Adevăratele glorii stegare

Pescaru și Györffy nu au ajuns în imnul suporterilor stegari, compus în 1974 de Bebe Bara și Viorel Morari, prin autorecomandare sau pentru că și-au dat CV-ul la ziarul Drum Nou ca să dovedească ceva. Au ajuns pentru că suporterii acelor vremuri au găsit de cuviință să transmită gloria lor generațiilor viitoare.

Aceiași Nicolae Pescaru și Csaba Györffy au înțeles că suporterii reprezintă sufletul unui club și au găsit puterea, în ciuda gravelor probleme de sănătate de care sufereau la acea vreme, să fie alături de suporteri.

Simpla lor prezență a fost de ajuns să știm că facem ceea ce trebuie și că e musai să continuăm.


Daniel Isăilă, un jucător stegar familiar și mai tinerelor generații de suporteri, ne-a transmis la începutul proiectului un mesaj de susținere valabil și acum. Octavian Cocan, om cu sute de meciuri pentru FC Brașov și un favorit al tribunelor pentru devotamentul său, a ținut să fie prezent la datorie la Voila, Rupea sau Făgăraș, pentru a mai trăi puțin atmosfera vremurilor de odinioară.

”Arădenii” Florin Iacob și Giusi Balint de asemenea consideră că Steagu’ nu moare datorită suporterilor, iar Cristi Ionescu și Alex Mateiu – doi dintre cei mai iubiți jucători ”stegari” din ultimele decenii – sunt și ei în asentiment.

Nu în utimul rând, Ioan Nagy, cu o carieră de aproape două decenii ca jucător (peste 420 de meciuri în toate competițiile) și primul antrenor din istoria clubului pe când acesta purta numele de FC Brașov, este de trei ani parte din staff-ul tehnic al echipei suporterilor – SR Brașov. Întrebați puștanii din lotul nostru ce înseamnă pentru ei prezența unui colos ca Nelu Nagy la antrenamente.

La Voila, în toamna lui 2017

Aceștia sunt câțiva dintre oamenii care au înțeles și apreciat misiunea suporterilor. Au apreciat cu adevărat, nu în sensul „apreciez ce au făcut suporterii, DAR FC Brașov trebuie să ajungă în Liga 1 cât mai repede, chiar dacă e prin Corona pentru că ea are șanse la promovare deci… ar fi păcat să nu”.

Și știți de ce ne susțin pe noi și nu gustă aberanta variantă propusă de vice-primarul Sebastian Rusu? Pentru că noi avem un trecut care dovedește că indiferent dacă Steagul e la patru minute de finala Cupei sau dă de gard un avans de trei goluri pe teren propriu cu Dacia Mioveni, pentru noi Steagul rămâne cea mai mare echipă de pe planeta asta și jucătorii care lasă în iarbă tot efortul lor vor primi aplauze și dragostea noastră indiferent de deznodământ.

Singurii care au fost alături de noi au fost suporterii! Care din puținul lor au strâns, au dat de-o chetă de-am avut noi jucătorii să mai mâncăm, să ne mai luăm o masă și așa mai departe.”

Marius Matei, atacant la FC Brașov în sezonul 2015/16, golgeter în Liga a 2-a.

Noi. Tot noi și acum.

Subliniez – este anormal ce tot propune PNL-ul prin vocea vice-primarului Sebastian Rusu și este anormal ca foști jucători „stegari” de anvergură să susțină această propunere aberantă. Cu toții aveți dreptul la o părere și nimeni nu vă contestă în vreun fel trecutul din teren. Dar de ce țineți să puneți în balanță cu acel trecut – unanim apreciat de suporteri – mesaje de susținere care nu au nimic de-a face cu spiritul „stegar”? Asta contestă suporterii. Pentru că părerile pot fi contestate, iar un trecut admirabil nu absolvă pe nimeni de la critică.

Știu că unii consideră că nu e important cum se face trecerea la FC Brașov, că important este să se facă odată și cu asta basta.

Mai știu și că în societatea de azi lucruri precum cod moral, caracter și onoare au fost tocite de sens de tot felul de dubioși și au devenit chiar oarecum contradictorii cu fotbalul românesc.

Doar că noi suporterii – inculții, scandalagii, nimenii fotbalului românesc și ai societății – încă mai credem în ele. Și astea nu sunt orgolii, că tot se vorbește și de cum trebuie lăsate deoparte orgoliile și să vedem un așa-zis bine comun și alte populisme din astea fără substanță.

Binele comun nu înseamnă ca numele FC Brașov să pornească din nou la drum cu un spirit corupt.

P. S. au încercat unii și la Timișoara binele ăsta comun, vedeți ce-a ieșit.

P.P.S dacă tot ce ai înțeles din acest articol este că suporterii vor vreo statuie sau ceva de genul, atunci vestea bună e că și analfabeții funcțional pot duce o viață normală.

3 gânduri despre “Adevăratele glorii stegare

  1. Mie mi se pare tragic faptul ca mari glorii ale echipei noastre se contrazic pe un motiv de natura politica. TRAGIC! In teren, isi rupeau toti picioarele pentru acelasi ideal, si pentru superterii care ii idolatrizau. Oare de ce nu pot sa faca la fel si acum? Oare acesti mari fotbalisti (putem sa-i negam lui Marian Ivan statutul de mare fotbalist?) nu inteleg ca ei au trecut pe la echipa, un an, doi, zece, dar galeria e o entitate care nu se poate schimba, iar spiritul echipei e mentinut de galeria care nu e profesionista, ca ei …

    • Se pare că ei au toate bunele intenții și toată dreptatea, iar suporterii sunt orgolioși pentru că nu vor să vadă Corona transformată în FC Brașov.

      Fie vorba între noi, suspectez că și fostul primar ar avea un cuvânt în toată treaba asta, dat fiind că suporterii au votat cum au votat la alegeri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.