
Fun fact: Nici unul dintre „stegarii” care au fost pe teren acum patru ani nu mai face parte din echipa de acum. sursa foto: adevarul.ro
Practic, FC Braşov – U Cluj e cel mai vechi meci din faza asta a competiţiei. Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit Mihai I era regele României şi lumea în plin război mondial. La Braşov, pe stadionul „Carol al II-lea” (Silviu Ploeşteanu de azi), în ziua de 21 mai 1942, U Cluj bătea pe UA Braşov cu 4-1 în şaisprezecimile Cupei. „Studenţii” se aflau în refugiu la Sibiu, în urma Dictatului de la Viena din vara lui 1940, şi aveau faimă. Noi abia existam de vreo trei ani. Cu toatea astea, era prima dată când echipa de sub Tâmpa ajungea în faza aceea a Cupei.
Următoarea întâlnire în Cupă între cele două cluburi a veni abia spre finalul anilor 1960. De data asta meciul s-a jucat în optimi, dar s-a termiant cu aceeaşi victorie la trei goluri diferenţă pentru clujeni. Peste numai un sezon însă, „stegarii” şi-au luat revanşa. Nu a fost deloc uşor, chiar dacă deschiderea de scor a lui Balint din minutul 5 asta ar fi lăsat să se înţeleagă. Dan Anca, care ne percutase şi în ediţia trecută, egalează, însă Florescu, în minutul 35, stabileşte scorul final şi calificarea Steagului în sferturi.
„Galben-negrii” şi „Alb-negrii” aveau să se mai înfurnte în Cupă abia peste 24 de ani. Vremurile de glorie ale ambelor echipe apuseseră de mult, astfel că după 120 de minute de scor alb clujenii găsesc calea spre faza următoarea la loviturile de departajare – 6-5.
Cel mai recent meci în Cupă dintre FC Braşov şi U Cluj a avut loc acum patru ani şi trei zile, tot pe „Silviu Ploeşteanu”. Isăila era antrenor la noi, Chipciu deschidea scorul şi Valentin Badea înscria golul calificării în minutul 85, când „stegarii” jucau în zece oameni.
TRIVIA
- primele patru meciuri dintre cele două echipe s-au jucat primăvara: 21 mai (1942), 12 martie (1969), 30 mai (1970) şi 2 martie (1994).
- învingătoarea ultimelor trei confruntări a ajuns după aceea până în semifinale: în 1970 Steagu’ au fost învinşi de Dinamo, în 1994 U Cluj au pierdut cu Gloria Bistriţa, iar în 2011… eh, ştiţi prea bine ce s-a întâmplat atunci. În 1969 „studenţii” s-au oprit în sferturi, iar în 1942 au atins (şi pierdut) finala.
- meciul din 26 octombrie 2010 a fost primul jucat la Braşov după 68 ani! După meciul din optimi, din 1942, următoarele întâlniri s-au jucat pe stadioane neutre: Sibiu (în 1969 şi 1970) şi Târgu Mureş (1994). Diseară va fi al treilea meci de Cupă jucat la Braşov, pe când noi nu i-am vizitat niciodată pe clujeni în această competiţie.
- U Cluj au câştigat o dată Cupa României (1965) şi au fost finalişti în alte trei ocazii. Steagu’ ? Şapte semifinale, toate pierdute.
In editia de cupa 1939-40, echipa brasoveana Astra Sportiva Metrom Brasov ajungea in saisprezecimile de finala. In aceasta faza elimina CS Lonea , dar in optimi nu s-a prezentat contra echipei DV (cred Divizia Vanatori ) Cernauti. Nu stiu daca se poate considera aceea partida ca fiind prima in aceasta faza a competitiei. De altfel meciul de azi va fii a 116-a partida in fazele superioare (sau 115 daca nu luam in calcul si aceea neprezentare).
Din documentările mele reiese că Astra Sportivă Metrom Braşov e o altă echipă, care nu are legătură cu Uzinele Astra Braşov. Astfel, ar fi echipa Asociaţiei Culturale ASTRA (înfiinţată la sfârşitul anului 1933 sau începutul anului 1934), care pt o scurtă perioadă a fuzionat cu METROM (înf. 1937), de unde şi numele. UAB – FC Braşov de azi, din documentele pe care le am eu, s-a înfiinţat în 1939.
De aceea am evitat partida cu CS Lonea, în care şi eu mult timp am crezut că Astra Sportivă Metrom era Steagu’ de acum.
Am schimbat canalul la 0-2. Sper ca maine aflu altceva din rubricile sportive, Stiu ca fotbalul e frumos pein neprevazut, dar am auzit ca nu face bine la sanatate … (dar stati linistiti, nici la politica nu ma uit)
Aici ştirile din sport, cu Dobrică: După un început (iarăşi) debusolant, „stegarii” încasează două goluri în patru minute, dar reuşesc să le ofere celor câteva dute de suporteri (frumos vă şade, braşovenilor?) licăriri de speranţe. Machado, cu capul, din corner, reduce. Însă pe autostrada Barna, cu puţine minute rămase până la pauză, se produce un nou accident, soldat cu mingea în poarta lui Marinescu.
În ciuda a două bare în repriza secundă (şutul unui „stegar” a fost deviat şi Leko cu capul din corner), galben-negrii nu mai marchează, clujenii trecând de două-trei ori pe lângă majorare. Nu se mai marchează.
În ciuda unei dominări în repriza secundă, jocul „stegarilor” a fost neinspirat, fără claritate, sacadat. La final puţinii fani rămaşi până la ultimul fluier le-au bătut obrazul celor câţiva jucători care au venit să salute tribuna a doua şi le-au făcut semne să o taie la vestiare.