ANII 90 | Gabor Gerstenmajer

Pentru că îmi spunea mai demult un vizitator al blogului că ar dori să citească și articole care să aibă în prim-plan eroii „stegari” ai anilor ´90 mi-am dat seama de un lucru: spre deosebire de anii ’60, ’70 şi chiar ’80, din care v-am mai expus oareşce povestioare şi istorii, la capitolul „anii ’90”, deşi sunt mai aproape de zilele noastre, stau destul de prost. Mă gândesc că într-un fel e şi vina mea că nu i-am adus în discuţie, iar arhiva blogului stă mărturie pentru toate poveştile fantastice ce le-am descoperit de la simpla punere în discuţie a unei teme.

Așadar, haideți să vedem cam cum stă treaba cu nebunii ani ’90 şi cum s-a scris istoria Steagului în acel deceniu. Contribuţia voastră prin comentarii care să completeze povestea anilor ’90 va fi, ca de obicei, bine-venită.

Articolele vor merge în ordine aleatorie, fără a respecta vreo cronologie anume. „Tunarul” Steagului de la începutul anilor ’90, sătmăreanul Gabor Gerstenmajer (n. 13 septembrie 1967), este eroul primului episod dintr-o serie, sper eu, cât mai lungă. Gerstenmajer a îmbrăcat tricoul echipei de sub Tâmpa în sezonul 1990/91 (de fapt a fost singurul său sezon sub galben-negru), venind de la Victoria Carei, după ce-şi făcuse junioratul la Olimpia Satu Mare.

În unicul său sezon petrecut sub Tâmpa, tânărul atacant braşovean în vârstă de 23 ani reuşea să intre în „Pantheonul Stegar” graţie celor 15 goluri înscrise de-a lungul campionatului în cele 31 de meciuri jucate. De ce erau aşa de speciale acele goluri? Păi din mai multe motive:

1. Egala recordul de cele mai multe goluri reuşite de un „stegar” într-un singur campionat – stabilit de Nicolae Pescaru în 1972/73 (trecuseră ceva ani, nu?)

2. Devenea primul „stegar” din ultimii aproape 20 de ani care urca din nou pe podiumul golgheterilor României – locul trei pentru Gerstenmajer în acel sezon. Ca fapt divers, se prea poate ca Gersten-gol să fie primul „stegar” ce marchează pentru echipa care din vara lui 1990 îşi schimbase numele din FCM Braşov în FC Braşov. Până la edificare, e cert că în primul meci oficial din istorie jucat sub numele de FC Braşov, pe 12 august 1990, unul din cele trei goluri ale victoriei în faţa Interului din Sibiu a fost opera sătmăreanului.

După frumosul sezon sub Tâmpa, „graţie” unui manageriat care avea doar interesul buzunarului propriu şi mai puţin al clubului şi oraşului (Romică Paşcu era tovarăş bun cu Vasile Ianul de la Dinamo)), Gabor Gerstenmajer ajunge în Capitală unde avea să devină golgheterul sezonului 1991/92 cu 21 de goluri. Climax-ul carieriei bucureştene avea să-l atingă în returul meciului jucat de dinamovişti în Cupa UEFA cu Sporting Lisabona, când a înscris ambele goluri ale calificării (întorcând de la 0-1 în tur), reuşita decisivă venind în minutul 115 al prelungirilor. Amănunt interesant, Gerstenmajer („Sasul”) a fost coleg în Bucureşti cu un alt jucător lansat la Steagu’, Tibi Selymeş.

După două sezoane în „Groapă” şi trei meciuri sub tricolor, Gabor Gerstenmajer a luat drumul Elveţiei, jucând fotbal pentru câteva echipe din Ţara Cantoanelor şi stabilindu-se acolo după retragerea din activitatea fotbalistică. Are o soţie şi un fiu.

P.S. http://mysport.gsp.ro/apps/concurs/index.php?req=widget/113/   <<< votează “La Stegaru’ ” în concursul Blogul Sportiv al anului 2011. Poţi vota în fiecare zi, până pe 14 februarie, de pe un un singur IP. Mulţam fain!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.