Primul golgeter „stegar” de după al Doilea Război Mondial: Tănase Cojocaru

Tănase Cojocaru este primul fotbalist „stegar” marcator a 20 de goluri în Liga a 2-a, şi în acelaşi timp şi primul golgeter postbelic din istoria clubului braşovean.

De-a lungul a două sezoane consecutive, 1952 şi 1953, când fotbalul românesc a utilizat sistemul competiţional sovietic primăvară-iarnă, Tănase Cojocaru a contribuit prin golurile sale la o salvare de la retrogradare şi la o clasare în prima parte a clasamentului Seriei I a Diviziei B.

În acei ani „stegarii” erau abia la a doua şi la a treia lor participare în B, Tănase Cojocaru fiind cu echipa de sub Tâmpa încă din vara lui 1947. Acesta a fost implicat în barajele de promovare din 1948 (pentru Divizia C – ratat) şi din 1950 (pentru Divizia B, victorios), marcând de cel puţin trei ori în aceste campanii.

De altfel, golul marcat de Tănase Cojocaru pe 25 iulie 1948, în înfrângerera cu 1-2 din meciul trei al barajului cu CFR Constanţa, este ultimul din istoria clubului sub denumirea U.A.B. (Uzinele Astra Braşov) într-un meci oficial. Pe 20 august acelaşi an, uzinele şi implicit echipa au fost redenumite Steagul Roşu Braşov.

Adăugând şi golurile pe care cu siguranţă Tănase Cojocaru le-a marcat şi în ediţia 1951 a Diviziei B, fără îndoială că atacantul „stegar” atinsese mult mai devreme cota 20, atât all-time cât şi în liga secundă.

Din ce ştim până acum, sezonul 1952 al Categoriei B (denumirea oficială pe atunci) a fost apogeul eficacităţii pentru Tase Cojocaru, el marcând 12 din totalul de 47 de goluri al echipei. Adică puţin peste 25%. „Stegarii” s-au clasat pe locul 6 (din 12) în acea ediţie de campionat, având al 2-lea cel mai bun atac din serie.

Anul următor, deşi a marcat doar de 8 de ori, Tănase Cojocaru a fost iarăşi golgeterul echipei, clasată tot pe 6, dar din 16 echipe.

Adunând golurile marcate de Tănase Cojocaru pe parcursul acelor ani în care Braşovul încă gemea după rănile celui de-al Doilea Război Mondial, avem schiţa unuia dintre „stegarii” necunoscuţi, dar esenţiali pentru ascensiunea postbelică a echipei de sub Tâmpa.

Din păcate, nu am încă în posesie vreo fotografie cu el şi nici alte date biografice.


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.