O carte despre istoria fotbalului braşovean şi „stegar”

În anul în care naţiunea „stegară” aniverseză opt decenii de la debutul echipei favorite în competiţiile oficiale, o carte senzaţională intră pe piaţă şi pune un pic de ordine în această lungă istorie.

Echipele braşovene de fotbal în Diviziile A şi B de-a lungul anilor este o lucrare documentată de istoricul şi statisticianul Romeo Ionescu, care pe lângă site-ul romaniansoccer.ro are şi o impresionantă listă de apariţii în print care acoperă istorii similare ale cluburilor Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti, CFR, Victoria şi Universitatea Cluj, sau Poli Iaşi.

Conform autorului, în acest volum „sunt sezoanele începând cu 1921-1922 până în 2016-2017, cu rezultatele, formaţiile, arbitrii şi linia de clasament în fiecare sezon a echipelor din Braşov, în Divizia A şi B, şi sunt şi formaţiile din Cupa României începând cu faza şaisprezecimilor.”

Bineînţeles, acest demers a depins şi de disponibilitatea informaţiilor, autorul asigurându-ne că nu există prea multe pete albe în acest parcurs printr-o istorie aproape centenară.

Echipele acoperite sunt următoarele: Braşovia, Colţea, ACFR, Dinamo Braşov, Tractorul, ICIM, Metrom, Corona şi FC Braşov – adică toate cluburile braşovene care au evoluat de-a lungul anilor în primele două ligi.

Sunt curios de felul în care va fi prezentată activitatea cluburilor de sub Tâmpa până în 1932, când s-a adoptat sistemul divizionar – probabil vom avea formaţiile şi marcatorii de la Turneul Final al Campionatului Naţional. Ar fi senzaţional.

În aceeaşi măsură, sunt entuziast să văd mai clar perioada de după al Doilea Război Mondial (anii 1950), când Steagu’, Tractorul şi Dinamo Braşov erau principalii actori ai fotbalului local.

Pe lângă cele de mai sus, vom cunoaştea şi numele tuturor jucătorilor care au evoluat în Liga 1 pentru Braşovia, ACFR, Dinamo, Corona şi FC Braşov (1932-2015), împreună cu data naşterii, numărul de prezenţe şi goluri.

Fără doar şi poate, lucrarea aceasta constituie temelia istoriei „stegare” şi a fotbalului braşovean, aşa că abia aştept sosirea coletului. O să mai urmeze un articol după aceea.

Cartea are 228 de pagini, costă 55 de lei (preţul include şi taxele poştale) şi poate fi comandată luând legătura cu autorul, Romeo Ionescu, pe adresa următoare de e-mail: romeoio@yahoo.com

5 gânduri despre “O carte despre istoria fotbalului braşovean şi „stegar”

  1. sper să nu vă fi dezamăgit. Cea mai mare parte aparține formațiilor, fără comentarii pentru că trofeele clubului sau orașului sunt foarte puține, jucătorul cu cele mai multe prezente in divizia A este si el plecat de pe această lume. Undeva am menționat adresa acestui site. Ceea ce urmăresc prin această serie de cărți este să multiplic formațiile pe care le-am strâns în sutele de vizite la bibliotecile din Buucresti dar si Brașov, Sf Gheorghe și multe altele. Formatiile vă pot reaminti meciurile pe care le-ați văzut cândva.

    • Ştiu sigur că nu voi fi dezamăgit. Cunosc nivelul de detaliu pe care îl cere o astfel de activitate, aşa că aprecizez cu atât mai mult efortul pe care l-aţi depus.

      Cum am zis, listarea cât mai multor formaţii şi marcatori constitutie coloana vertebrală a istoriei unui club. De acolo încep poveştile, relatările, legendele etc.

      Vă mulţumesc încă o dată!

  2. Răzvan și Adi,
    Acum am aflat de la Romeo că, din păcate, n-a reușit să vândă prea multe cărți. Ar trebui să-i venim cumva în ajutor acestui om, fiindcă e extraordinar ceea ce a realizat. Mulți dintre foștii jucători sau fanii mai bătrâni nu au cont de facebook, chiar nici măcar adresă de mail. Sau sunt oameni care întâmpină greutăți în a transfera banii. Poate aveți vreo idee cum am putea crește volumul vânzărilor. De exemplu, fostul fotbalist Goga deține un restaurant undeva pe str. Codrul Cosminului sau Vulcan, nu mai știu, și organizează anual câte o întâlnire cu foștii colegi de echipă. Și nu e vorba doar de foștii jucători ai Steagului Roșu, pentru că sunt sigur că această carte i-ar interesa și pe foștii tractoriști, metromiști sau pe cei de la ICIM. Eu m-am găndit să iau legătura cu foști fotbaliști care stau în Sf. Gheorghe: Hadnagy,, Marin Barbu, Smeu (stegari) și Rădulescu, Matyas (Tractorul). Îl voi suna și pe Paraschivescu, și dacă îl interesează, îi duc cartea personal la Rotbav.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.