Primii fotbaliști ai cartierului Noua | 1923

Acum mulți ani, într-o încercare de vindecare a traumei după ce Steagu’ a fost eliminată de Steaua în semifinalele Cupei României, scriam câteva amintiri despre minunata noastră echipă de fotbal de pe strada Vișinului 18, din cartierul Noua.

Zilele trecute am avut norocul să-i descopăr pe străbunicii fotbalului din Noua într-o cronică de meci de acum o sută de ani!

Pe data de 10 iunie 1923, pe platoul Vânătorilor de Munte din Brașov – probabil terenul sportiv care exista pe-atunci în spatele actualei Cazărmi de pe strada Lungă – echipa de fotbal Noua a întâlnit într-un meci amical o altă echipă locală, ESK. Nu mi-e clară abrevierea acestei echipe, posibil să fi fost una din multele care apăreau și dispăreau în Brașovul primilor ani de după Marele Război.

Iată mai jos cronica acestui meci.


E.S.K. – Noua (Brașov).

A doua întâlnire a urmat tot pe acelaș teren între E.S.K și Noua. Deși echipa Noua este necomplectă și formată din elemente foarte tinere, jocul a durat înverșunat și în prima repriză E.S.K. reușește să marcheze direct un goal prin Szekely Geza.

Noua, pornește din nou la atac și egalează situația, marcând la rândul ei 1 goal prin Seceleanu, care primește mingea de la micul Victor Barbu.

Remarc jocul foarte ordonat, atent și uimitor de precis al micilor jucători dela Noua, față de jocul foarte brutal al celor de la E.S.K., mult superiori fizicește.

Am avut de înregistrat accidente regretabile, cari nu ar trebui admise pe teren.

Dela Noua disting pe Seceleanu, Victor Barbu și Gh. Barbu, iar dela E.S.K. pe Geza Szekely, Klein și Horowitz.

Arbitrajul d-lui Ardelea corect, dar prea îngăduitor.

Rampa, 17 iunie 1923

Arbitrul Ardelea era membru al echipei de fotbal Peleș Sinaia, pe care ESK Brașov o învinsese în primul joc al acelei zile cu 2-0.

Este singura mențiune scrisă pe care o avem momentan despre activitatea fotbalistică a cartierului perioadei respective. Posibil ca lipsa fondurilor proprii și existența în Brașov a unei pleiade de alte cluburi sportive să-i fi determinat pe cei din Noua să abandoneze în timp micuțul lor proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.