Face o treabă faină noul primar al Brașovului, Allen Coliban, cu jurnalul său de primar prin care ține urbea la curent cu ce se întâmplă prin birourile mai marilor orașului.
În ediția din 29 decembrie 2020 a jurnalului de primar, Allen Coliban a vorbit în premieră despre atribuirea palmaresului FC Brașov, club care a declarat falimentul în toamna anului 2017, după ce în vara aceluiași an nu se mai înscrise în vreo competiție din cauza lipsei fondurilor.
Primăria Brașov a achiziționat pe 20 decembrie 2019 marca și palmaresul FC Brașov, plătind suma de 35.000 lei (7.500 euro).
Foarte pe scurt despre FC Brașov, mai ales pentru non-stegari. Echipa își are originile în 1936, în Secția 15 – Turnătorie a fostelor Uzine Astra Brașov (actuala Roman SA), secție care trei ani mai târziu a constituit coloana vertebrală a nou-înființatei echipe de fotbal UAB, care reunea jucători și din celelalte secții ale întreprinderii. După război, sub comanda antrenorului Silviu Ploeșteanu, echipa a promovat succesiv din campionatul districtual până în prima ligă, unde a debutat în 1957. A urmat apoi, în 1959, cea mai bună clasare din istorie în campionatul intern, locul 2, iar pe 15 noiembrie 1961 „stegarii” au devenit prima echipă românească ce a câștigat un trofeu internațional, după victoria cu 4-2 contra celor de la Levski Sofia în Cupa Balcanică. Ultima participare în cupele europene a avut loc în 2001. Deși FC Brașov (nume preluat în 1990, după căderea regimului comunist) a retrogradat în 2015 din Liga 1, clubul de sub Tâmpa este în continuare pe locul 7 în clasamentul all-time al numărului de sezoane petrecute în elită.
Revenind la primarul Allen Coliban, acesta a declarat că se are în vedere o dezbatere în ce privește atribuirea palmaresului și brand-ului FC Brașov spre finalul lunii ianuarie 2021.
Ce pot să vă spun încă de astăzi și e foarte important să rămână clar, Brașovul cred eu că are nevoie de o singură echipă. Prin urmare, avem nevoie de un singur proiect fotbalistic care să folosească, să pună în valoare, să ducă mai departe gloria brand-ului FC Brașov.
Atribuirea acestui brand se va face transparent, deschis, pe baza unui concurs de proiecte. Și apelul meu spre întreaga comunitate fotbalistică brașoveană este spre o colaborare și spre a găsit acel numitor comun și a-și uni forțele în direcția unui singur proiect fotbalistic – un proiect puternic, o echipă puternică, o echipă care să adune și să readucă suporterii la stadion.
Am văzut foarte mult entuziasm la meciurile din Liga a 3-a, am participat la multe dintre meciurile Steagului Roșu – SR Brașov; cred că orice proiect fotbalistic gâdim, el trebuie să pornească de la suporteri și să fie gândit în jurul suporterilor, dar, cum spuneam, trebuie totodată să se facă pe baza unei atribuiri și a unui proiect, a unui concurs de proiecte transparent. Despre toate acestea vom discuta în a doua parte a lunii ianuarie.
Allen Coliban, Primarului orașului Brașov
În aparițiile video de la începutul mandatului în spatele lui Allen Coliban apărea și un fanion galben-negru din anii 1980, când echipa s-a numit FCM Brașov. Probabil că a decis să nu-l mai afișeze public pentru a nu da impresia că favorizează un club local în defavoarea altora. A fost de ajuns și să fie văzut purtând eșarfa cu SR Brașov la meciuri pentru a fi acuzat de partizanat. Dar, ce să vezi, echipa înființată de suporterii „stegari” nu s-a transformat peste noapte în regina balului.
Și să fac și eu o colibană. E foarte important să rămână clar faptul că SR Brașov nu a cerut în nici un moment, pe căi oficiale sau neoficiale, sprijin de la bugetul local sau ca Primăria Brașov să achite datoriile clubului. Singurele doleanțe au fost utilizarea stadionului „Silviu Ploeșteanu„ (Tineretului) și facilitarea unor întâlniri cu mediul de afaceri în vederea atragerii de sponsorizări. Atât. Cine zice altceva, că s-a cerut, că s-a propus, că s-a dres, să aducă și dovezi clare.
Faptul că SR Brașov există și astăzi nu e departe de un miracol sportiv. Din noiembrie 2018, de când clubul a intrat din nou sub controlul total al suporterilor, a dus o luptă crâncenă pentru stingerea datoriilor imense create până în acel moment, pentru frânarea celor care inevitabil urmau să se adune, și pentru a câștiga meciuri și menține spiritul „stegar” viu și în iarbă. Alphaville, Velux, Temad, Subway, Deane’s Irish Pub – aceștia sunt câțiva dintre partenerii (și cer scuze că acum la 5 dimineață nu mi-i amintesc pe toți) care au ținut Steagu’ sus și când au aflat că „Primăria momentan nu e implicată în proiect”, nu au dat-o cu „păi, atunci stați, să vedem, să nu știu ce.” Fără datoriile alea am fi dus-o bine, dar împreună cu suporterii am răzbătut și suntem încă aici.
Din punctul meu de vedere, singurul lucru pe care SR Brașov trebuie să-l arate autorităților locale e ce a făcut și ce continuă să facă în condiții improprii existenței, darămite performanței. Spiritul „stegar” pe care această echipă și-a asumat să-l ducă mai departe e responsabil de faptul că n-a fost weekend după falimentul FC Brașov în care să nu cânte ”În orașul de sub Tâmpa”, precum și de faptul că jucătorii care îmbrăcă tricoul SR-ului capătă resursele necesare pentru a-și depăși condiția.
Sau ce ziceți de o fuziune SR Brașov – fotbal-seniori Corona sub marca FC Brașov?
Semne bune anu’ are…..
FC BRAȘOV = Un oraș, o echipa, o galerie, un suflet, cu toții la bine și la greu. Jucătorii și suporterii uita de toate grijile de zi cu zi din momentul în care pășesc pe orice stadion din tara doar pentru ca avem în sânge „virusul” ” cu steagu pana la moarte” sunt acele doua ore când nimic nu mai contează, cu toții suntem trup și suflet adică o echipa și pe teren și în tribune. Totul nu se întâmplă doar pentru victorie, totul se întâmplă pentru ca iubim acest nume, aceste culori galben negru, este acea zi speciala cand joaca STEAGU = FC BRAȘOV. În concluzie tot ce se va face spre binele echipei și a redeveni acei ” DIAVOLI DE SUB TAMPA” este bine venit. Cu toții abea așteptăm să revenim la normal sa ne sustimen echipa mult iubita. FC BRAȘOV
Într-adevăr, cu toții la bine și la greu. Personal, însă, consider că o fuziune cu Corona n-ar fi binevenită. Majoritatea celor de acolo funcționează pe principiul „cu toții la bine”.
Dar, e bine că într-un final se mișcă lucrurile în ceea ce privește atribuirea brandului. Sper doar ca viitoarea construcție să aibă o bază sănătoasă.