Un oraş, o echipă…

de Marian OLAIANOS

Chiar foarte, foarte exact nu mai ştiu de când ţin cu Steagu’. Îmi aduc aminte ziua primului meci, stadionul, oamenii din tribună, dar azi am sentimentul că nu de atunci ţin cu ai mei. Cred, sunt sigur de asta, că ţineam dinainte. N-am avut nevoie de acea primă zi, de acel prim meci, fusese de ajuns să aud de Steagu’ Roşu pe stradă, la mine în Bartolomeu, ori poate Taicutu’, tatăl tatălui meu, acolo, la Dumbrăviţa, unde creşteam, să-mi fi spus întâia dată. Poate acolo. Sau poate pe stradă, în Bartolomeu, alergând, prin ’81-’82, o minge. Poate tata. Poate Taicutu’. Sau poate altcineva. Sigur e că Steagu’ era în gândul şi în mintea şi în sufletul meu încă de la prima respiraţie. Cred că aşa e cel mai corect să spun. Ştiţi şi voi, prieteni:

Şi la început a fost… Steagu’! Deşi munţii care-l înconjurau existau, deşi apele erau, deşi oamenii care să-l primească şi să-l iubească erau. Poate de aceea a şi prins echipa noastră: erau oameni pregătiţi s-o iubească. A fost ceva religios în iubirea asta paradoxală pentru o echipă muncitorească şi cred că şi aici a fost ceva care a însemnat o fundaţie bună. Braşovenii, ca toţi ardelenii, sunt muncitori şi cred în Dumnezeu, iar Dumnezeu îi ajută şi, la rândul Lui, crede în noi! Steagu’ n-a avut, în toţi aceşti ani, cele mai mari performanţe, deşi de multe ori ar fi meritat cu mult mai mult decât a primit, dar Steagu’ a avut tărie. A dat întotdeauna sentimentul că rezistă, că nu are teamă de nimeni şi de nimic, că nu-i e uşor cuiva când o are de înfruntat!

Insist pe felul în care a început totul pentru mine în relaţia cu Steagu’ tocmai pentru că mi-e greu să vorbesc despre ce se întâmplă acum, când am senzaţia că un soi de sfârşit se apropie. Dacă tăcem. Dacă nu facem ceva. Dacă nu strigăm, să ne audă cine poate să ajute, să ne ajute şi apoi cred că şi Dumnezeu ne va ajuta pe toţi, după sufletul nostru! După sufletul fiecăruia! Dar cred că în sufletul tuturor trebuie să fie această echipă, dacă suntem cu adevărat braşoveni…

Pentru că Steagu’ a fost totul pentru Braşov de când există fotbalul aici. De zeci de ani, doar două culori. Când, de la o vreme, ce să vezi, prin oraş au apărut, timide la început, dar de la un moment dat cu tot mai mult tupeu, alte culori, alte ambiţii, alţii… Alţii! Ei bine, aceşti alţii ne-au făcut, poate mai repede decât meritam, să conştientizăm ce vremuri trăim! Nu mai sunt un puşti nici eu, nici Taicutu ’ nu mai e, dar tot acest timp în care am pierdut legătura cu pământul, cum se zice, e atacat acum, în amintire şi în bun-simţ, de o echipă inventată contra naturii. Ştiu, am zis-o, sunt vremuri grele şi nu e vreun secret pentru nimeni că Ioan Niculaie se descurcă tot mai greu într-un efort prelungit de-a mai ţine Steagu’ în picioare. Ştiu şi ştim toţi, nu e şi nu a fost cel mai tare patron din lume, dar, de un deceniu şi jumătate, duce această echipă în spate. Ştiu, şi el şi echipa meritau mai mult. El, poate mai multă recunoştinţă, echipa poate mai multă dragoste şi mai mulţi bani. Dar ce se întâmplă acum e îngrozitor! Echipa cu alte culori şi fără suflet riscă să pună Steagu’ la pământ, dacă nu cumva a şi pus-o!

Întreb şi eu: ce nevoie avea Braşovul de Corona?! Au fost măcar în vis, măcar o clipă, măcar în intenţie, braşovenii întrebaţi dacă vor ca o parte din banii lor să plece la fotbal, dar nu la Steagu’, ci la Corona? Meritau întrebaţi? Eu zic că da! Merită Niculaie criticat pentru mediocritatea Steagului de azi? Poate că da! Da! Dar: Steagu’ nu trebuia căpuşat, nu trebuia să i se inventeze o problemă în plus oraşului şi lui Niculaie şi Steagului! Mă întreb şi eu, cu amintirile şi disperările mele cu tot, dacă pentru consilieri a fost greu să ajute Steagu’, de ce n-au făcut un referendum, ca aleşi ai oraşului, ai oamenilor acestui oraş, pentru a vedea unde vor oamenii să se ducă banii lor? Era greu?… Şi tot întreb, şi întreb şi vă întreb şi pe voi, prieteni dragi din oraşul şi al meu… Şi îi întreb pe toţi cei care ar putea să-mi răspundă… Ce a câştigat Braşovul după inventarea acestei Corone? Mai mult, fără ură şi părtinire, ce Dumnezeu a câştigat chiar această Coronă – clonă fără sentimente, fără tradiţie, fără amintiri şi, foarte probabil, fără viitor?

Nimic, prieteni. Răspunsul e nimic. Nimeni nu a câştigat nimic, cu toţii am pierdut. Oraşul, Steagu’, suporterii, ba chiar şi oficialităţile care au greşit şi acum decontează, probabil, popularitate, bani, voturi…

Aşa că, să nu mă pierd nici eu în amănunte şi nici în amintiri, zic doar atât: trebuie să se facă, de către cei cărora le stă în putere să facă, repede, ceva pentru Steagu’ Roşu Braşov! Până nu e, totuşi, prea târziu, până nu e retrogradarea cu mâna pe noi…

În toate aceste decenii, Steagu’ a făcut totul pentru Braşov, e cazul ca Braşovul să facă totul pentru Steagu’! Ce să se facă? Nu ştiu, poate că totul trebuie să înceapă cu finanţarea asta infernală a Coronei. Poate că banii, dacă tot sunt, şi văd că sunt, ar trebui să meargă către construirea, finalmente, a unui stadion modern. Cum s-a făcut la Cluj. Cum s-a făcut la Ploieşti. Noi nu merităm un stadion de, să zicem, 15.000 de locuri? Modern, frumos, decent… E doar un vis? E doar un vis ca Steagu’ să nu mai fie dependentă de factorul politic, iar urbea să recunoască onest că FC Braşov e singura echipă care rezistă, care merită să fie ajutată, care are amintiri şi poate avea şi viitor? Dacă e ajutată!

Apropo de amintiri. Mor amintirile. Tata Ucu’ s-a prăbuşit într-o sâmbătă, ca asta în care scriu, aproape plângând, aproape disperat şi aproape învins. Kovacs s-a dus şi el, uriaşii, giganţii care încă mai sunt, Pescaru şi Gyorffi, sunt bolnavi şi-mi vine să urlu eu de durere pentru ca durerea lor să fie auzită.

Dacă mă auziţi, prieteni, treziţi-vă! Prieteni din peluză, treziţi-vă şi voi! Lipsa condiţiilor de la un stadion care e aşa cum e nu e un motiv să staţi acasă! Treziţi-vă! Steagu’ are nevoie şi de tine şi de mine, şi de voi şi de noi! De noi toţi! Ştiu, ne e greu. Ştiu, vă e greu. Ştiu că e foarte greu, că nu-s bani, că nu e înţelegere, că nu e aproape nimic cum trebuie să fie…Dar munţii sunt! Noi respirăm aerul tare al lor! Steagu’ este, se încăpăţânează să reziste! E o prioritate! Acum, alături de Steagu’!

Să aveţi sărbători fericite şi Dumnezeu să dea Braşovului un suflet mai bun! Băieţii din munţi îl au de mult! Trebuie doar să-l transformăm în acţiune! Steagu’ sus! Şi Dumnezeu să ne ajute! Crăciun cu speranţă!


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

14 gânduri despre “Un oraş, o echipă…

 1. Foarte emotionant acest articol . Acum parerea mea : Corona este vina petru care Steagul a ajuns aici in acest moment ? Este poate vina fiecaruia dintre noi , dar nu putem ignora partea de vina a patronului Ioan Nicolae (care vad ca este victima in acest articol). Nimeni nu uita momentul salvarii de la retrogradare cand jucatorii il purtau pe brate . DAR: El este un om de afaceri . Tocmai de aceea nu a inteles nimic din acest spirit , al stegarului . Singura lui satisfactie este cand batem echipele din Bucuresti , in care el se lauda celor de acelasi nivel ( ca niste jucatori Starcraft ) . Sunt sigur ca intentiile lui nu sunt tocmai rele dar este total in afara acestui fenomen . NU STIE SA ISI ALEAGA OAMENII , si nici nu accepta un sfat in acest sens de la cei care sunt implicati cu sufletul nu cu interese . Sunt curios cum ar arata un raport pe ultimii 10 ani la acest club (stiu ca e posibil sa fie diferit dar dar majoritatea stegarilor sunt convinsi ca banii luati din drepturile de tv si cei din transferuri sunt mult mai multi decat ce cheltuiti , sau daca nu sunt cheltuiti necorespunzator ; transparenta este alta problema , din aceata cauza creandu-se un sentiment de frustrare) . Cat s-a incasat si cat s-a cheltuit . Nu putem uita ca foarte multi jucatori importanti au plecat de la acest club . Cand unii dintre cei care iubesc cu adevarat Steagul au incercat sa se implice s-au lovit de indiferenta/incompetenta celor care conduc clubul . Oricum mi se pare jenant sa-l scoatem victima pe acest patron. Si daca ar fi sa nu imi pese de performantele sportive , tot el este vinovat in mare masura de faptul ca oamenii nu mai vin la stadion , de faptul ca marketingul este sub orice critica si ca au fost momente in care cu totii am sperat in 2-3 idei , dar care s-au dovedit a fi fara continuitate .

  Ca sa fiu mai in tema cu articolul , oamenii care conduc primaria aveau aceasi culoare politica cu Nicolae acum ceva timp . Nu stiu ce s-a intamplat dar sentimentul este ca nu exista colaborare datorita orgoliilor dintre cele doua parti (sau conflicte personale/politice) .
  Cred ca majoritatea oamenilor din Brasov care platim taxe am fi de acord cu o sustinere a Steagului din partea Primariei . Dar sa fie o transparenta a cheltuielilor .
  As dori sa stiu cum sustine acum acest patron acest club (salarii neplatite de 5 luni?).
  O solutie poate ar fi ca Nicolae sa isi aleaga niste oameni compatibili (si aici nu sa ia toate rebuturile de la alte cluburi ; poate ar fi ok sa ia niste incepatori care sa creasca in timp dar care sa fie cu inima 100% aici) . Daca nu sa lase echipa altor investitori.
  Mi-ar placea mai mult sa merg la stadion in liga a 2 cu 5000 de oameni la stadion (acestia simtind ca se identifica cu echipa) decat in liga 1 cu sub 1000 oameni care sunt dezgustati pe zi ce trece .
  Ideea e ca aici nici macar nu avem sansa de a alege intre doua parti rele .

  Legat de acest articol , stie cineva ce incercari/colaborari/piedici (dar din surse sigure) au fost intre Nicolae si autoritatile locale in ultimii 5 ani ?
  Scriind aceste randuri m-am incarcat negativ si as putea scrie multe injuraturi catre toate directiile , dar stiu ca nu ajuta la nimic.

  Spre viitor..
  Totusi pentru a incerca ceva, inca o data trebuie sa lasam frustrarile si sa ne gandim la niste msicari inteligente. Ce avem , ce putem face . Poate vorbit cu cineva sa ne dea consultanta pentru o adresare catre autoritatile locale (la care probabil un numar important de semnaturi ar ajuta, intrebarea este cate semnaturi s-ar strange , aici fiind alta problema .. )

  Sarbatori fericite tuturor galben-negrilor!
  Si Tata Ucule , odihneste-te in pace ,sper sa urmam modelul tau , dependenti de Steagul cat vom trai pe pamant !

 2. Nu am spus ca doar Corona este o cauza a situatiei in care se afla Steagu’ astazi. Este una din cauze! De ce Primaria din Cluj nu a ales de atitia ani sa sprijine CFR-ul? De ce Primaria din Ploiesti nu a dat nici un ban la Astra si a ales Petrolul? De ce in acele orase s-au facut stadioane si la in Brasov, nu? Putem raporta Brasovul la Cluj si la Ploiesti? Ca importanta? Eu zis ca poate chiar mai sus putem pune Brasovul. Atunci? Nu il fac victima pe Neculaie. Am vrut doar sa arat ca scuza asta ca „nu dau bani echipei lui Neculaie” e o imbecilitate. A venit cineva din Primarie sau din Consiiile locale sa spuna ca a dat bani , a cerut transparenta si nu i s-a spus unde merg banii? Nu cred! A venit cineva pina acum sa ii cumpere echipa lui Neculaie si el a zis ca nu o da? De ce consilierii nu au spus public:” Domne’…avem 1 milion de euro/an! Vrem sa fim actionari la FC Brasov! ” . Si atunci Neculaie ar fi trebuit sa dea un raspuns care sa ii multumeasca pe suporteri! Au preferat sa bage banii in Corona. Nu ideea de Corona ma supara! Ma supara Corona de astazi care mai are 2 brasoveni ! Imi placea Corona care a promovat! Cu brasoveni multi! Cum se simt oare brasovenii cind stiu, ca fara acceptul lor, banii din impozite si taxe se duc la Braganza, Canon si Vranjlkovici? Eu cred ca minunat:).

 3. Şi eu sunt de acord că o transparenţă a modului în care sunt folosiţi banii în cadrul clubului este necesară. Dincolo de neimplicarea politicului în viaţa Steagului (personal, nu sunt de acord cu echipe finanţate de la bugetele locale când trăim într-o ţară în care există grave probleme în sănătate şi învăţământ), echipa asta, din jucătorii vânduţi de-a lungul anilor şi din drepturilor TV s-ar putea autosusţine financiar, fără a mai vorbi despre acea transparenţă a fondurilor, care ar putea atrage sponsori serioşi sau chiar, de ce nu, să determine şi suporterii să se implice în viaţa economică a clubului, având certitudinea că nu aruncă banii într-o gaură neagră.

  Ceea ce s-a întâmplat la Corona, unde secţia de fotbal care trebuia să fie dedicată afirmării fotbaliştilor locali s-a transformat într-o adunătură de mercenari, este absurd şi nişte cercetări ar fi necesare, mai ales că gaşca de mafioţi care au administrat banul public investit în acea echipă are antecedente.

  În final, ca să nu mă întind nici eu foarte mult, sunt de acord cu veritaskiller. La club, pe parte de administrare, este nevoie de oameni implicaţi 100% cu sufletul, nu de tot felul de dubioşi care au impresia că un costum de firmă îi face să pară cineva.

 4. au cam trecut vremurile alea prieteni dragi…mergeai la stadion ….te bateai pe bilete…stateai pe unde apucai. Toti care au putut(ma refer la conducere si etc) si`au batut joc de echipa asta, dar din pacate asta e, poate in urmatorii ani o sa fie mai bine. Sarbatori fericite tuturor

 5. Din pacate situatia e dezoastruasa.Nu inteleg de ce domnul Nicolae nu a incercat sa aduca langa el niste oameni care stiu cum este situatia fotbalului brasovean :Gabi Stan,Adi Szabo.etc etc Nu am inteles nici pana acum de Adi Szabo a fost dat afara,.Gabi Stan are cele mai bune rezultate din ultimii 20 de ani ,poate si mai bine, la Fc Brasov.Cred ca ar fi momentul ca si autoritatile sa faca ceva ca Brasovul sa nu dispara de pe harta fotbalistica a ligii intai…..Cat despre Corona,mi-a placut in divizia B cu brasoveni in lot acum a devenit sursa de puncte a altor echipe .Sper ca urmatorul an sa aduca minte alor nostri conducatori de urbe.
  Sarbatori fericite!

 6. Articolul e decent, dar autorul isi permite sa se traga de sireturi cu toti cei care il urmaresc. Eu nu sunt prietenul unuia care e cu steaua-n gura, la fiecare a treia fraza, deci acel apelativ e deplasat. El se prostitueaza, nu-s convins ca e cel mai potrivit termen, cei mai multi dintre noi nu trebuie sa manance rahat cu polonicul, laudand sinistra adunatura de lepre bolsevice dintre cimitirele din Ghencea. Eu nu tin cu fostul club ceausist, actual cu damf de stana, dimpotriva, sper sa piarda meci de meci, iar nepotul de tantarean imi spune ca echipa „noastra” face si drege, referindu-se la acelasi club odios. Prefer sa schimb canalul decat sa-i aud comentariile la meciurile oilor, comentarii care ma jignesc! Eu sunt roman, nu pot avea nici cea mai mica urma de simpatie pentru CSKA Bucuresti, clubul care ni i-a furat de-a lungul anilor pe Anghelini, Kramer, Stangaciu, Lacatus samd!

  Sunt cativa brasoveni care contribuie din plin la popularizarea clubului pipereanului. Pe langa Olaianos, sa n-o uitam pe uratica aia la de la stirile ProTV, Raluca Arvat, al carei prim cuvant seara de seara este ori ☭teaua, ori Becali. Noua generatie de oi e cea manelisto – protevista. Cred ca sunt mai multi brasoveni astazi care pretind ca tin cu stelemeaua decat stegari.

  De acord, sectia de fotbal a clubului Corona nu isi are justificare! Din impozitele stegarilor sa fie platite salariile unor mercenari, trist, inacceptabil! Se impune desfiintarea mahalagiilor de pe linia lui 34! Dar acest club fals nu are fani, nu are viitor.

  Ar mai fi multe de spus, dar in esenta Marian Olaianos a scris un articol decent. A tras un semnal de alarma! Poate nu e prea tarziu…

 7. Ovidiu@cind faci niste afirmatii e important sa aduci si argumente. Faptul ca Marian comenteaza meciuri la TVR nu inseamna ca se prostitueaza. Eu l-am ascultat de foarte multe ori si din cite tin eu minte daca a comentat maxim 3 meciuri ale Stelei in ultimii 7-8 ani. Nici nu avea cum pentru ca tvr nu a mai transmis steaua. Faptul ca isi face treaba nu inseamna ca se prostitueaza. Ce fraze din comentariul lui te-au deranjat? Da exemple! Dupa ce ca in jurul nostru nu e nimeni de valoare ne mai apucam si sa ii jignim. Cred ca Olaianos a facut pentru Steagu mult mai multe decit vei putea face tu vreodata!

  • Radu, ai urmarit „Replay”? Eu da! Mi s-a parut o emisiune OK, mai putin ridicatul in slavi al celor doua cluburi de sorginte bolsevica. Unde M. Olaianos a excelat cu superlativele.

   Nu vreau sa divagam de la subiect, el pare a se fi implicat in ultima vreme, iar faptul ca astazi pe „Tineretului” rasuna la boxe adevaratul imn i se datoreaza si lui. Eu sunt de principiul ca nu se poate cuantifica pasiunea pentru un club a unuia sau a altuia. Tu, Radu, habar n-ai cate cantece ale galeriei au versurile scrise de mine! Daca tot e sa ne dam lebede-n rahat, fie-mi scuzat limbajul „elevat”… Tu nu ai de unde sa stii ca am peste 150 de deplasari la activ, asta in conditiile in care sunt plecat de un sfert de veac din tara. Dar dai cu presupusul… Intr-o discutie privata, referitoare la o datorie pe care, de dragul Steagului, el (Marian Olaianos) ar avea-o, i-am propus sa contribui si eu cu o suma. Si as fi reusit sa strang o suma de cel putin 10 ori mai mare, deja vorbisem cu colegi de galerie din generatia mea. N-a acceptat! Din orgoliu ieftin, pentru faptul ca vrea sa culeaga el laurii, nu stiu, il priveste in exclusivitate. Dar cand el a scris acest articol, repet, desi usor patetic (in sensul englezesc al cuvantului), bine scris, a omis un lucru esential! Presa, a carei menire ar trebui sa o cunoasca, a facut ca sute, poate mii de potentiali stegari, ma refer strict la brasoveni, sunt astazi fani declarati ai clubului ghencist. Iar el este unul dintre vinovati! Mie nu-mi place deloc Olaianos, n-are rost sa ma ascund, cand dai un rand de haine si o masa unui nevoias nu faci parada! Desigur, nu trebuie luat totul ad litteram 🙂 Dar asta nu ma impiedica sa-mi ridic palaria in fata lui pentru imn! Pe de alta parte, intr-o lume virtuala noi traim strict prin cuvintele (mai mult sau mai putin potrivite) pe care le scriem…

   Punctul pe „i”! Articolul lui este bun! Daca era semnat cu pseudonim, l-as fi apreciat drept exceptional! Asa, am mici rezerve,,, Imi scuzati OT-ul!

 8. Se pare ca Radu a ramas nelamurit. Unii au rude la Dumbravita, altii la Lancram 🙂 UCL a fost transmis si de TVR: Am avut nesansa de a-l asculta pe Marian Olaianois comentand meciul Chelski – WC Steaua. In ultimii 7 ani i-am ascultat vocea de multe ori. De fiecare data la TVR!

  Valoare?!? Radu, sper ca ai proprietatea termenilor in limba romana, altfel e grav! Mi-e greu sa cred ca insusi Marian Olaianos ar avea pretentia ca ar fi vreo valoare! Nu-l cunosc personal, nu mi-e simpatic, dar sub nicio forma nu da impresia ca ar fi un cretin!!! Dimpotriva, pare a a avea IQ-ul peste medie. Nu discutam aici compromisul pe care-l face, condamnabil din punctul meu de vedere. Cand discuti de valori, te raportezi la cu totul altceva! Ma rog, Pamfil Seicaru si Bianca Dragusanu sunt din aceeasi bransa, nu? 🙂

  Aici pun punct final. Sarbatori fericite tuturor stegarilor!

  • La multi ani, Ovidiu.
   Fiindcă tot ai pomenit expresia de „tânţărean”, când te-ai referit la predecesorii lui Marian, îngăduie-mi, te rog, să aduc căteva clarificări privind această denumire, întrucât mă îndoiesc că printre cei care ţi-au citit comentariul, ar fi mulţi care ştiu de unde provine. Aşadar, printr-un decret al Consiliului de Stat al RPR din 1964 s-a hotărât modificarea denumirii unor localităţi din România. Aşa a devenit şi localitatea Ţînţari din regiunea Braşov Dumbrăviţa. Conducătorii de atunci au considerat deranjante denumirile precum Porceşti, Tămpiţi, Obidiţi, Proştea, Găinari, Netotu, Turbatu, Flămânda, Chioara etc. etc. E o listă întreagă ca anexă la Decretul nr. 799/1964.
   De altfel, ţînţari erau denumiţi aromânii din Macedonia.

 9. Da, cu toţii am făcut de-a lungul anilor câte ceva pentru Steagu’, şi am făcut din suflet şi de aceea acum ne consumăm şi ne mâhnim când vedem ce a ajuns şi ce riscă să ajung echipa noastră. Am vrea să facem şi mai mult.

 10. Fiindca s-au facut comentarii referitoare la imn, ma simt dator, in calitate de coautor, sa intervin cu o precizare: cand l-am compus impreuna cu regretatul meu coleg Bara Ioan, in noaptea dinaintea returului magistral cu Besiktas, dorinta noastra era sa se faca auzit din tribuna prin glasurile miilor de stegari care compun galeria si nu cum se procedeaza acum, cand este pus la statie,de pe un CD. Mi se pare total denaturat sensul initial, de la care am pornit in 1974!
  Tuturor stegarilor: „LA MULTI ANI!”

  • Mi se pare atât de ironic momentul în care imnul răsună pe un stadion aproape pustiu. Un neutru s-ar întreba pe bună dreptate, „care echipă mare?”, „unde-s braşovenii ăia în orice împrejurare?”.

   Dar, sunt optimist că va veni un cer senin din nou. Tot respectul pt dvs. domnule Morari şi La Mulţi Ani fericiţi şi sănătoşi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.