Povestea căderii comunismului în România începe cu „A fost odată la Timişoara”, doar că cineva din public tuşeşte zgomotos şi întrerupe povestitorul. Prefăcutul TBCist este braşovean şi vrea să spună şi el două vorbe despre Noiembrie 1987. Până însă ca cele două oraşe să dispute paternitatea mâinii care a înfipt steagul în reduta comunistă, „avem echipă mai bună ca voi” a fost principalul motiv de discordie vreme de vreo 60 şi un pic de ani. A început în 1927, când supremaţia „Chinejilor” o fo’ pusă la îndoială de Colţea, care ducea pentru prima dată finala Campionatului Naţional la rejucare. După război, alte vremuri, alte moravuri. Poli şi Steagu’ se numesc acum actorii principali şi aceasta este povestea celor 34 de meciuri jucate între 1957 şi 1990 în prima ligă.
Primul meci oficial dintre cele două echipe a avut loc pe 24 noiembrie 1957, pe Stadionul „Electrica” din Timişoara, în etapa a 11-a. Era sezonul de debut al „stegarilor” în elită, în vreme ce „studenţii” acumulaseră ceva faimă, cel mai recent titlu de glorie fiind încheierea ediţiei trecute de campionat pe locul 3. Dar „stegarii” nu se arată deloc impresionaţi şi ţin să evidenţieze asta prin câştigarea meciului.

24 noiembrie 1957. Ştiinţa Timişoara – Energia „Steagul Roşu” Oraşul Stalin. Portarul „stalinist” Constantin Ghiţă se pregăteşte să reţină balonul, căpitanul Marinescu (banderolă albă, în dreapta) impulsionându-l print-un strigăt de luptă. A funcţionat, pentru că „stegarii” aveau să obţină a doua victorie în deplasare din istoria lor. sursa foto: forum.druckeria.ro
Energia Oraşul Stalin a debutat cu succes în localitate, realizînd un joc frumos, spectaculos, şi o surprinzătoare victorie cu scorul de 3-2 (3-1). În general oaspeţii s-au comportat bine, combinînd frumos şi periculos în prima repriză, în care şi-au asigurat de altfel victoria.”
Ziarul local timişorean din care am preluat citatul a titrat articolul respectiv „Surpriză la Timişoara”, pentru că alt titlu este inutil când nou-promovata are 2-0 în minutul 10, Hidişan şi Haşoti fiind responsabili cu petrecerea pe Bega, Fusulan marcând punctul decisiv în minutul 38. La retur, bănăţenii ne întorc amabilităţile, câştigând cu 1-0, „stegarul” Percea lovind bara în minutul 87. Echipele deja erau familiare, cu doar 4 zile înaintea jocului din campionat întâlnindu-se în semifinalele Cupei, unde tot timişorenii au fost victorioşi (3-2), în ciuda dominaţiei braşovene.
Golgeterul Haşoti
Interceptînd o pasă greşită a lui Brînzei, înaintează nestingherit circa 30 de metri şi, din apropiere, şutează imparabil.”
Faza descrisă de acelaşi cotidian local se petrecea în minutul 10 al acelui meci din 1957, iar peste 6 ani Emanoil Haşoti va reuşi să înscrie al 5-lea său gol în poarta echipei studenţilor timişoreni. Nimic ieşit din comun, dacă excludem faptul că TOATE golurile au fost înscrise în deplasare! Practic, timişorenii se obişnuiseră cu ideea că de câte ori vin „stegarii” la ei în oraş, vor vedea un gol înscris de Haşoti.
24.11.1957: Ştiinţa – Steagul Roşu 2-3 | Haşoti face 0-2 în ’10
28.05.1961: Ştiinţa – Steagul Roşu 3-2 | Haşoti deschide scorul în ‘1
17.09.1961: Ştiinţa – Steagul Roşu 1-2 | Haşoti deschide scorul în ’70
16.09.1962: Ştiinţa – Steagul Roşu 2-1 | Haşoti deschide scorul în ’43
08.09.1963: Ştiinţa – Steagul Roşu 1-2 | Haşoti egalează în ’31

Divizia A, ediţia 1960/61. Pe teren propriu, Haşoti nu este la fel de eficace contra echipei timişorene.
Dacă privind rezultatele de mai sus vă gândiţi „uau, da’ am câştigat câteva meciuri pe terenu’ lor”, trebuie să aflaţi că în intervalul 1957-1990 „stegarii” au bătut de 4 ori în deplasare, „studenţii” reuşind o singură victorie la Braşov, pe cea de la sezonul nostru de debut în prima liga. Gheorghe Fusulan l-a completat foarte bine pe Haşoti în atacul din perioada de început a acestor dueluri, reuşind să marcheze 4 goluri. Anii ’70 i-au aparţinut lui Alexandru Gergely, care înscrie 4 goluri în 3 meciuri (echipele s-au confruntat în doar 2 sezoane din acel deceniu). Iuliu Năftănăilă şi Dorin Necula închid lista cu 3 reuşite fiecare.

20.03.1966. Steagul Roşu – Ştiinţa 3-0, Năftănăilă (dreapta) în acţiune. Începea seria de 10 victorii consecutive în faţa timişorenilor pe propriul teren. S-a întrerupt în toamna lui 1989, când FCM-ul nu reuşea mai mult de-un 0-0 contra Politehnicii. FOTO A. Neagu sursa: forum.druckeria.ro
Scorul maxim între cele două echipe era de 4-0, fiecare reuşind un astfel de rezultat, asta până când în primăvara lui ’90 Poli ne dezmembrează cu 6-1 într-un meci important pentru ambele echipe în vederea calificării pentru cupele europene. Doar că norii negri erau deja grămadă deasupra Tâmpei, iar pentru un deceniu de atunci înainte cuvântul performanţă avea să rămână o necunoscută la Braşov.
Severa înfrângere a alterat golaverajul general de până atunci, transformându-l în 54-41 în favoarea „stegarilor”. Linia generală a duelurilor dintre cele două echipe arăta astfel: 17 victorii braşovene, 10 timişorene şi 7 egaluri.
Susţinere blog
Dacă ţi-a plăcut ce ai văzut, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.
€1,00
E frumos sa socotesti competitia dintre doua metropole romanesti prin scorul meciurilor de fotbal.