Bârlea Întâiul

Istoria „stegară” din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este un imens puzzle.

Felul sumar în care presa locală din acea vreme relata evenimentele fotbalistice mă face să cred că puzzle-ul nu va fi completat vreodată.

Chiar și așa, punând cap la cap varii informații din ziarele locale și naționale, putem considera că Bârlea a fost primul jucător din istoria UAB-ului – viitor Steagul Roșu, FC Brașov etc. – care a atins și depășit borna de 10 goluri marcate.

Statistica pe care o avem până acum îl dă cu cel puțin 11 goluri în tricoul alb-albastru al străbunicilor „stegari”. Zic „cel puțin” pentru că mai mult ca sigur Bârlea a marcat și în edițiile 1939/40 și 1940/41 ale Campionatului Districtual Brașov, când UAB-ul s-a clasat pe locul 3 și apoi 1.

Din rarele ocazii în care presa a considerat că ar fi util să dea la tipar mai puține expresii de lemn și mai multe informații utile, aflăm că Bârlea a înscris minim două goluri pentru UAB-iști în Cupa Basarabiei (1941/42).

În sezonul următor, când echipa a concurat în premieră în două competiții – Cupa Eroilor (actuala Ligă a 2-a) și Cupa României – Bârlea a fost iar în prim-plan, contribuind cu trei goluri la parcursul brașovenilor până în șaisprezecimile Cupei României, și cu cel puțin șase reușite la câștigarea Seriei a III-a din Cupa Eroilor și a dreptului de participare în barajul de promovare.

Și ca un fapt interesant, Bârlea s-a regăsit și între marcatorii victoriei cu 3-0 din meciul test cu Sportul Studențesc București de pe 21 iunie 1942. A fost primul succes din istoria UAB-ului în fața unei echipe bucureștene.

Bârlea a marcat al doilea gol al zilei în poarta prim-divizionarei.

Vezi aici cea mai actualizată statistică despre golgeterii „stegari” all-time. Topul a fost completat utilizând ca sursă principală cartea Echipele braşovene de fotbal în Diviziile A şi B de-a lungul anilor. Cartea are 228 de pagini, costă 55 de lei (preţul include şi taxele poştale) şi poate fi comandată luând legătura cu autorul, Romeo Ionescu, pe adresa următoare de e-mail: romeoio@yahoo.com


Susţinere blog

Dacă ţi-a plăcut ce ai citit, poţi susţine blogul printr-o donaţie minimă de 1 Euro.

€1,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.