Cum a fost la întâlnirea cu Şumudică?

Returul campionatului a început mai devreme la Braşov, la pizzeria 4 Amici din spate de la Onyx, acolo unde suporterii stegari şi antrenorul Marius Şumudică s-au întâlnit pentru a discuta despre Steagu’, despre tinerii Steagului, despre noile achiziţii, despre cantonamentul din Antalya şi despre primele etape de campionat.

Ca un veritabil meci de fotbal, întâlnirea organizată de 7Sport.ro şi La Stegaru’ a debutat cu un schimb de fanioane. Bine, n-au fost chiar fanioane propriu-zise. Antrenorul a primit din partea suporterilor o eşarfă galben-neagră, iar acesta le-a oferit la schimb promisiunea că va face tot posibilul pentru ca în campionat să bată Rapidul. „Acolo am crescut, acolo am jucat, acolo am cunoscut satisfacţii, dar vreau să-i batem la Braşov. Asta îmi doresc cel mai mult! Nu se pune problema să trădez sau prostii din astea. Vreau să fac mai mult decât au făcut ceilalţi înaintea mea. Să nu vă îndoiţi niciodată de mine. Nu voi trăda!”

Evident, motivul pentru care în interviurile pe care le dă numele echipei alb-vişinii apare mai des decât cel al echipei ce o antrenează nu a fost lăsat uitării. „Nu ascund faptul că intru pe site-uri şi că citesc ceea ce se scrie sau ce mai comentează unul sau altul. Vorbesc despre Rapid pentru ca lumea să înţeleagă odată că eu nu mai am nici o treabă cu ei, că eu mă dedic Braşovului. Subiectul e închis!”

Legat de patronajul lui Ioan Nicolae Şumudică a declarat următoarele: „Evident că sunt probleme cu banii. Dar Ioan Nicolae reuşeşte totuşi să ţină această echipă, să plătească salariile jucătorilor. Spre exemplu, acum urmează să livreze salariile pe ianuarie, iar ieri (n.r. 28 februarie) au fost plătite taxele şi impozitele pentru ca echipă să primească licenţa în sezonul următor”.

Odată lămurite aspectele tehnice, ca să le spunem aşa, fără de care un club de fotbal profesionist nu poate funcţiona la parametri optimi, am vorbit şi despre fotbalul propriu-zis. În mod categoric, Şumudică este un tip pentru care fotbalul reprezintă totul şi căruia i se dedică în întregime, iar faptul ăsta cred că-l putem lua ca pe o garanţie a muncii sale aici la Braşov. „Le induc jucătorilor agresivitate pentru a da tot ce au mai bun din ei şi pentru ca la final publicul să-i aplaude, fie că e victorie sau înfrângere. Meciurile amicale contează foarte mult, i-am pregătit să „moară” pe teren”. Cu privire la reprofilarea lui Alexandru Mateiu din postul de mijlocaş în cel de fundaş lateral dreapta, antrenorul Marius Şumudică a opinat: „E un jucător puternic, are picioare bune, are capacitatea să urce şi să facă banda dreaptă. În Antalya l-am folosit pentru că Ciupe şi Velayos erau accidentaţi. Cred mult în el, ştiu că poate ajunge un fundaş-dreapta bun. Prin această schimbare am vrut să-i dau şansa să facă ceva nou, ceva ce-i place, să-şi găsească locul în teren”. Antrenorul este mulţumit de randamentul oferit de Mateiu şi şi jucătorul s-a acomodat foarte bine în noua postura, fapt ce nu poate fi decât îmbucurător în vederea reluării campionatului, dat fiind că există concurenţă acerbă pe post.

Despre noile achiziţii

Nu mă hazardez când aduc jucători şi nu cheltui bani aiurea. Aduc fotbalişti pe care ştiu că mă pot baza.

„N-am pierdut nimic prin plecările lui Chipciu şi Cristescu, întrucât am câştigat mult prin noile achiziţii. Udoji, spre exemplu, joacă pentru echipă, nu este individualist, şi a renunţat la mulţi bani din partea Astrei pentru a veni la Brşaov şi a juca fotbal. Coechipierii ţin foarte mult la el”. Cu privire la alegerea tricoului cu numărul 1 de către bulgaro-nigerian: „E nebun! Nu-i sănătos! El şi-a ales numărul 1 pentru că acelaşi număr l-a avut şi când a câştigat campionatul în Bulgaria”. Revenind la noii sosiţi sub Tâmpa.

„Ilijovski – vârf puternic, golgeterul Macedoniei, l-am urmărit şase luni. Simte poarta, simte golul, e un marcator înnăscut, doar e în echipa Naţională a Macedoniei”.

„Davide Dias – e un mijlocaş de creaţie foarte bun, dar îmi e cam greu cu el, ştiţi de ce? Pentru că ar lua mingea să doarmă cu ea sub pernă dacă ar putea. Trebuie să-l învăţ să dea drumul mai repede la minge”.

„Alonso – este un jucător util, pentru că poate juca la mijloc atât în zona centrală cât şi pe partea stângă, dar încă nu este 100% apt să fie titular”.

„Diogo – îl cunosc foarte bine pentru că a jucat la Buzău, iar prin venirea sa avem postul de fundaş central acoperit”.

Despre juniori şi oraş

Cantonamentul din această iarnă a adus suporterilor o surpriză cu care au fost mai puţin obişnuiţi în ultimii ani, anume o puternică infuzie de elemente locale. Juniorii au fost opriţi cu toţii în lotul pentru retur, dându-le astfel ocazia să dobândească încredere şi experienţă pentru ca în viitor să se poată impună în primul 11. „Am oprit juniorii pentru a creşte alături de echipă. Le voi da şi posibilitatea să joace. Un junior trebuie să crească pe lângă jucători maturi, nu pot juca trei deodată”. Staţi liniştiţi, gură-bogată Pricop s-a întors la Tărlungeni.

La întrebarea „după ce a trecut munţii, schimbând echipa, publicul şi oraşul, va încerca oare Marius Şumudică să se schimbe şi el?” răspunsul a fost tranşant: „N-am cum! Când începe antrenamentul sau meciul mă transform”. Despre oraşul în care activează momentan, numai de bine: „E un oraş frumos, liniştit, cu oameni inimoşi, mă simt bine aici, este un oraş care-mi place.  Înaintea banilor, vreau ca eu să mă simt bine şi să-mi pot face treaba aşa cum trebuie. Când aud tot stadionul cum strigă de FC Braşov, creşte inima în mine, şi aşa vrea să fie atmosfera meci de meci. Braşovul trebuie să devină o echipă care nu pierde acasă. Echipa va câştiga publicul braşovean jucând un fotbal frumos”. Despre temperamentul său hiper-vulcanic din timpul meciurilor, Şumudică a spus că a primit sfaturi chiar şi de la o farmacistă locală, care-l îndemna ca în loc de medicamente să mănânce mai mult din „pâinea asta a noastră din zonă”. 

Despre primele etape

Vineri, Steagul va debuta în retur întâlnind acasă Pandurii din Târgu Jiu, iar în etapa a doua se va deplasa la Bucureşti pentru confruntarea cu Sportul fostului „stegar” Daniel Isăilă.

„Nu-mi creez un alibi din terenul greu care va fi la ora meciului şi din faptul că Pandurii au stat până aseară în Antalya. O să fie un meci foarte greu, la hazard, dar vom da totul. Vreau cel puţin patru puncte din primele două etape. Dacă facem şase, 99% suntem salvaţi”.

Cu privirea la primul 11 pentru meciul de vineri (orele 18), Marius Şumudică se confruntă cu o singură indisponibilitate, cea a portughezului Madeira. „Va lipsi sigur patru meciuri. E o pierdere mare, pentru că dădea foarte multă agresivitate echipei.”

Despre viitor

La sfârşitul campionatului expiră contractul lui Marius Şumudică cu FC Braşov. Continuarea aventurii sale sub Tâmpa sau renunţarea la postul de principal depind de câteva lucruri: „Dacă termin acum în primii zece, vreau ca la anul să mă bat la primele locuri. Toţi jucătorii aduşi acum au semnate pe un an şi jumătate. La Braşov mă simt extraordinar şi vreau să fac şi performanţă, nu să mă gândesc la retrogradare. Jucătorii sunt aduşi pentru a rezolva acest sezon, dar pentru a face performanţă la anul”.

Aşadar, viitorul pare să sune ambiţios pentru clubul nostru, rămâne ca şi patronul să adere mai cu convingere la planurile antrenorului pentru a le transorma în realitate. Până atunci, să luăm totul cu pas cu pas. Iar primul pas îl facem vineri, când de la şase seara Steagu’ joacă contra echipei Pandurii şi trebuie să învingă în ciuda tuturor viscitudinilor atmosferice. Iar noi suporterii trebuie să fim acolo, alături de ei, să-i susţinem. Hai Steagu’ !

Credit foto: Bogdan Ciungara

7 gânduri despre “Cum a fost la întâlnirea cu Şumudică?

  1. Pingback: Şumudică s-a întâlnit cu suporterii braşoveni | Evenimente, Fotbal

  2. Pingback: 10 suporteri au fost la o bere cu Șumudică la Pizzeria 4Amici | Liga Suporterilor Stegari | FC Brașov

  3. Aseara Sumi ne ruga sa fim linga echipa citi mai multi, sa o sustinem, ne promitea atitudine exemplara a jucatorilor si astazi ma duc la 10 sa imi iau bilet si ce sa vezi, pas bilete la T2 ca nu s-a curatat zapada si nu permite jandarmeria vinzarea biletelor. La teren si mai si , munceau „aia” de la Codlea de se „rupeau” , si culmea sefii lor mai iau si bani de la Nicolaie ca nu o fac gratis. Zau ca nu mai inteleg nimic clubul asta a ajuns „stina „fara stapin si toata lumea munceste made in Romania adica se face ca munceste. Expresia e „o vaca de muls” parca i se potriveste lui Nicolaie mai bine ca nici odata. Zau daca mi-a lipsit vreo data mai mult ca acum Kopec, odihneasca-l Dumnezeu.

  4. Bravo Sumi, te tii de cuvint, s-au anuntat abonamentele, l-ai luat pe Olariu, ce zici tu si ceilalti de Tosca fundas stinga 19 ani , lot de tineret, liber de contract de la Navodari. poate ne mai faci o surpriza placuta

  5. Pingback: FC Braşov începe cu dreptul | Liga Suporterilor Stegari | FC Brașov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.