Steagu’ – Petrolu’ | din ’57 până-n ’88 şi puţin după

Am nimerit s-o dăm parte-n parte cu petroliştii când aceştia începeau seria de două titluri de campioană la rând. Noi, nişte nou-promovaţi. Ha! A fost 3-0 pentru ei pe terenul nostru în primul an, iar în sezonul următor au scăzut norma cu un gol. Mdea, n-am reuşit în primele două sezoane să le dăm gol pe terenul nostru. Dar să ne consolăm cu faptul că în 1958, pe 13 aprilie, Zoltan David marca în ’62 pe terenul ploieştenilor. Victorie în sufrageria viitoarei campioane, tot e ceva!

În sezonul când am terminat pe locul 2 (1959/60), ambele meciuri s-au terminat 1-1, Gheorghe Bârsan reuşea primul gol pe „Tineretului” contra Petrolului, în vreme ce la Ploieşti autorul reuşitei noastre a fost Călin Gane.

În anii 1960 s-a mai echilibrat disputa, şi după o bătaie cruntă (1-4) a urmat revanşa; nu la fel de cruntă, dar e un început şi 3-1; Fusulan şi dubla lui Campo din 1962 menţinând Steagul pe primul loc în clasament, cu un avans de 4 puncte care părea să-i fi scos pe „găzari” din lupta pentru titlu.

1964, 22 aprilie. SR-Petrolul 2xxx

1964, 22 aprilie. „Stegarii” (şorturi negre) îi bat pe „găzari” cu 2-0, prin autogolul lui Hălmăgeanu şi reuşita lui Szeredai. Un „Tractorul” arhiplin savurează victoria. foto de Szabó Sandór

Vasile Szeredai marcase al 3-lea său gol contra Petrolului, iar aceasta era şi a 3-a victorie braşoveană la două goluri, după 3-1 în 1961/62 (Fusulan şi dublă Campo) şi 2-0 în sezonul următor (Necula şi Selymesi). Şi dacă tot veni vorba de Dorin Necula, acesta a înscris doar în victorii. După „debutul” din 1962, mai marchează într-un 2-1 din 1965 (deschidere de scor), ultimul gol în poarta ploieştenilor fiind reuşit într-un thriller din ultima etapă a campionatului 1969/70, încheiat 4-3.

Mai departe, vom vedea că Universul are un fel amuzant de a se exprima. În meciul din 1970 în care Necula reuşea al 3-lea său gol, Alexandru Gergely făcea hattrick-ul. A devenit cel mai bun marcator „stegar” împotriva ploieştenilor curând (sezonul 1971/72), când face dubla într-o victorie cu 3-0 din 1971.

Alexandru Gherghely.jpg 1111

Alexandru Gergely md. 1970 – golgeterul „stegar” al confruntărilor Steagu’ – Petrolu’

Nimeni nu a reuşit să-l depăşească pe Gergely, doar unul s-a apropiat şi doar unul l-a egalat. Cel care s-a apropiat a fost Stelian Anghel, fiul oraşului, care a înscris 4 goluri, fiind unul din abonaţii la buturile ploieştene în anii ’70. Primele goluri le-a reuşit în returul ediţiei 1972/73, contribuind cu o dublă la un 4-0 care ne făcea chit cu vecinii din sud, după ce în 1970 ne încălecaseră şi ei la fel. În sezonul următor, când Braşovul reuşeşte să se califice pentru cupele europene, extrema dreaptă Stelian Anghel marchează iarăşi două goluri „găzarilor”. Primul într-un 3-0 din tur, pentru ca la retur să fie primadonna, aducând cu golul său o victorie decisivă în lupta pentru primele locuri.

Cel care l-a egalat pe Alexandru Gergely a fost Nicolae Pescaru. Primul gol l-a marcat în toamna lui 1966, într-un 2-2 pe „Tractorul” care stipula echilibrul perfect dintre echipele româneşti care în acel an înviseseră mari cluburi europene, Espanyol – „stegarii”, Liverpool – „găzarii”. Un an mai târziu, Pescaru înscria o dublă în victoria cu 3-2 (celălat marcator a fost Gyorffy), iar după promovarea din 1969, acelaşi duet Pescaru-Gyorffy asigură victoria (2-0) din primăvara lui 1971. Gyorffy a realizat un total de trei goluri în poarta petroliştilor. În afara celor două menţionate mai înainte există şi reuşita din remiza de la Ploieşti, 1-1, din primăvara lui 1967. Revenind la Marele Pescar, acesta a reuşit al 5-lea gol „găzar” în categorica victorie cu 4-0 din 1973, căpitanul „stegar” închizând tabela.

Să nu-l uit pe Ion Mateescu, fundaşul golgeter, care a contribuit cu un gol în acel succes cu 4-0 şi cu o dublă în 3-0-ul din toamna lui 1973.

În 1974, Steagu’ mergea în Europa şi Petrolu’ retrograda. Un mai târziu aveam şi noi să luăm pe nedrept drumul „B”-ului, fapt ce a făcut ca reîntâlnirea dintre cele două mari cluburi să aibă loc abia peste aproape zece ani, în ediţia 1982/83. „Stegarii” bat „găzarii” cu 5-1 (Lăcătuş, Boriceanu, Batacliu şi dublă Paraschivescu), având astfel 2-1 la capitolul victorii la 4 goluri.

Linia generală a confruntărilor Steagu’ – Petrolu’ între 1957-1988 arată astfel:

40 de meciuri; 15 victorii Steagu’; 9 egaluri; 16 victorii Petrolu’; golaveraj  47-48

Şi puţin după

23 mai 1990. FCM Braşov joacă acasă cu Petrolu’ şi are nevoie de victorie pentru a rămâne în prim-planul luptei pentru cupele europene. Se întâmplă invers şi pierdem cu 2-3 un meci al naibii de dubios. Au marcat pentru noi Mandoca şi Pârvu.

Ionuţ Pârvu a mai marcat două goluri contra ploieştenilor, într-o înfrângere cu 1-4 în noiembrie 1991 şi o victorie cu 2-0 în primăvara lui 1992.

Made by Samsung DVC

Cristi Vasc sau „No, dacă-i musai, GOL!”

Un fotbalist care s-a apropiat de Gergely şi Pescaru a fost Cristi Vasc, care a marcat primele goluri contra „găzarilor” pe 6 mai 1995, reuşind o dublă în victoria cu 3-2, care aduce echipei puncte importante pentru salvarea de la retrogradare. Cinci ani mai târziu, în octombrie 2000, Vasc era decisiv în jocul de pe teren propriu, aducând cu golul său o importantă victorie în campania de calificare pentru cupele europene după o pauză de 27 de ani. Sezonul următor Vasc joacă iarăşi rol de om decisiv, înscriind golul 2 în remiza 2-2 de pe vechiul „Ilie Oană”, care practic asigura menţinerea Steagului şi retrogradarea Petrolului.

Golgeterii „stegari” în meciurile cu Petrolul Ploieşti

1. Alexandru Gergely – 5 goluri marcate în 2 meciuri

2. Nicolae Pescaru – 5 goluri în 4 meciuri

3. Stelian Anghel – 4 goluri în 3 meciuri

4. Cristi Vasc – 4 goluri în 3 meciuri

5. Ion Mateescu – 3 goluri în 2 meciuri

6. Vasile Szeredai – 3 goluri în 3 meciuri

7. Dorin Necula – 3 goluri în 3 meciuri

8. Csaba Gyorffy – 3 goluri în 3 meciuri

9. Ionuţ Pârvu – 3 goluri în 3 meciuri

Mai e un al 10-lea „stegar”, Mugurel Buga pe numele lui, care şi-a deschis contul cu o dublă în victoria cu 4-1 din primăvara lui 2004, fiind totodată şi omul care a marcat în ultima victorie împotriva găzarilor, în septembrie 2011.

gol buga

Momentul dinaintea extazului. Mugurel „Pele” Buga construieşte o scăriţă peste portarul ploieştean şi înscrie golul ultimei victorii braşovene. Bogdan Străuţ (plan îndepărtat), actualul fundaş lateral „stegar”, priveşte neputincios. foto de Bogdan Bălaş

Buga este încă în activitate şi chiar dacă nu a avut un tur prea reuşit, este unul din oamenii în care braşovenii îşi pun mari speranţe pentru confruntarea cu Petrolul din finalul acestei luni. Deşi ploieştenii sunt favoriţi cerţi, „stegarii” n-au voie să cedeze fără ripostă.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

10 gânduri despre “Steagu’ – Petrolu’ | din ’57 până-n ’88 şi puţin după

  1. Tatal meu era prahovean si „tinea” cu Petrolul … exact cand juca cu Steagu, ca sa-mi faca mie in ciuda. Imi amintesc cu nostalgie de vremea cand ne certam in lege in timpul meciurilor descrise mai sus. Sigur, la un moment dat am mai crescut si eu, si am inteles cate ceva, dar „certurile” noastre au continuat. Era ca un fel de ritual …

    • Frumos articolul, nu stiu cum de mi-a scapat pana acum. Cred ca il cunosc pe Andrei Veres. A facut scoala generala la nr. 8 (Harmanului-Verii). Un tip blond, asa-i?

      • @Sasu. Nu mai ştiu exact pe unde stătea Andrei, dar era un tip blond, nu foarte înalt şi era bun prieten cu băiatul lui Gyorffi. Noi am absolvit liceul în 1984.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.