Marketing de club în anii ’80

  În apartamentul mamei mele existà o debara ticsità  Sunt lucruri, adunate in copilaria si tinereţea mea, de care nu ma îndur sa mà despart. Càrţi sau manuale şcolare mai vechi, almanahuri din anii ’70-’80, jurnale, caiete de amintiri, zeci sau sute de discuri de vinil si casete audio, reviste „Cutezàtorii”, „Minitehnicus”, „Flacàra”, „Magazin Istoric”, ziarele Revoluţiei din ’89. Plus „scule” funcţionale, dar de expus la Muzeul Tehnicii: un pick-up, un casetofon deck cu staţia de amplificare aferentà, un magnetofon „Tesla” si un aparat rusesc de developat si màrit poze. Ca o pensionarà onorabilà, obsedatà de ordine şi spaţiu, mama mea mà ameninţà la fiecare curàţenie generalà pe care o face : ” Te rog sà eliberezi debaraua, altfel ţi le arunc pe toate !”.Dupà negocieri intense o conving sà  le mai pastreze, dar asta numai panà la urmatoarea „mobilizare” a ei, cànd scenariul se repetà.

 Acest spaţiu al nostalgiei şi al istoriei personale este ca o cutie cu surprize.La fiecare descindere, descopàr lucruri sau poveşti de care uitasem şi care astàzi apar intr-o cu totul altà luminà. De exemplu, zilele trecute,am avut surpriza, ca într-o pungà galbenà, sà gàsesc mai multe materiale promoţionale ale clubului Steagul Roşu de prin anii ’80. Semn cà atunci lucrurile se mişcau altfel.

  Însàşi punga e de colecţie.Pusà in circulaţie in 1980, are reprezentatà in zona centralà emblema clubului, iar de jur-împrejur sunt dispuse fotografiile jucàtorilor si antrenorilor stegari.Ce-i drept, imprimàrile sunt cam şterse dupà nenumàratele cozi la zahàr, ulei, mezeluri şi lactate la care punga a luat parte.Pungà FCM Braşov, 1980

  Tot în aceeaşi peroadà, clubul lansa o vedere cu lotul de jucàtori care în sezonul ’79-’80 ataca şi reuşea promovarea în prima divizie.Pe verso avem o ştampilà a clubului şi nominalizarea celor din fotografie.

Din pàcate, editorul, în enumerarea celor din ràndul de jos, i-a „sàrit” pe cei din zona centralà. Al patrulea este Gherghe şi nu Gheorghe, al cincelea este Benţa, al şaselea, evident, Pescaru. Iar pe al şaptelea şi al optulea, poate mà ajutaţi voi sà-i identific.

 Dupà un tur entuziasmant, sfàrşitul anului 1980 i-a gàsit pe cei de la FCM Braşov pe treapta a treia a podiumului. Orice suporter stegar era màndru sà-şi afiseze la locul de muncà sau acasà acest calendar :

  Si fiindcà in acea vreme oamenii încà mai citeau càrţi, un semn de carte în culorile galben-negru era un accesoriu bine-venit.

  În fine, un alt calendar, de aceastà datà pe 1988, cu un lot în care apar Nelu Naghi, Eugen Moldovan, Marin Barbu, Mandoca, Polgar, Pàtru, Gyorfi jr.( al 5-lea de la stànga, ràndul de sus) conduşi de antrenorul Costicà Ştefànescu.

  Chiar dacà nu se numeau ” directori de marketing”sau de „imagine”, erau atunci oameni în club care îşi fàceau bine treaba. În colaborare cu sindicatele din intreprinderi, se vindeau în fiecare sezon mii de abonamente. Media de spectatori era undeva pe la 12.000-13.000 pe meci, chiar cu recorduri de 25-30.000 inregistrate pe ‘Municipal”. Cu o saptamànà înainte de fiecare meci, oraşul era împànzit cu afişe.Nimeni n-avea cum sa rateze întalnirea cu Steagu’.

  Erau vremuri cànd clubul venea în întàmpinarea suporterilor. Acum sunt aşteptaţi pur şi simplu la stadion, cu indiferenţà şi cu ràceala sloiurilor de gheaţà de la tribuna a II-a.

6 gânduri despre “Marketing de club în anii ’80

  1. Razvane multe din acele articole de marketing erau generatoare de bani negri necontabilizati cu care se faceau diverse plati ale primelor jucatorilor ,transferuri, blaturi. Era o metoda practicata de la C pina la A, acea punga costa 1,25 lei si o primeai ca bilet la valoare de 10 lei. sau primeai un semn de carte ca sa intri pe stadion linga un bilet facut la xerox. calendarele erau date celor de la Roman contra unei cotizatii, costa un astfel de calendar 25 de lei din cite imi aduc aminte, dar in tot raul uite ca asa ne mai aducem aminte si de jucatorii care ne au reprezentat cu cinste. in fotografie daca nu ma insel al saptelea pare a fi Manciu fundas stinga venit de la Orasul Victoria iar urmatorul parca este Spirea atacant de la Tractorul. Acea echipa era facuta prin selectie de la toate divizionarele B si C ale judetului

  2. Ai dreptate, Nae. Cam aşa funcţiona circuitul de produs bani negrii pentru club. In plus, angajaţilor de la Roman li se impunea lunar o cotizaţie pentru echipa de fotbal, indiferent daca erau microbişti sau nu.
    În ziua de azi, în aceasta economie de piata eterogena, e din ce in ce mai greu sa-ti vinzi produsul. Dar sustin incontinuare, ca FC Brasov ( Steagul Rosu ) este un brand zonal mult prea puţin valorificat.
    Noi nu suntem in stare sa vindem abonamente, cate apartamente a vandut Avangarden.

  3. @Adrian Aliman – Ceaușescu încă nu a murit, mult timp după 89 (nu știu dacă nu și în prezent) angajaților de la Prescon li se luau cotizații „voluntare” pentru FCM.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.