.

„F.C.M. BRAŞOV – PE DRUMUL LARG DESCHIS, PRIN MUNCĂ ŞI SERIOZITATE, SPRE DIVIZIA A…

… deşi ceilalţi concurenţi nu şi-au spus ultimul cuvînt

F.C.M. Braşov – rezultat al unei metamorfoze nu numai de nume, ci şi de structură a fotbalului din oraşul de la poalele Tîmpei – se înscrie, în istoria competiţiilor divizionare din ţara noastră, cu o performanţă de excepţie: încheierea turului actualei ediţii de campionat fără nici o înfrângere ! De fapt, este singura echipa, din totalul celor 264 de dvizionare A, B şi C, neînvinsă în sezonul din toamna trecută, ea avînd la activ 14 victorii şi trei „remize”, cu un golaveraj, de asemenea, de excepţie: 40-7 !

Recent, am avut ocazia să-i urmărim la lucru, la Călimăneşti, pe fotbaliştii braşoveni, prezenţi la pregătiri în următorul lot: portari: Clipa şi Balaş; fundaşi: Papuc, Vărzaru, Naghi, Panache, Pescaru şi Manciu; mijlocaşi: Chioreanu, Şulea, Furnică, Popescu, Gherghe şi Bucur; înaintaşi: Paraschivescu, Benţa, Boriceanu şi Ciobanu. Vizita noastră a coincis cu un moment de vîrf al instruirii lor din această perioadă în care durata totală a antrenamentelor atingea o cifră cu justificate pretenţii de record, aproximativ 240 minute pe zi !

„Întotdeauna am pus mare accest pe această lună ianuarie, spunea antrenorul N. Proca. De astă-dată, dificultatea cea mare n-a mai constituit-o monotonia inerentă a solicitărilor, poate nici prezenţa doar episodică a mingii, ci faptul că mai bine de jumătate din efectivul jucătorilor – cei noi veniţi în vara anului trecut – nu au fost obişnuiţi cu o mare cantitate de efort. Unii au avut impresia chiar, la un moment dat, că sînt la capătul puterilor şi au vrut să abandoneze cursa pregătirii. Treptat, însă, am reuşit să-i fac pe toţi să treacă un aşa-zis „prag al neputinţei” şi să lucreze într-un regim fără concesii, fără menajamente, singurul care ne poate garanta reuşita finală”.

Reuşita finală. Acesta este gîndul care preocupă permanent şi pe antrenorii şi pe jucătorii echipei braşovene. Şi cu toate că F.C.M. are larg deschis, ca niciodată în ultimii cinci ani, drumul spre prima divizie, antrenorul N. Proca – lucid şi obiectiv cu sine însuşi – consideră că greul încă nu a trecut. De ce? „Mai întîi pentru că F.C. Constanţa rămîne, în continuare, un adversar valoros, capabil să se regăsească oricînd şi să revină pe primul plan al duelului nostru sportiv. În al doilea rînd, cu noi toate echipele se vor mobiliza şi vor juca, în retur, peste valoarea lor obişnuită din campionat. În sfîrşit, mai sînt printre jucătorii noştri şi unii care cred că cele şase puncte avans de acum sînt suficiente pentru promovare. Or, pînă atunci, mai este încă o jumătate de campionat, un retur greu pe care-l poate uşura, treptat, doar pregătirea noastră bună de acum şi buna comportare a echipei, meci de meci”.

La cumpăna dintre un sezon cu frumoase realizări şi un altul plin de speranţe şi promisiuni, F.C.M. Braşov munceşte din greu acum, ştiind că numai aşa, la vară, la ceasul scadenţei campionatului, va putea culege rodul mult aşteptat: revenirea în A.

Mihai IONESCU”

Foarte cumpătat în declaraţii domnul Proca în pauza dintre tur şi retur. Şi pe bună dreptate! Căci, la urma urmei, ce înseamnă şase puncte? Înseamnă trei victorii (pe atunci, o victorie valora două puncte), care pot fi uşor recuperate de constănţeni pe fondul automulţumirii braşovene. Automulţumirea pe care Nicolae Proca, printr-o pregătire fizică severă o dorea eliminată din start, pentru ca băieţii săi să înceapă returul ca şi cum atât ei cât şi constănţenii ar porni de pe picior de egalitate.

 

Dacă am văzut punctul de vedere al antrenorului principal al echipei, să vedem, într-un material semnat de acelaşi Mihai Ionescu, ce spunea în ianuarie 1980 căpitanul „stegarilor”, legendarul Nicolae Pescaru.

Dialog de sezon

N. PESCARU: AŞ VREA SĂ MĂ RETRAG DIN FOTBAL, LA 40 DE ANI, DIN… DIVIZIA A

Nicolae Pescaru, căpitanul echipei F.C.M. Braşov, este, la ora actuală, decanul de vîrstă al fotbalului divizionar. Peste puţin timp, la 27 martie, va împlini 37 de ani, douăzeci dintre aceştia  fiind petrecuţi, ca jucător, în oraşul de la poalele Tîmpei şi în cadrul aceleiaşi formaţii care, ieri, i-a deschis drumul afirmării iar azi îl consideră încă un om de bază în primii său unsprezece.

 • Cum s-ar zice, eşti un caz de excepţie. „Ca longevitate, da. În ceea ce priveşte stabilitatea, mai sînt două exemple, tot la F.C.M Braşov, care mă depăşesc în durată: N. Proca, cu 29 de ani de activitate, ca jucător şi antrenor şi dr. L. Taus, fost multiplu campion naţional la atletism, care n-a părăsit clubul din anul legitimării sale, în 1939 la U.A.B., şi care din 1959 activează neîntrerupt ca medic al echipei noastre.”
 • Ce te-a făcut să „ţii” pînă acum? „Nu fumez, nu beau cafea, şi nici alcool, nu pierd nopţi. Duc o viaţă sportivă normală şi mă pregătesc întotdeauna conştiincios.”
 • Ai la activ 301 prezenţe în Divizia A. Dacă Steagul roşu nu retrograda, în urmă cu cinci ani, acum poate ai fi fost în măsură să ataci impresionanta cifră de 500 de meciuri jucate în primul eşalon… „Aveam oricum această posibilitate, dacă aş fi plecat din Braşov în 1975, cînd echipa a căzut în „B”. Am preferat însă să rămîn pe poziţie şi să lupt nu pentru o performanţă personală, ci pentru o reabilitare colectivă de care acum sîntem atît de aproape”.
 • Ce spui de F.C.M. Braşov? „E mai… braşovean, în primul rînd. În ansamblul lotului, tinereţea se îmbină cu experienţa şi există o tendinţă accentuată spre practicarea unui fotbal modern”.
 • Cum suporţi solicitările pregătirii actuale? „Bine. Mai bine decît s-ar crede. Şi asta pentru că n-am fugit niciodată de efort, pentru că am fost obişnuit cu munca grea şi în pregătire, şi în joc”.
 • Eşti un jucător, cum se spune, complet. Ce post n-ai jucat în echipă? „Portar. În meciuri oficiale, bineînţeles. La antrenament m-am descurcat binişor şi cu tricoul cu nr. 1”.
 • Ai fost pînă acum în situaţia de a renunţa la fotbal? „Niciodată. Era să mă lase, în schimb, genunchiul drept, în 1976, dar evitînd atunci operaţia de menisc şi tratîndu-mă cu grijă, am trecut – nu fără puţină şansă – de un hop greu în viaţă.
 • Care a fost cea mai mare satisfacţie, ca jucător? „Includerea mea în lotul pentru C.M. din Mexic”.
 • Şi cea mai mare insatisfacţie? „Faptul că am rămas o rezervă mexicană”.
 • Cît speri să mai joci? „Mi-am propus vîrsta de 40 de ani. Sper să ţină.
 • Şi după aceea? „Rămîn tot în fotbal, ca antrenor. Şi tot la F.C.M. Braşov. Încerc să dobor toate recordurile existente de stabilitate. Şi-apoi, unde-i mai bine decît acasă?”

Înainte de a trece la următorul material, iată primele rezultate obţinute de „stegari” în meciurile de pregătire. Mai întâi, în faţa echipei de primă ligă pregătită de Viorel Mateianu, FC Baia Mare, braşovenii câştigă cu 3-1 (Furnică, Paraschivescu şi Pescaru marcatori) pe un „Muncipal” pe care au venit 12 mii de „stegari”. Batem apoi pe Poli. Iaşi cu 1-0, prin golul lui Bucur, reîntors sub Tâmpa din stagiul militar, şi pe Sirena Bucureşti cu 4-0. După toată pregătirea fizică, nu e de mirare că „stegarii” au dus dorul jocului cu mingea obţinând astfel trei succese din trei.

 

În revista „Flacăra”, Ovidiu Ioaniţoaia semna un nou material dedicat aspiraţiilor galben-negre la prima ligă.

Divizia B, seria I: Mai poate pierde F.C.M. Braşov promovarea?

Încheiem astăzi turul nostru de orizont în divizia B de fotbal ocupîndu-ne de situaţia din seria I. Serie pe care, în tur, fostele divizionare A F.C.M. Braşov şi F.C. Constanţa au dominat-o categoric, asigurându-şi un avans apreciabil faţă de restul competitoarelor, 11 şi, respectiv, 5 puncte. În aceste condiţii, e aproape sigur că lupta pentru promovare se va da numai între Braşov şi Constanţa, fiind greu, dacă nu chiar imposibil, de crezut că vreuna din urmăritoare va putea reface în a doua parte a campionatului un handicap atît de mare. Înainte de a da cuvîntul celor în cauză, lui Nicolae Proca, antrenorul principal la F.C.M. Braşov, şi lui Ion Robu, preşedinte la F.C. Constanţa, să reamintim ordinea după 17 etape:

1. F.C.M. Braşov            31 33 +15

2. F.C. Constanţa           25 24 +9

prezentînd, confrom obiceiului, pe prima coloană a clasamentului de mai sus numărul general de puncte, pe a doua, diferenţa de golaveraj, pe a treia, aşa-zisa medie engleză.

E clar că, cedînd doar 3 din cele 34 de puncte puse în joc în prima jumătate a întrecerii, echipa din Braşov a luat o importantă opţiune în bătălia pentru promovare, fără ca asta să însemne, după cum veţi constata,că zarurile au fost aruncate. Iată stenograma discuţiile purtate.

Nicolae Proca:

„Avem prima şansă, dar cîte surprize mai pot interveni!”

– Tovarăşe Proca, din cîte formaţii evoluează în diviziile A şi B, 72 la număr, cea pe care o antrenaţi a izbutit să adune cele mai multe puncte! Cum aţi făcut, cum a făcut?

– Credeţi că e vorba de vreun secret ?!

– Ca să fim sinceri, nu credem nimic, doar întrebăm! Asta e meseria noastră.

– Spre deosebire de alţi ani, în toamna lui 1979, la Braşov s-a muncit temeinic, jucătorii înţelegînd, fiind determinaţi să înţeleagă, că numai prin seriozitate şi dăruire pot aspira la reîntoarcerea în A, visul miilor de suporteri din oraşul de sub Tîmpa, suporteri care n-au părăsit echipa nici în momentele dificile. Întregul lot a răspuns exigenţelor prin ambiţie şi devotament, iar rezultatele n-au întârziat să răsplătească o muncă lucidă, metodică, perseverentă.

– Care au fost, ca să zicem aşa, piesele grele ale formaţiei?

– Nu obişnuiesc să remarc pe unul sau pe altul dintre jucători deşi, fireşte, unii au corespuns integral, iar alţii au mai rămas datori. La Braşov, vedeta echipei a fost echipa însăşi!

– Pescaru, de pildă?

– Pescaru e, la 36 de ani, un exemplu din multe puncte de vedere. La o asemenea afirmaţie am dreptul fără să ezit.

– Vă supără constatarea că nu sunteţi prea vorbăreţ?

– Nu mă supără. Până acum v-am răspuns la toate întrebările, cum m-am priceput. N-am să cad în greşeala,de care mă făresc de atîţia şi atîţia ani, să cred că, în fotbal, vorbele trebuie să fie înaintea faptelor, ce ziceţi?

– Aşa-i, aveţi dreptate. Poate altădată nu vom scăpa ocazia de a discuta mai pe larg, despre starea fotbalului românesc dumneavoastră fiind unul din cei mai redutabili antrenori ai lui, dar scopul nostru este să aflăm, acum, alte lucruri. De pildă, să aflăm dacă vă temeţi de F.C. Constanţa, tovarăşe Proca?

– Mă tem, de ce să nu mă tem?!

– Asta e, de ce? Cînd ai 6 puncte avans, parcă e uşor, nu?

– Pe de o parte e, pe de alta nu e. Sigur, prima şansă ne aparţine, dar cîte se mai pot întîmpla! Consider că, chiar plecînd mari favoriţi, nu putem socoti de pe acum lupta încheiată. Constanţa n-a renunţat, iar returul se anunţă mai greu pentru noi.

– De ce-ar fi returul mai greu pentru F.C.M. Braşov?

– În primul rând, pentru că fiecare echipă va trage, mai ales pe teren propriu, cu dinţii de puncte, numărul acestora împuţinîndu-se. În al doilea rând, pentru că toţi vor încerca să cîştige tocmai în faţa liderului, angajînd contra Braşovului toate energiile şi toate orgoliile. În al treilea rând, pentru că încă nu mă pot pronunţa dacă echipa va prinde o formă corespunzătoare, pe măsura pregătirii de iarnă, mai asiduă ca oricînd.

– În al patrulea rînd?

– Ştiu şi eu? În fotbalul nostru, care seamănă de atîtea ori cu o loterie, pot apărea o grămadă de factori. N-am să insist, bănuiesc că-i cunoaşteţi la fel de bine ca mine.

– În altă ordine de idei, ce noutăţi anunţă pentru retur echipa pe care o antrenaţi?

– O singură noutate, fundaşul Manciu de la Chimia Oraş Victoria.

– Dar Bucur?! Oare am greşit scriind în revistă, mai deunăzi, că Bucur va reveni la Braşov?

– Mijlocaşul Bucur s-a pregătit cu echipa. Dat fiind faptul, că pe 9 februarie, îşi încheie stagiul militar, va reintra din primăvară.

– Angelo Niculescu zicea despre el că e unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei sale, ce părere aveţi?

– Aşa o fi, vom vedea.

– Tovarăşe Nicolae Proca, o ultimă întrebare. Mai poate pierde F.C.M. Braşov promovarea?

– Avem, repet, prima şansă, dar cîte surprize mai pot interveni!”

CUPA MUNICIPIUL BRAŞOV

„În organizara lui F.C.M. Braşov, în perioada 14-17 februarie va avea loc la Braşov competiţia dotată cu „Cupa Municipiului”. La această întrecere, în afară de echipa locală, F.C.M. Braşov, au fost invitate echipele F.C. Bihor, Corvinul Hunedoara şi Delta Tulcea. Meciurile se vor disputa pe stadionul Municipal” (Ilie Ionescu – coresp.) . Astfel suna mica ştire ce anunţa turneul amical ce urma să aibă loc sub Tâmpa.

După ce Steagu’ a trecut de Delta Tulcea cu 4-1 şi Corvinul a bătut cu acelaşi scor pe FC Baia Mare (care a înlocuit-o pe FC Bihor), finala Cupei Municipiului Braşov urma să se joace între echipa locală şi Corvinul Hunedoara. „Duminică s-au încheiat întrecerile primei ediţii a „Cupei municipiului Braşov”. Finala şi-au disputat-o echipele F.C.M. Braşov şi Corvinul Hunedoara. După o partidă de bun nivel tehnic şi cu multe faze spectaculoase, braşovenii au cîştigat cu 2-0 (2-0), prin golurile marcate de Boriceanu (min. 11) şi Papuc (min. 38), intrînd astfel în posesia trofeului.

C. GRUIA – coresp.

Cu acest turneu amical „stegarii” intrau în linie dreaptă în vederea pregătirilor pentru returul sezonului 1979/80, programat să înceapă pe 8 martie 1980. A fi sau a nu fi în Divizia A? Aceasta era întrebarea la care băieţii în galben-negru vor răspunde afirmativ. Rămâne de văzut şi maniera în care au făcut-o.

– VA URMA –


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

3 gânduri despre “Marşul Triumfal: pregătirea Returului 1979/80

 1. Din turul acelui campionat imi aduc aminte cate ceva …
  Cred ca primul meci acasa a fost pe Tineretului cu ICIM. Am ajuns la stadion asa cum eram obisnuit, cu vreun sfert de ora inainte de ora de incepere … si surpriza, am stat la rand la bilete si am urcat in singurul loc unde am fost lasat, in peluza dinstre Mihai VIteazu … Am reusit cu greu sa vad jocul de pe buza peluzei, saltandu-ma pe varful picioarelor sau aplecandu-ma printre alti spectatori, undeori fiind impins pana dincolo de beton, in iarba.
  Nu mai tin minte cine a bagat golurile; la peimul dintre ele, dat in poarta dinspre mine, mingea a trecut prin plasa si Icimistii au pretins ca nu fusese gol. Arbitrul a fost de alta parere. S-a terminat 4 – 0.
  Urmatorul joc pe Tineretului, daca nu gresesc, a fost cu Cimentul Medgidia. Daca nu ma-nsel, la pauza 0 – 0, iar repriza a doua s-a atacat spre Mihai Viteazu. La Medgidia juca un coleg de-al meu de armata, Costica Gache, imi pare bine sa zic ca nu a miscat. In spatele portii, cea dinspre M V, multa vreme a „stationat” un tovaras militian, din dispozitivul de paza si ordine. Pentru ca Steagu nu marca, lumea din peluza (stadionul era tot asa de plic ca si cu ICIM) a inceput sa strige, la inceput timid, dar apoi destul de tare, la acel ofiter de militie, pe care il considera piaza rea. Militianul s-a suparat dupa o vreme, a injurat si a plecat spre tribuna I. Culmea, la cateva secunde Steagu a bagat primul gol. S-a terminat tot 4 – 0.
  Apoi a inceput anul universitar, am plecat la Bucuresti si nu am mai fost la toate meciurile, imi amintesc ultiumul sau penultimul jos, pe Municipal, in cadrul unui festival sportiv.
  S-a intrat fara bilet, am vazut tot felul de sporturi de masa, iar meciul vedeta, cu Portul Constanta, a fost de fapt la categoria „etc.”. Mi se pare ca am fost condusi, iar golul de 1 -1 a fost dat de „Chioru” (Chioreanu) (spre sa nu incurc editiile de campionat). Asa a si ramas, egal unu, dar Steagu era deja promovat, nu mai conta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.