1974 – un retur pentru „medalia de bronz”

An prolific pentru stegari, 1974 a insemnat clasarea pe treapta a treia a podiumului diviziei A, performanta reeditata doar in editia 2000-2001. Daca saptamana trecuta am vorbit despre dubla cu Besiktas, astazi,tot cu ajutorul colectiei ziarului „Drum Nou”, vom reface parcursul brasovenilor in returul 73-74.Retur ce avea sa deschida drumul spre participarea in cupele europene.

Debutul sezonului de primavara n-a fost de bun augur  pentru stegari: infrangere cu 0-1 la Arad in fata UTA. Autogolul lui Anghelini(min. 22) a fost si singurul gol al partidei. Eforturile mijlocasilor Cadar si Gergely au mai impins echipa in fata, dar indolenta atacului, in special Anghel, ne-a privat de un rezultat mai bun. Dupa aceasta etapa de debut a returului, Steagu’ se afla abia pe locul 9, departe de podium.

Peste o saptamana, pe un Tineretului plin (15.000 de spectatori), stegarii fac un meci excelent si inving cu 2-0 marea echipa a Craiovei. Oltenii, cu Oblemenco, Stefanescu, Boc si Balaci aveau sa cucereasca, in premiera, titlul in acea editie. Golurile au venit pe final, Gyorfi (75) si Pescaru(83). Veteranul Jenei bifa a 300-a partida in prima liga.

Etapa a 22-a aduce la Brasov echipa Litoralului, FC Constanta. adversara directa in lupta pentru locurile europene. 12.000 de suporteri au sperat pana in final la o victorie. Victorie ce avea sa vina in min. 88, gratie fundasului Anghelini..O victorie absolut meritata, tinand cont ca raportul suturilor a fost 14-5, iar al cornerelor 16-1 ! Dupa acest succes, Steagul Rosu urca pe locul 5 in clasament, egaland Constanta la puncte, 24, cu unul mai putin decat FC Arges, locul 3.

Pe 7 aprilie, derbiul etapei, Steagul Rosu – Dinamo se joaca cu tribunele arhipline. Cele mai bune echipe ale primaverii furnizau un meci bun si echilibrat incheiat la egalitate 0-0. ‘Drum Nou” titra : „Solistii primaverii si-au impartit punctele si aplauzele unei asistente record”, publicand si o fotografie de la meci.

Dupa Dinamo, urmeaza Steaua!  28 aprilie.Primul meci oficial pe noua si moderna, pentru vremea respectiva, arena din Ghencea. Atunci, ca si acum, rivalitate mare intre stegari si stelisti. Brasovenii au jucat din nou excelent, terminand la egalitate 2-2, dupa ce au condus de doua ori, 1-0 si 2-1. Pentru noi au marcat Papuc (3) si Gyorfi (52), iar pentru gazde Nastase(40) si Smarandache (75). Stegarii au avut parte de o atmosfera extrem de ostila din partea celor 30.000 de spectatori, de un arbitraj „de mana a saptea”, cum scria cronicarul, care a tras pe fata cu gazdele, si de niste jucatori adversi dispusi la multe duritati pe teren. Gyorfi iese grav accidentat de pe teren in min.83, Olteanu este lovit cu pumnii de Tataru, iar portarul Purcaru scapa nevatamat dupa ce o sticla este aruncata spre el din peluza stelista. Steagu’ a aliniat echipa standard a acelui retur: Purcaru – Harlab,Jenei, Olteanu, Anghelini – Cadar, Papuc, Serbanoiu – Anghel, Pescaru, Gyorfi ( Fanici 83).

Seria buna continua cu un 3-0 sec cu CFR Cluj. Patru suturi, trei goluri: Pescaru (13), Anghelini (15), Gergely (75). La acest scor, antrenorul Proca si-a permis sa-i arunce in lupta si pe tinerii Naghi si Rusu.

Ultima parte a campionatului este gestionata foarte pragmatic de catre stegari. O serie de trei victorii consecutive( et.29-31) le consolideaza pozitia de UEFA. Prima dintre ele, cu Poli Timisoara acasa, obtinuta cu ceva emotii, stegarii revenind de la 0-1 prin golurile mijlocasilor Serbanoiu (35) si Cadar (82), cei mai buni de pe teren. A urmat o deplasare infernala la Ploiesti, vechea rivalitate dintre cele doua cluburi, cat si nevoia de puncte, generand un meci aprig disputat. Castig de cauza au avut brasovenii, victorie cu 1-0, spre disperarea gazdelor si a celor 20.000 de gazari din tribune. In ciuda absentelor lui Pescaru si Gyorfi, stegarii au marcat prin „individualistul” Anghel (in sfarsit !) in min.54. Si-a intrat, apoi, in rol portarul Purcaru, acesta facand cea mai buna repriza sub tricoul galben-negru. Urmatorul meci, pe Tineretului, cu Politehnica Iasi –  ultima clasata, a fost mult mai greu decat se astepta toata lumea. Ploaia si terenul greu au ingreunat misiunea stegarilor. A fost totusi o noua victorie „scurta”: 1-0 gol Serbanoiu  min.70 din penalty, dupa un fault asupra lui Gyorfi.

Ultimele trei etape. Intai o deplasare la Cluj  contra lui „U’, pentru un 0-0 obtinut cu destula sansa. A urmat un nou meci „afara”, la Piatra Neamt (acolo s-a jucat) impotriva echipei S.C.Bacau. Cum stegarii aveau, in mare parte, locul trei amanetat, au facut un meci modest, pierzand cu 0-1. Golul gazdelor a fost marcat de internationalul Dembrovschi, venit pe final de cariera la Bacau.

In fine, ultima etapa. Dupa infrangerea din Moldova, stegarii devenisera obligati, pentru a-si pastra pozitia a treia in clasament, sa obtina minim un punct in meciul de acasa cu Sportul Studentesc. Totul parea in grafic, mai ales dupa ce Papuc deschisese scorul in min.69. Pe final am trait periculos, oaspetii egaland in min.79 si mai avand si alte cateva ocazii.

Astfel, dupa un retur entuziasmant , stegarii au reusit sa termine competitia pe un merituos loc trei, obtinand dreptul de a juca in Cupa UEFA.Si asta in conditiile in care dupa etapa a 18-a erau pe locul 9. In final sa-i dam cuvintul cronicarului de atunci, Stefan Pervulescu, cel care trage concluziile: ” Aflandu-ne la caderea cortinei, trebuie sa recunoastem ca echipa antrenata de Nicolae Proca a realizat o laudabila performanta. Steagul Rosu merita „medalia de bronz”, care-i aduce participarea in Cupa UEFA”

Conform cronicilor meciurilor, lotul de jucatori folosit in acel retur ii cuprindea pe Purcaru,Hirlab,Jenei, Naghi,Mateescu,Olteanu, Anghelini,Cadar, Papuc, Serbanoiu, Gergely, Anghel, Pescaru, Gyorfi, Fanici, Rusu.

E drept, din aceasta cronologie lipsesc referiri la meciuri cu echipe ca Rapid, Arges sau Jiul. Am folosit doar ziarele aflate in arhiva.

Retinem ca in acel sezon Stegul Rosu avea o echipa extrem de valoroasa si un public pe masura, prezent pe stadion in numar mare meci de meci.

Postez, in  incheiere, fotografiile tuturor articolelor, atat pentru cei care au curiozitatea si rabdarea sa le citeasca, cat si pentru arhiva „La Stegaru’  „.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

4 gânduri despre “1974 – un retur pentru „medalia de bronz”

  1. Ce festin! Mulțam fain, Adi!

    Bag de seamă că iar ai trecut pe la Bibliotecă. Ce frumos vor sta articolele astea pe pereții muzeului dedicat Steagului. Nu încape nici o îndoială, trebuie să facem să existe așa ceva.

  2. Pana la realizarea unui muzeu sau bar al stegarilor, mai am un proiect care cere multa migala. E vorba de downloadarea de pe youtube a tuturor clipurilor care fac referire la Steagul Rosu ( rezumate, jucatori, suporteri, atmosfera, declaratii etc) si arhivarea lor dupa anumite criterii. Deocamdata s-au strans vreo 5GB de material, vreo 160 de clipuri.

  3. Felicitari pentru acest articol.
    Scrii la un moment dat ca „……antrenorul Proca si-a permis sa-i arunce in lupta si pe tinerii Naghi si Rusu”. Ei bine, daca Nelu Naghi avea la acea data 19 ani, Leon Rusu avea 29 impliniti, deci nu era chiar tanar si nici nou la echipa, evoluand prima data pentru Steagu in anul 1967.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.