Fost-am martorii unui moment istoric

DSC02576

Pentru că nimic nu spune mai bine „vai de p#%a noastră!” decât un stadion gol salutat de 3 jucători. Glumesc, şi Bordea ne-a salutat, iar când portarul ţi-e cel mai bun om într-o înfrângere cu 3-5…

Steagu’ a încasat relativ repede 4 goluri acasă pentru prima oară în istorie. Se întâmpla pe 5 mai 1959, în sezonul de debut al „stegarilor” în prima ligă. Atunci ne-a bătut Dinamo.

Până la retrogradarea din 1975, adică 16 ani, adică pentru destul timp încât să faci un copil, să-l vezi cu buletin şi cu inima frântă după prima lui idilă de liceu, doar Petrolul, Steaua, Farul şi Progresul au mai reuşit isprava de a marca 3 goluri sub Tâmpa şi de a pleca de aici cu toate punctele, iar 4 „boabe” pe teren propriu am mai încasat tot de la Progresul, cândva prin anii ’60, dar atunci şi noi le-am dat 7. Următoarea echipă care a mai reuşit să înscrie de 4 ori la Braşov a fost Sportul Studenţesc, în etapa a 2-a a sezonului 1985/86, când ne-a învins cu 4-1, apoi în submediocrii pentru noi ani 1990, Progresul, Steaua şi… Tractorul au câştigat pe „Tineretului” cu 4-0, acestea fiind de altfel cele mai drastice înfrângeri suferite de „stegari” pe teren propriu în toată istoria lor.

V-aţi prins, da? Pandurii sunt prima echipă care a reuşit să marcheze 5 goluri pe terenul nostru… evăr! Just, asta nu este echivalent cu cea mai severă înfrângere, la urma urmei am pierdut doar la două goluri, dar niciodată în istoria fotbalului „stegar” suporterii care se întorceau acasă de la meci nu au pronunţat cifra „5” în dreptul adversarilor când erau întrebaţi „cât s-a terminat?” de alţi suporteri care n-au reuşit să vadă meciul. Bine, luni seară nu a fost cazul să răspundă nimănui, pentru că nimeni nu a întrebat.

P.S. pt amatorii de statistici, în anii ’80 au mai marcat 3 goluri la Braşov şi au învins următoarele echipe: FC Bihor, Gloria Buzău, Chimia Rm. Vâlcea şi Steaua. În anii ’90, performerele au fost Petrolul, Steaua, Poli. Timişoara, Univ. Craiova şi U. Cluj. După promovarea din 1999 urmează 3 ediţii la rând în care nu pierdem primind 3 goluri acasă, dar vom compensa în următorul campionat, 2003/04, când Dinamo ne dă 4 în thriller-ul 3-4 din toamna lui 2003, apoi Poli. Timişoara ne bate la scor de forfait peste doar două etape. Univ. Craiova de două ori şi Gloria Bistriţa continuă lista, iar după ultima promovare, Univ. Craiova (evident!), Astra şi Concordia Chiajna au mai reuşit hattrick-ul sub Tâmpa. Nu sunt menţionate şi „eşecele” din liga secundă pentru că mi-e lene să caut acum fişierele cu anii de B.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.